Minun valintani -opastukset

 

Ti–pe 15.–18.10.2019 sekä 22.–25.10.2019, joka päivä klo 16–16.30

Kansallisgallerian eri alojen asiantuntijat esittelevät Suomen taiteen tarina -näyttelystä yhden itselleen tärkeän teoksen, taiteilijan tai teeman omasta näkökulmastaan. Tule yllättymään ja keskustelemaan!

Kesto noin 30 minuuttia. Lähtö sisäpihalta museokaupan vierestä. Pääsy museolipun hinnalla, museokortilla tai Ateneumin ystävien jäsenkortilla.

Ti 15.10. Opas Heidi Mikkola: Jooga-asenteella Ateneumiin

Taidekasvattaja, opas ja joogaopettaja Heidi Mikkola kertoo, miten jooga-asennetta voi hyödyntää museoympäristössä – miten tilaan voi juurtua ja rakennusta aistia muun muassa hiljaisuuden kautta. Tällä opastuksella tehdään rauhoittavia lyhyitä harjoituksia eikä osallistuminen edellytä aikaisempaa kokemusta joogasta. Heidin teosvalinta on Ateneumin rakennus.

Ke 16.10. Isa Päivinen ja Kirsi Hiltunen: Aino-triptyykin haasteet konservaattorin ja näyttelymestarin näkökulmasta (Huom! Vapaa pääsy ilmaisen Wihuri-päivän kunniaksi.)

Teosten turvallisuudesta huolehditaan monin tavoin museon kulisseissa. Tällä opastuksella päästään kurkistamaan usein näkymättömään museotyöhön näyttelymestari Isa Päivisen ja johtava konservaattori Kirsi Hiltusen kertoessa, mitä haasteita he ovat kohdanneet vuosien varrella Akseli Gallen-Kallelan Aino-tarun (1891) kanssa työskennellessään.

To 17.10. Intendentti Sointu Fritze: Mystinen maisema – Tove Jansson ja surrealismi

Tove Janssonin Euroopan kiertonäyttelyn vuonna 2017 kuratoinut intendentti Sointu Fritze tarkastelee taiteilijan maalausta Mystinen maisema 1930-luvulta. Jansson kuvasi varhaisissa maalauksissaan outoja ja maagisia maailmoja, joita määrittivät katastrofit, uhat ja toiseuden tunne, mutta myös melankolinen kauneuden kaipuu. Hänet yhdistää surrealismin perinteeseen voimakas kytkös alitajuntaan sekä käsitys identiteetistä jonain jatkuvasti muuttuvana ja virtaavana. Vaikka suurin osa Janssonin tuotannosta pohjautui hänen omaan elämäänsä ja ympäristöönsä, todellisuus ja arki pitivät sisällään aina maagisen ja fantastisen ulottuvuuden.

Pe 18.10. Näyttelytuottaja Katja Ikäläinen: Nykytaiteen pioneerin huikea teos kokeelliselta 60-luvulta

Miten graafikkona, taidemaalarina ja elokuvan tekijänä työskennellyt taiteilija teki filmin, joka tykittää värejä ja muotoja improvisoidun jazzin soidessa? Katsotaan ja koetaan yhdessä Eino Ruutsalon kokeellinen lyhytelokuva Kineettisiä kuvia Ateneumin vientinäyttelyiden tuottaja Katja Ikäläisen kanssa. Vuodelta 1962, kesto noin 5 minuuttia.

Ti 22.10. Yleisötyön päällikkö Satu Itkonen: Taidevoimala – taiteen tarkastelua uusin tavoin

Yleisötyön päällikkö Satu Itkosen kanssa tutkaillaan yhden näyttelysalin teoksia museon uuden Taidevoimala-opastuksen menetelmiä testaten ja taidetta kokien. Kenen kuvassa olevan henkilön kanssa haluaisit mennä kahville? Mitä haistat museossa?

Ke 23.10. Ateneumin ystävien puheenjohtaja Johanna Piisi: Pitkä ystävyys

Ateneumin kokoelmien teoksiin voi tutustua pikkuhiljaa ja vuosien saatossa tutut teokset voi nähdä myös uusista, erilaisista ja jopa yllättävistä näkökulmista. Ateneumin ystävien hallituksen puheenjohtaja ja Kultasuu Oy:n toimitusjohtaja Johanna Piisi kertoo, miksi hän tulee usein Ateneumiin metsäretkelle tapaamaan ystäväänsä Marya, joka kuvataan Akseli Gallen-Kallelan maalauksessa Taiteilijan vaimon muotokuva (1893).

