Lördagsverkstäder

 

Ateneums lördagsverkstäder ger mångsidig kunskap om olika tekniker inom bildkonsten. På lördagarna arrangeras två separata verkstäder: verkstad 1 kl. 11.00–12.15 och verkstad 2 kl. 12.45–14.00.

Vi vinnlägger oss om deltagarnas trygghet och fäster speciellt vikt vid hygien och renlighet. Därför har vi endast 12 platser i verkstäderna. Anmäl dig till verkstaden samma dag i biljettkassan. 

Till verkstäderna är både vuxna och barn välkomna och någon tidigare erfarenhet behövs inte. Vuxna har tillträde med museets inträdesbiljett. Barn under 18 år får delta gratis. Läs mera om inträdesavgifter

Verkstäderna rekommenderas för personer över 5 år. Barn under 10 år kan endast delta i sällskap med en vuxen. I verkstäderna ingår handledning i arbetet samt behövliga material och redskap. Verkstadens längd är 1 t 15 min och de hålls i Ateneums verkstad på våning 2,5. Läs våra direktiv om tryggt museibesök

Lördagsverkstäderna är inte avsedda för grupper.

Teman för verkstäderna

Ateneums lördagsverkstäder kl. 11–12.15 och 12.45–14 – anmälning vid biljettkassan samma dag

Lö 5.9 Vi flyger – blandtekniksverkstad
I verkstaden gör vi egna konstverk vars tema hänför sig till luften, flygande och svävande. I verkstaden använder vi oss av blandteknik och provar på olika material.

Lö 12.9 Djuret i mig – målarverkstad
Lö 19.9 Djuret i mig – målarverkstad
I verkstaden arbetar vi med gouache, d.v.s. täckfärgsteknik. Temat för våra målningar är djur, varelser eller fantasifigurer.

Lö 26.9 Sagolappar – textilverkstad
Lö 3.10 Sagolappar – textilverkstad
I verkstaden lär vi oss göra mönster och stämpeltryck på tyg och tillverkar egna tyglappar med sagotema.

Lö 10.10 Alltid äkta – målarverkstad
Lö 17.10 Alltid äkta – målarverkstad
I verkstaden arbetar vi med akvarell, d.v.s. vattenfärgsteknik, och målar våra egna postkort, hälsningar från Ateneum, på kortbotten.

Lö 24.10 Märkliga typer – konstruktionsverkstad
Lö 31.10 Märkliga typer – konstruktionsverkstad
I verkstaden undersöker vi skuggornas värld och gör våra egna skuggfigurer med hjälp av transparanger i färg.

Lö 7.11 I trädgården – målarverkstad
Lö 14.11 I trädgården – målarverkstad
I verkstaden lär vi oss måla med gouache, d.v.s. täckfärg, och palettkniv. Inspiration till arbetet får vi från växt- och trädgårdsvärlden.

Lö 21.11 Till andra landskap – målarverkstad
Lö 28.11 Till andra landskap – målarverkstad
I verkstaden gör vi verk med pastellmålningsteknik, bilderna görs alltså med krita på specialpapper. Temat för våra målningar kan vara ett landskap, ditt favoritställe eller ett fantasilandskap.

Lö 5.12 Juläpplet – tovningsverkstad
I verkstaden arbetar vi med våt- och nåltovning och tillverkar en mjuk juldekoration. Verkstaden ingår i Ateneums evenemangsdag Disability Day Art & Action. Evenemanget firar den internationella handikappdagen den 3 december som på olika sätt lyfter fram den aktiva roll personer med funktionsnedsättning har såväl inom konsten som i samhället i vidare bemärkelse. Ateneum deltar i år för femte gången i festivalen.

2021

Lö 23.1.2021 Till andra landskap – målarverkstad
Lö 30.1.2021 Till andra landskap – målarverkstad
I verkstaden gör vi verk med pastellmålningsteknik, bilderna görs alltså med krita på specialpapper. Temat för våra målningar kan vara ett landskap, ditt favoritställe eller ett fantasilandskap.

Lö 6.2.2021 I mörkrets malström – tecknings- och målarverkstad
Lö 13.2.2021 I mörkrets malström – tecknings- och målarverkstad
I verkstaden provar vi på en ny metod att rita med kol genom att måla med kolets lösa färgpigment. Vi riktar in oss på att studera den svarta färgen och färgens kraft i vårt eget arbete.