Ateneum Live X Ronja Salmi

 

Keskiviikkoisin 11.9, 9.10. ja 30.10. klo 18–18.45

Ateneum Bistro. Ateneum Live on keskustelusarja työstä, taiteesta ja elämästä. Toimittaja Ronja Salmi vetää kohtaamisia, joissa pohditaan nykyhetken ja taiteiden risteämiskohtia. Suomeksi. Vapaa pääsy. Keskustelua voi seurata suorana Ateneumin Facebook-sivujen kautta.

Ke 30.10. Siskot, järjestäytykää!

Vertaisryhmä Ompeluseura on kerännyt yli 30 000 naista yhteen keskustelemaan työelämän haasteista. Kansainvälinen #metoo -liike synnytti myös suomalaisella kulttuurikentällä ryhmiä, uusia hankkeita ja voimannäyttöjä. Suomalaisen taiteen historiassa kuvataiteilijat Helene Schjerfbeck, Ada Thilén, Helena Westermarck ja Maria Wiik pitivät tiivistä yhteyttä toisiinsa ja tukivat toisiaan taiteellisessa työssä. Mikä vaikutus ja merkitys naisista koostuvilla vertaisryhmillä on? Miten kanssasisaruutta voi käytännön tasolla kehittää? Mitä ryhmiä maailmasta vielä uupuu?

Keskustelemassa Ompeluseuran perustajajäsen Milla Halme sekä taiteilija Anna Paavilainen, jonka ääni kuuluu niin taidetapahtuma F/Symposiumissa kuin Yksittäistapaus-elokuvassa. Molemmat teokset ovat syntyneet yhteistyössä muiden taiteilijanaisten kanssa.

Aiemmat Ateneum Livet

Syksy 2019

Ke 9.10. Ikoninen omakuva

Kuka minä olen? Kysymys on askarruttanut taiteilijoita ja kirjailijoita kautta aikojen. Omakuvat ovat usein kuvataiteilijoiden taidonnäytteitä, ja raa’an rehellisiä katsauksia tekijänsä mielentilaan. Mitä ajatuksia ja tunteita ne herättävät katsojassa? Miksi juuri Helene Schjerfbeckin ikoniset omakuvat koskettavat vuodesta toiseen? Kuinka tämän hetken kirjoittajat kuvailevat itseään, ja miksi autofiktio kiinnostaa yleisöä juuri nyt? Mitkä asiat säilyvät omaelämänkerrallisessa taiteessa läpi ajan? Keskustelemassa toimittaja-kirjailija Maria Veitola sekä kirjailija Aino Vähäpesola. Katso tallenne Youtubessa

Ke 11.9. Mitä museoisit Instagramista? 

Instagram pitää sisällään yli 40 miljardia kuvaa. Mutta minkä niistä haluaisit museon kokoelmiin? Kuinka se tapahtuisi? Tulisiko internet-kulttuuria säilöä, vai onko sen kohtalona pyyhkiytyä kollektiivisesta muistista? Keskustelijoina artistit Fedja Kamari sekä Taika Mannila. Kamarin Instagramissa luoma Etu-Töölön Sipsimuseo kasvoi fyysiseksi tapahtumaksi, ja päätyi osaksi Kansallismuseon arkistoa. Taika Mannila käyttää Instagramia taidokkaasti taiteellisen ilmaisun alustana sekä mahdollistaa työllään muiden artistien esille pääsyn. Katso tallenne Youtubessa

Kevät 2019

Ke 8.5. Onko luuri uusi rööki?
Tupakointi meni muodista kymmenen vuotta sitten, puhelimen räplääminen viime vuonna. Maailmanlaajuinen riippuvuus puhelimesta on ajanut jopa laitevalmistajat asentamaan puhelimeen käyttöä tarkkailevia työkaluja. Mutta miten vieroittuminen todellisuudessa tapahtuu? Mitä jälkiä käyttö on jättänyt meihin? Kuinka tylsyyttä voisi opetella uudelleen sietämään, ja voiko museo auttaa siinä? Opettaako taide itsessään meitä pysähtymään, vai onko se taito joka täytyy erikseen harjoitella? Keskustelemassa bloggaaja ja vloggaaja Sita Salminen sekä yrittäjä, kirjailija ja idealisti Saku Tuominen. Osa nuorten ja opiskelijoiden Taidetta meille! -päivän ohjelmaa. Katso lyhyt tallenne Youtubessa

