Ateneumklubben

Ateneums klubbar är intima och stämningsfulla spelningar i Ateneum Bistro. Höstens klubbar bjuder på intressanta inhemska, kvinnliga sångare-låtskrivare som bearbetar historier från stadens gator till mångfasetterade sinnevärldar.

Klubb kl. 19–21, showtime kl. 20.00.

Biljetter 15 € (fribiljett till utställningarna ingår) från webbshoppen. Biljetter kan också köpas vid dörren före spelningen om det finns plats. Visa upp din biljett vid biljettkassan eller museishoppen när du kommer så får du en fribiljett till museet. Fribiljetten är i kraft till slutet av 2018.

On 31.10 Lau Nau

Lau Nau, eller Laura Naukkarinen, hör till de mest särpräglade namnen inom finsk musik. Hon uppträder ofta utomlands. I Lau Naus biografiska och experimentella musik finns ekon från folkmusikens traditioner samt från modern konst- och kammarmusik. På spelningen uppträder Lau Nau tillsammans med Pekko Käppi som spelar stråkharpa.

Lau Naus femte album, Poseidon, släpptes förutom i Finland också i USA och Japan. Albumet nominerades för Emma-priset 2017 i kategorin Kritikernas val och har fått mycket lovordande recensioner. Poseidon är en samling sånger som svävar någonstans i gränslandet mellan kammar-folkmusik och experimentell pop i en egen, ljust melankolisk värld.

Evenemang på Facebook

On 12.12 Kanerva

Kanerva är en sångare-låtskrivare och textförfattare bosatt i Helsingfors. Hennes debutalbum Paritanssi släpptes i mars 2018. Skivan är en stark och intensiv helhet som studerar de olika stadierna i ett långt parförhållande från början och fram till det bittra slutet.

Kanerva har ett moget och öppet grepp om sina texter. I sångerna finns mörka toner, ömhet och rytmisk magi. Allting binds samman med Kanervas starka röst och skickliga gitarrspel. Finstämdheten och skickligheten i hennes tolkningar har lovordats: hon skriver med alla sinnen men varierar sina infallsvinklar precis som Kauko Röyhkä.

Evenemang på Facebook

On 19.12 Astrid Swan

Astrid Swan är en kompositör och sångerska som har gett ut sex album. Hennes senaste album, From the Bed and Beyond (Soliti, 2017), beskriver färden från en bröstcancerdiagnos till ett förändrat liv. Swans musik och text handlar på ett fängslande sätt om dödens närhet, hopp, en ny början och om kärleken till känslor.

From the Bed and Beyond vann Teostos pris 2018. Den är också nominerad för det ansedda skandinaviska priset Nordic Music Prize och är vinnarkandidat för Emma-priset i kategorin Kritikernas val. Swans musik har förutom i Finland getts ut i flera andra länder, och hon har haft spelningar också i USA och i Europa.

För närvarande arbetar Astrid Swan med ett litterärt debutverk. Dessutom skriver hon en doktorsavhandling om mamma-bloggar där hon granskar det materiella och digitala moderskapet.

Evenemang på Facebook