Ateneum Live X Ronja Salmi

 

Keskiviikkoisin 12.2., 4.3. ja 8.4. klo 18.00–18.45  

Ateneum Bistro. Ateneum Live on keskustelusarja työstä, taiteesta ja elämästä. Toimittaja Ronja Salmi luotsaa kohtaamisia, joissa pohditaan nykyhetken ja taiteiden risteämiskohtia. Suomeksi. Vapaa pääsy.

Ke 12.2. Voiko tekijää ja teosta erottaa?

Muuttuuko teos, jos tiedämme sen tekijästä jotain raskauttavaa? Saako Picasson teosten edessä huokailla ihastuksesta, jos tietää maalarin alistaneen puolisoitaan? Tulisiko R. Kellyn ja Michael Jacksonin musiikin yhä soida radiossa, vaikka artistien tiedetään tai epäillään syyllistyneen seksuaalirikoksiin? Ja toisaalta, saako artisti artistiuden takaa sanoa loukkaavia, jopa iljettäviä asioita? Teoksen, tekijän ja yleisön suhdetta pohtimassa toimittaja ja kirjailija Anton Vanha-Majamaa sekä toimittaja ja kriitikko Oskari Onninen.

Ke 4.3. Mikä tekee klassikon?

Miksi tietyt teokset puhuttelevat meitä vuodesta toiseen? Onko kyse tottumuksesta, toistosta, altistumisesta, nostalgiasta vai teosten erinomaisuudesta? Onko klassikko tarpeeksi yleispätevä vai pysäyttävä? Kuka päättää klassikon statuksesta ja miten aika kohtelee rakastettuja teoksia? Tavoitteleeko tekijä ajatonta teosta? Keskustelemassa kirjailija Riikka Pulkkinen.

Ke 8.4. Kultakausi ja nykymuoti

Miten ajaton kuvataide ja nykymuoti keskustelevat? Mitä lainataan ja miksi? Ekologisia ja vastuullisia asusteita valmistavan Lovian perustaja Outi Korpilaakson jatkuva inspiraation lähde ovat Akseli Gallen-Kallelan teokset. Miksi kultakauden maalarin estetiikka on edelleen ajankohtainen? Linnan juhlien uuden luottosuunnittelija Anni Ruuthin luomukset ovat täynnä symboliikkaa, suomalaista mytologiaa ja baletin sävyjä. Miten yhden illan juhlapuvusta saa vastuullisen? Voiko puku itsessään olla taidetta ja siten ajatonta?

Aiemmat Ateneum Livet ovat katsottavissa tallenteina Youtubessa

Ronja Salmen kuva: Emmi Kähkönen


Toimittaja ja kirjailija Anton Vanha-Majamaa. Kuva: Aapo Huhta


Toimittaja ja kriitikko Oskari Onninen