Ke 3.4. Vaatiiko loistava taide vahvoja tunteita?
Miten tunteet vaikuttavat työhön ja taiteen tekemiseen? Miten työskentelee vittuuntunut tai katkera ihminen? Näkyykö rakastuminen taiteilijan työn jäljessä? Keskustelemassa kirjailija ja toimittaja Laura Friman sekä kirjailija ja tunnekouluttaja Camilla Tuominen. Katso tallenne Youtubessa

Ke 6.3. Onko kiltteydestä haittaa uralla?
Miten kiltti kympin tyttö pärjää työelämässä? Tulisiko kehtaamista erikseen opetella? Onko tekijyys sidottuna sukupuoleen? Tarvitseeko taiteilijuus itsekkyyttä toteutuakseen? Miten suomalaiset suuret taiteilijanaiset ovat raivanneet elämässään tilaa taiteen tekemiselle? Ronja Salmen vieraina kirjailija ja teatteriohjaaja Saara Turunen sekä bloggari Jenni Rotonen (Pupulandia). Katso tallenne Youtubessa

 

Syksy 2018

Vuosina 2016–2018 Ateneum Liven juontajana toimi toimittaja ja tuottaja Baba Lybeck.

Ke 14.11. Suuri kielikeskustelu

Mikä on suomen ja ruotsin sekä saamen kielten tulevaisuus? Kotimaisten kielten keskuksen yhteydessä toimiva suomen kielen lautakunta julkaisi lokakuussa 2018 kannanoton, että Suomen kansalliskielten suomen ja ruotsin asema on vakavasti uhattuna. Myös saamen kielten asema on ollut esillä julkisuudessa. Keskustelemassa olivat kirjailija Maria Turtschaninoff, Suomen saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja Petra Laiti ja kirjailija Rosa Liksom.

Katso tallenne keskustelusta Youtubessa

Ke 24.10. Tervetuloa, Ateneumin uusi johtaja Marja Sakari!

Ateneum täyttää 130 vuotta lokakuussa 2018. Joulukuussa työnsä aloittaa uusi museonjohtaja Marja Sakari. Ateneum Livessä keskusteltiin kuvataiteen, taideopetuksen ja Ateneumin uusista tuulista. Marja Sakarin lisäksi keskustelemassa olivat Taideyliopiston Kuvataideakatemian dekaani Jan Kaila sekä kuvataiteilija Hannaleena Heiska, joka on ollut mukana Suomen Kulttuurirahaston kahdeksasluokkalaisille suunnatussa Taidetestaajat-hankkeessa.

Katso tallenne keskustelusta Youtubessa

Ke 12.9. Kaupungin varjot
Syksyn ensimmäisessä Ateneum Livessä keskusteltiin kaupunkikulttuurista ja sen jatkuvasta muutoksesta.  Mikä luo eri kaupunginosien hengen ja tunnelman? Mitä löytyy katujen varjopuolelta? Miten kaupunkilaiset saadaan mukaan kaupungin suunnitteluun? Keskustelu oli varaslähtö Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyn teemoihin, joka avautuu Ateneumissa 19. lokakuuta.

Keskustelijoina:
Katja Tikka, Punaisten lyhtyjen Helsinki -kirjan kirjoittaja, oikeustieteilijä, tutkija
Anu Utriainen, yksi Ateneumin Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyn kuraattoreista, amanuenssi
Katja Lindroos, kaupunkien ja lähiöiden muutokseen erikoistunut tuottaja ja Urban Practice Oy:n toimitusjohtaja, Lähiöfestin perustaja ja tuottaja

Katso tallenne keskustelusta Youtubessa

Kevät 2018

Ke 18.4. Museon yhteiskunnallinen tehtävä
Museot herättävät suuria tunteita, mutta mikä on nykymuseon yhteiskunnallinen tehtävä? Keskustelemassa Ateneumin väistyvä johtaja Susanna Pettersson, Designmuseon johtaja Jukka Savolainen sekä Turkuun suunnitteilla olevan Historian museon intendentti Joanna Kurth. Katso tallenne keskustelusta Youtubessa.