To 24.10. Erikoistutkija Hanna-Leena Paloposki: Gino Severini – Harlekiini (1938)

Kansallisgalleriassa erikoistutkijana työskentelevän Hanna-Leena Paloposken valinta opastukselle on Gino Severinin Harlekiini (Nino Franchinan muotokuva) (1938). Valinnan taustalla ovat Hanna-Leenan omat tutkimukset sekä kiinnostus Italiaan ja 1930-lukuun.

Pe 25.10. Salivalvoja Siri Helenelund: Kaski – kehittyvä suhde

Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset, toiselta nimeltään Kaski, on yksi Suomen tunnetuimpia ja rakastetuimpia maalaustaiteen mestariteoksia. Miltä tuntuu työskennellä merkittävän teoksen välittömässä läheisyydessä? Mitä uusia havaintoja vuosien varrella on karttunut? Kuinka asiakkaat lähestyvät teosta? Salivalvojana kaksi vuotta työskennellyt Siri Helenelund vastaa näihin kysymyksiin ja kertoo, kuinka lapsuudessa herännyt kiinnostus surusilmäistä tyttöä kohtaan on kehittynyt vahvaksi tunnesiteeksi maalaukseen.

Keväällä 2019

Ti–pe 29.1.–1.2., joka päivä klo 16
Ti–pe 5.–8.2., joka päivä klo 16

Kansallisgallerian eri alojen asiantuntijat esittelevät Suomen taiteen tarina -näyttelystä yhden itselleen tärkeän teoksen, teeman tai taiteilijan omasta näkökulmastaan. Tule yllättymään ja keskustelemaan!

Opastukset päivittäin klo 16. Kesto noin 30 minuuttia. Pääsy museolipun hinnalla, museokortilla tai Ateneumin ystävien jäsenkortilla. Lähtö pohjakerroksen sisäpihalta, museokaupan edestä.

Ti 29.1. Museonjohtaja Marja Sakari: Elin Danielson-Gambogin (1861–1919) teokset Suomen taiteen tarinassa
Ke 30.1. Opas Mariia Niskavaara: Akseli Gallen-Kallela – Tuonelan joella, esityö Juseliuksen mausoleumin freskoa varten (1903)
To 31.1. Museovalvoja Jaana Juvonen: Kalevalan kirottu Kullervo – kolmen teoksen voimin
Pe 1.2. Toiminnanjohtaja Anna Laamanen, Ateneumin ystävät ry: Hugo Simberg – Keinutuolissa, Anni Bremer (1908)

Ti 5.2. Kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä: Gunnar Berndtson – Morsiamen laulu (1881)
Ke 6.2. Intendentti Sointu Fritze: Andy Warhol – Sähkötuoli (1971)
To 7.2. Amanuenssi Hanne Selkokari: 1800-luvun keräilijän valinnat
Pe 8.2. Amanuenssi Susanna Sääskilahti: Juhani Harri (1939–2003)

 

Syksyllä 2018

Ti-pe 3.–6.10. sekä 10.–13.10. klo 13–13.30

Taidetta ikä kaikki!

Ateneumin nykyisen ja jo eläköityneen henkilökunnan pop up -opastukset Suomen taiteen tarina -näyttelyssä. Teemat liittyvät muun muassa sukupolvien väliseen yhteyteen sekä ikääntymiseen. Tule kuulemaan hiottuja ja syvällisiä tarinoita Ateneumin klassikoista!

Osa valtakunnallista ARMAS-festivaalia. Pääsy museolipun hinnalla tai museokortilla. Kierrokset lähtevät Ateneumin sisäpihalta. Opastuksille ei tarvitse varata paikkaa etukäteen.

Ti 3.10. Taidehistorioitsija Leena Ahtola-Moorhouse: Ville Vallgren – Kaiku (1886)
Ke 4.10. Taidekonservaattori Tuulikki Kilpinen: ”Matkalla van Goghin seurassa”
To 5.10. Yleisötyöpäällikkö Satu Itkonen: ”Iätön abstrakti” (sali 3)
Pe 6.10. Intendentti Sointu Fritze: ”Georg Baselitz ja Kullervon jalat”

Ti 10.10. Taidehistorioitsija Raija Vuorinen: Taiteilijapantheonin vanhat taiteilijamuotokuvat
Ke 11.10. Museonjohtaja emerita Soili Sinisalo: kuvataiteilija Juhani Harri (1939–2003)
To 12.10. Taidekirjastonhoitaja Irmeli Isomäki: taidemaalari Sam Vanni (1908–1992)
Pe 13.10. Museonjohtaja Susanna Pettersson: Akseli Gallen-Kallela – Démasquée (1888)