Filmförevisning: Vad är klockan i Viborg?

SÖ 17.9 kl. 15
SÖ 24.9 kl. 14
Ateneumsalen

Liisa Roberts: Vad är klockan i Viborg (2001–2004). Filmens språk är ryska, finska och engelska. Engelsk text. Längd 87 minuter. Med museets inträdesbiljett eller museikort.

Konstnär Liisa Roberts är på plats och svarar på frågor om filmen efter båda föreställningarna.

År 2000 tog Liisa Roberts initiativ till ett tvärdisciplinellt projekt som omfattade hela staden Viborg och utgick ifrån Viborgs stadsbibliotek från 1927 ritat av Alvar Aalto. Bibliotekets restaureringsprojekt leddes av en finsk restaureringsförening och hade som mål att återge byggnaden i sin ursprungliga form, vilket inspirerade Roberts att utveckla allmänhetens kunskap om både Viborgs mångfacetterade historia och dess postkommunistiska samtid och framtid.

Roberts inledde projektet med att anordna en verkstad för kreativt skrivande för stadens ungdomar i bibliotekets auditorium. Idén gav upphov till ett flertal offentliga verk. Ett av dem är filmen ”Vad är klockan i Viborg?”. Filmens dokumentära och fiktiva bildmaterial är insamlat under projektets olika skeden och ger en bild av de deltagande ungdomarnas uppfattning om Viborg.

Filmen hade premiär 2004 på Whitneybiennalen i New York, i ett auditorium i FN-byggnaden Kaufman som också är ritad av Aalto. Samma år visades filmen i Yles serie Uusi Kino. Filmen har visats i ett flertal museer och i andra sammanhang utomlands, bland annat i det av Aaltoritade biblioteket i Viborg 2005 i samband med byggnadens 70-årsjubileum.

Manus: Liisa Roberts och en arbetsgrupp (bland andra Olga Fedotova, Dina Grigorjeva, Jana Klitjuk, Ljubov Muchorova, Julia Popova och Anna Jaskina)
Kamera: Aleksandr Burov
Ljud: Leonid Lerner
Klippning: Anne Lakanen
Produktion: Liisa Roberts, i samarbete med Cilla Werning / Silva Mysterium

Mikä aika on Viipurissa? -elokuvan teko alkoi vuonna 2001 nuorten käsikirjoitustyöpajalla Viipurissa. Kuva: Boris Nikandrov.

Bild: Boris Nikandrov

-kirjastossa. Elokuvan pop-up elokuvateatterin suunnitteli arkkitehti Aleksandr M. Schver. Kuva: Alexander Burov.

Bild: Alexander Burov

 

Öppettider

ti, fre 10–18
ons, to 10–20
lö, sö 10–17
må stängt

Biljettförsäljningen upphör 30 minuter före museet stängs.

SÄRSKILDA TIDER

Inträdesavgifter

Normal avgift 15 €
Nedsatt avgift 13 €
Under 18 år gratis
Med S-Förmånskortet 14 €

Biljettförsäljningen upphör 30 minuter före museet stängs.

Nedsatta avgifter och betalning
Kontaktuppgifter

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki 0294 500 401 ainfo@ateneum.fi

Tillgänglighet

Våra dörrar ska stå öppna för så många som möjligt.

Tillgänglighet
Fråga om beställda guidningar

mån-fre kl. 9-15 +358 294 500 500

Ateneum Butiken

Gläd dig själv eller en vän: du kan köpa museets publikationer, affischer, postkort, presentartiklar och annat trevligt i Ateneum Butiken på museets bottenvåning.
Butikens telefonnummer är 0294 500 434.

Ateneum Butiken på nätet
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro bjuder på klassiska finska bistrorätter med en modern twist. Lunch från tisdag till fredag kl. 11–14. Kaféet har dessutom ett kafésortiment.

Läs mer om Ateneum Bistro