Ke 21.3. Kansakunnan vaikeneminen. Mitä muistamme, mitä unohdamme ja miksi?
Tilaisuuden kieli on englanti. Keskustelijoina:
– Taiteilija Adel Abidin
– Kansanedustaja Pekka Haavisto (Vihr.)
– Sosiologian dosentti ja tutkija Sari Näre. Juuri ilmestynyt kirja Helsinki veressä kertoo sisällissodan lapsista ja naisista.
– Toimittaja ja kirjailija Lasse Lehtinen, joka on kirjoittanut kirjan 1918 yhdessä Risto Volasen kanssa. Katso tallenne keskustelusta Youtubessa.

Ke 21.2. Uhkaako kuudes sukupuuttoaalto elämää maapallolla?
Valtava määrä eläinlajeja on kuolemassa nyt vauhdilla kokonaan sukupuuttoon. Mistä se johtuu ja mitä siitä seuraa? Keskustelijoina:
– Pertti Salolainen, WWF:n kunniapuheenjohtaja, kansanedustaja (Kok.)
– Satu Hassi, Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja (Vihr.)
– Sanna Hellström, Korkeasaaren johtaja
– Terhi Ryttäri, vanhempi tutkija, Suomen Ympäristökeskus

Ke 31.1. Itsemääräämisoikeus kuuluu kaikille
Translain pikaiset muutostarpeet. Miksi ihmisoikeuksien rikkominen edelleen sallitaan? Keskustelijoina:
– Kerttu Tarjamo, Setan pääsihteeri
– Kasper Kivistö, varapuheenjohtaja ja translakikampanjan kokemusasiantuntija, Trasek ry
– Riikka Aapalahti, Translasten ja -nuorten perheet ry:n puheenjohtaja
– Outi Alanko-Kahiluoto, kansanedustaja, Vihreät (sosiaali- ja terveysvaliokunta)

Syksy 2017

To 16.11. aiheen tasa-arvo elokuva-alalla
Keskustelijoina ohjaaja Saara Saarela, ohjaaja Heidi Lindén, ohjaaja Maarit Lalli, valokuvaaja Iiris Heikka sekä tuottaja Marianne Mäkelä. Valtaosa suomalaiselokuvista on miesten tekemiä ja #metoo-kampanja ravistelee elokuva-alaa. Mikä on naisten paikka elokuvaprosessissa?

To 19.10. aiheena ”Miten ilmastonmuutos vaikuttaa Suomen luontoon?”
Vieraina Sitran johtaja Mari Pantsar, toimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Kimmo Ohtonen, tieteiskirjailija Risto Isomäki sekä toimittaja Hanna Nikkanen.

Ke 20.9. aiheena ”Miten tekoäly vaikuttaa taiteeseen?”
Tekoäly johtaa jo orkesteria, maalaa tauluja ja kirjoittaa runoja. Miten tekoäly vaikuttaa taiteeseen? Keskustelemassa koneluovuutta tutkinut tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen, tekoälyä teoksissaan käyttänyt mediataiteilija Hanna Haaslahti sekä Sibelius-Akatemian kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professori, kapellimestari Atso Almila. Katso tallenne Helsingin Sanomien sivuilta.

Ke 30.8. vieraana Paul Auster
Baba Lybeckin vieraaksi saapui Yhdysvaltojen arvostetuimpiin nykykirjailijoihin kuuluva Paul Auster. Keskustelun aiheena uusin 4 3 2 1 -kirja, Yhdysvaltojen nykytilanne sekä taiteen tekeminen. Katso tallenne Helsingin Sanomien sivuilta.

Aiempia keskusteluja löytyy Ateneumin YouTube-kanavalta.