Konsertti: Lauluja rakkaudesta. Huom! klo 15


Su 24.2. klo 15, Ateneum-sali

Sydämen purppuralintu lentää yön läpi
Anton Webernin, Aleksander Zemlinskyn ja Arnold Schönbergin laulujen ympärille rakentuva synesteettinen kokonaistaideteos

Näyttämöteoksessa vuoropuhelua käyvät Piia Komsin ja Ilmo Rannan esittämät Anton Webernin ja aikalaissäveltäjien laulut ja Sara Oravan maalaukset, jotka saavat lähtökohtansa Piia Komsin synesteettisesti musiikissa kokemista väreistä. Keskeisessä osassa ovat Anton Webernin laulut, jotka hän sävelsi kuvataiteilija Hildegard Jonen teksteihin. Runoissa nousevat esiin symbolismi ja henkilökohtaisuus, jotka näyttäytyvät unenkaltaisena luonto- ja seksuaalimystiikkana. Musiikin ja kuvan rajapinnassa on tanssijan liike, joka yhdistää musiikin ja kuvan ilmaisukeinot. Tanssijana ja koreografina teoksessa toimii kansallisbaletin tanssija Milla Eloranta.

Synestesia on aistien sekoittumista yksilön kokemana. Aistiärsyke aiheuttaa synesteetikolle toisen aistin alaan kuuluvan aistimuksen. Synesteetikko saattaa esimerkiksi nähdä kuulemiaan säveliä väreinä, tuntea äänteitä makuina tai tehdä tietoisia päättelyjä, kuten luokitella ja sijoittaa käsitteitä tai tehdä laskutoimituksia kokemassaan kolmiulotteisessa tilassa.

1900-luvun alkupuolella monet taiteilijat ja muusikot kuten Vassily Kandinsky, Frans Marc, Arnold Schönberg, Anton Webern, Oliver Messien, František Kupka ja Aleksander Scriabin olivat suuresti kiinnostuneita synestesiasta. Se vaikutti merkittävällä tavalla sekä maalaustaiteeseen että musiikkiin. Samaan aikaan Sergei Djagilevin johtama Ballets Russes loi ennennäkemättömiä kokonaistaideteoksia yhteistyössä aikakauden kuvataiteilijoiden ja säveltäjien kanssa. 

Haluamme teoksessamme kunnioittaa abstraktin taiteen, modernin taidemusiikin ja tanssin yhteistä historiaa ja tuoda sen juuria näkyviin tämän päivän taiteessa. Teoksemme käyttää välineitä ja tekniikkaa, jotka olivat olemassa jo Webernin ja Kupkan aikana. 

Sävellys Anton Webern, Aleksander Zemlinsky ja Arnold Schönberg
Laulu Piia Komsi
Piano Ilmo Ranta
Kuvataiteilija Sara Orava
Tanssi Milla Eloranta

Liput 25 € (normaali) / 15 € (opiskelijat) Ateneumin verkkokaupasta. Sisältää pääsyn näyttelyihin saman päivän aikana.

Konsertti on osa František Kupkan näyttelyn oheisohjelmaa. Katso tapahtuma Facebookissa.

Kuva: Mirka Kleemola