Elokuva: Mikä aika on Viipurissa?

Su 17.9. klo 15
Su 24.9. klo 14
Ateneum-sali

Liisa Roberts: Mikä aika on Viipurissa? (2001–2004). Elokuvan kieliä ovat venäjä, suomi ja englanti. Englanninkielinen tekstitys. Kesto 87 minuuttia. Pääsy museolipun hinnalla tai museokortilla.

Taiteilija Liisa Roberts on paikalla kertomassa elokuvasta ja vastaamassa kysymyksiin molempien näytösten jälkeen.

Vuonna 2000 Liisa Roberts aloitti Viipurissa koko kaupungin laajuisen, monialaisen hankkeen, jonka lähtökohtana oli Alvar Aallon vuonna 1927 suunnittelema Viipurin kaupunginkirjasto. Kirjaston kunnostushanke suomalaisen restaurointiyhdistyksen johdolla tähtäsi rakennuksen historiallisen asun palauttamiseen, mikä herätti Robertsissa kiinnostuksen nostaa esiin Viipurin monivaiheinen historia sekä edistää tietoisuutta kaupungin jälkikommunistisesta nykyisyydestä ja tulevaisuudesta.

Roberts lähti liikkeelle järjestämällä paikallisille nuorille luovan kirjoittamisen työpajan kirjaston auditoriossa. Tästä siemenestä versoi lukuisia toinen toiseensa liittyviä julkisia teoksia. Yksi niistä on elokuva ”Mikä aika on Viipurissa?”. Elokuva hyödyntää dokumentaarista ja fiktiivistä kuvamateriaalia hankkeen eri vaiheista ja antaa kerronnallisen muodon osallistuvien nuorten näkemyksille Viipurista.

Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2004 Whitney Biennalessa New Yorkissa, Alvar Aallon suunnitteleman YK:n Kaufman-rakennuksen auditoriossa. Elokuva nähtiin Ylen Uusi Kino -sarjassa samana vuonna. Elokuvaa on esitetty useissa museoissa ja muissa yhteyksissä Suomessa ja ulkomailla, muun muassa Viipurissa Aallon kirjaston 70-vuotisjuhlien aikana vuonna 2005.

Käsikirjoitus: Liisa Roberts ja työryhmä (mm. Olga Fedotova, Dina Grigorieva, Yana Klichuk, Liubov Mukhorova, Julia Popova ja Anna Yaskina)
Kamera: Aleksandr Burov
Ääni: Leonid Lerner
Leikkaus: Anne Lakanen
Tuotanto: Liisa Roberts, yhteistyössä Cilla Werning / Silva Mysterium

Mikä aika on Viipurissa? -elokuvan teko alkoi vuonna 2001 nuorten käsikirjoitustyöpajalla Viipurissa. Kuva: Boris Nikandrov.

Mikä aika on Viipurissa? -elokuvan teko alkoi vuonna 2001 nuorten käsikirjoitustyöpajalla Viipurissa. Kuva: Boris Nikandrov.

-kirjastossa. Elokuvan pop-up elokuvateatterin suunnitteli arkkitehti Aleksandr M. Schver. Kuva: Alexander Burov.

Mikä aika on Viipurissa? sai venäläisen ensi-iltansa 13. lokakuuta 2005 Viipurin Alvar Aalto
-kirjastossa. Elokuvan pop-up elokuvateatterin suunnitteli arkkitehti Aleksandr M. Schver. Kuva: Alexander Burov.