Rakkaudesta Ateneumiin -ilta

 

To 5.9. klo 17–19

Ateneum-sali. Rakkaudesta taiteeseen ja ystävyydestä Ateneumiin! Illan aikana taiteilijat Elina Brotherus, Tero Kuitunen, Teemu Muurimäki ja Kati Tuominen-Niittylä esittelevät omin sanoin itselleen tärkeitä teoksia Ateneumin kokoelmasta. Suomeksi. Tilaisuuden järjestää Ateneumin ystävät ry.

Lippu 20 € (Ateneumin ystävät 15€) sisältää saman illan pääsylipun Ateneumiin. Tilaisuuden tuotto menee kokonaisuudessaan Ateneumin ystävien juhlakeräykseen, voit samalla halutessasi lahjoittaa keräykseen valitsemasi summan osallistumismaksun lisäksi. Juhlakeräyksen tavoitteena on ostaa Marcus Collinin teos Mustapukuinen nainen (1918) Ateneumin kokoelmaan. Lue lisää keräyksestä

Valitettavasti aiemmin yhdeksi puhujaksi ilmoitettu Rafael Wardi joutui perumaan osallistumisensa henkilökohtaisista syistä.

Osta lippu

 

Elina Brotherus (s. 1972) on valokuva-ja videotaiteilija. Hän on eräs kansainvälisen läpimurron tehneistä suomalaisista nykyvalokuvaajista. Brotherus on pitänyt vuodesta 1997 lähtien lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Hänet on palkittu lukuisilla suomalaisilla ja kansainvälisillä valokuvapalkinnoilla, muun muassa Fotofinlandialla vuonna 2000 ja Carnegie Art Awardin nuoren taiteilijan palkinnolla vuonna 2003. Hän sai vuoden 2008 valokuvataiteen valtionpalkinnon. Vuonna 2012 Brotherukselle myönnettiin Pro Finlandia -mitali.

Tero Kuitunen (s. 1986) on helsinkiläinen muotoilija, jonka työlle tunnusomaista on leikki materiaaleilla ja muodoilla. Kuitunen suunnittelee ja tekee tuotteita, konsepteja sekä tiloja, ja hänen asiakkaisiinsa lukeutuu mm. Supercell, Absolut Vodka, Aalto-yliopisto ja Ivana Helsinki. Kuitunen on yksi palkitun Andbros-muotoilubrändin perustajista. Kuitunen on ollut mukana useissa kansainvälisissä näyttelyissä ja messuilla: hänen suunnittelema ja kuratoima kansainvälinen kiertonäyttely saa ensiesityksensä syyskuussa Wienin designviikolla.

Teemu Muurimäki (s. 1974) on suomalainen muotisuunnittelija. Hän on työskennellyt muun muassa italialaisille muotitaloille Dolce & Gabbana, Bottega Veneta ja Giorgio Armani. Vuodesta 2013 Muurimäki on suunnitellut vaatteita Marimekolle ja keväästä 2015 alkaen omalle Formal Friday -merkilleen. Lisäksi hän on suunnitellut juhla-asuja useana vuonna Linnan juhliin sekä puvustuksia teatteri-, tanssi- ja oopperalavoille.

Kati Tuominen-Niittylä (s. 1947) on suomalainen muotoilija, joka tunnetaan muun muassa Arabian toteuttamista lintujen muotoisista Storybirds-kannuistaan ja Iittalan toteuttamista kahvattomista Gluck-kaatimista. Hänen minimalistinen ja ajaton muotokielensä ilmenee lukuisissa sarjatuotantoon (Koko yhteistyössä Kristina Riskan kanssa) tulleissa tuotteissa ja uniikkiteoksissa. Kati on palkittu muun muassa Kaj Franck muotoilupalkinnolla vuonna 2007, kahdesti Minossa; vuonna 1998 Grand Prix:lla sekä kunniamaininnalla ja vuonna 2002 kultamitalilla. Vuonna 2018 Tuominen-Niittylälle myönnettiin Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitali.

 

Kuva: Ateneumin julkisivu. Kuva: Kansallisgalleria / Saana Kytömäki

Ateneumin ystävät 1919-2019