Back to work – aamujoogaa museossa


Torstaisin 22.8., 29.8., 5.9. ja 12.9. klo 9–10

Katso myös: Taidejoogaa Ateneumissa 19.9.2019 klo 17-19

Joogaharjoitus herättelee kehon lempeästi, virkistää ja lisää liikkuvuutta. Virtaavan harjoituksen aikana keskitytään hengitykseen, käydään läpi kehon eri osia asentoharjoitusten myötä ja rentoudutaan ohjatusti tunnin päätteeksi. Tunneilla on erilaiset teemat, jotka liittyvät Hiljainen kauneus -näyttelyn teoksiin. Aamun joogahetket pidetään museon näyttelysalissa. Joogatunnit ohjaa joogaopettaja (RYT 200) ja TaM, kuvataidekasvattaja Heidi Mikkola. Suomeksi, mutta tunneilla voidaan huomioida myös muunkieliset osallistujat.

Harjoitus sopii kaikille joogasta kiinnostuneille. Harjoituksen asennot eli asanat tehdään osittain lattiatasossa ja seisten, ja tunnin aikana ollaan jonkin verran muun muassa polvien päällä. Tarvitset mukaan joogaan soveltuvan maton ja liikkumiseen sopivat vaatteet. Voit myös halutessasi ottaa mukaan froteepyyhkeen tai ohuen peiton. Näyttelysaliin ei voi tuoda vesipulloa.

Liput 25 € / tunti Ateneumin verkkokaupasta.

Tunnille ilmoittautujat osallistuvat ohjattuun harjoitukseen omalla vastuulla. Osallistujalla tulee olla voimassa oleva tapaturmavakuutus. Tunnin ohjaaja ja Ateneumin taidemuseo eivät korvaa harjoituksen aikana mahdollisesti tapahtuvia tai niistä mahdollisesti seuraavia sairaustapauksia tai loukkaantumisia. Mikäli pohdit, sopiiko ohjattu harjoitus sinulle, voit olla yhteydessä tunnin ohjaajaan: heidi.mikkola@kansallisgalleria.fi

Tuntien teemat

22.8. Avara maisema
Teema koostuu maiseman ja sen luoman metaforan ympärille: maisema voi myös olla sisäinen tunnetila ja näköala, mielen maisema. Joogaharjoituksessa hiljennytään tutkimaan sisäistä tunnetta ja liikkeen vaikutusta kokonaisvaltaisesti omassa kehossa. Tunnilla keskitytään jooga-asennon juurruttamiseen sekä tilan luomiseen selkärankaan ja kylkiin. Herättelemme kehoa erityisesti seisomasarjojen kautta.

29.8. Kauniimpi arki – säröt ja epätäydellisyys
Joogaharjoituksen teemana ovat arjen nyrjähdykset, kauneuden ja epätäydellisyyden yhteys sekä tyytyväisyyden löytyminen oman arkielämän keskellä. Etsimme harjoituksessa pehmeyttä, kykyä havainnoida ilman arvostelua ja taitoa hyväksyä. Tunnilla keskitytään lantiota avaaviin asentoihin sekä lempeään, virtaavaan liikkeeseen.

5.9. Ikigai ja santosha – tyytyväisyys ja tekemisen ilo
Japanilaista sanaa ikigai ja sanskriitin kielistä termiä santosha yhdistää merkitys tyytyväisyydestä, hyväksymisestä, ilosta olemassaoloon ja toimintaan. Aamuharjoituksen aikana keskitytään erityisesti varioituihin aurinkotervehdyksiin ja vartalon kiertoihin, ja haetaan levollisuutta liikkeestä.

12.9. Muuttuva maisema
Avoin mieli voi auttaa asioiden vivahteiden ja uusien mahdollisuuksien huomaamisessa. Uteliaana ja virkistyneenä saatamme myös olla valmiita poikkeamaan totutuista toimintamalleista tai ajatustavoista. Harjoituksen myötä laskeudumme alkavaan syksyyn: tunnin teema, Muuttuva maisema, toimii vertauskuvana alkavalle vuodenajalle ja sen tuomille muutoksille. Tunnilla keskitymme voimistavaan liikkeeseen ja virkistäviin taaksetaivutuksiin.

 

Kuva: Kansallisgalleria / Anna Kari