Ateneum Live

Klo 17–19 Ateneum Bistro

Ateneum Live on eläviä kohtaamisia kerran kuussa: sanoja, sävyjä ja ajatuksia, itkua ja naurua sekä rohkeita väittelyitä. Mukana ajankohtaisia vieraita kulttuurin, taiteen ja yhteiskunnan saralta.

To 14.2. Ystävänpäivän Ateneum Live: yhteistyössä Ateneumin ystävät ry.

Tilaisuus on suomenkielinen. Vapaa pääsy!

Aiemmat Ateneum Livet

Syksy 2018

Ke 14.11. Suuri kielikeskustelu

Mikä on suomen ja ruotsin sekä saamen kielten tulevaisuus? Kotimaisten kielten keskuksen yhteydessä toimiva suomen kielen lautakunta julkaisi lokakuussa 2018 kannanoton, että Suomen kansalliskielten suomen ja ruotsin asema on vakavasti uhattuna. Myös saamen kielten asema on ollut esillä julkisuudessa. Keskustelemassa olivat kirjailija Maria Turtschaninoff, Suomen saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja Petra Laiti ja kirjailija Rosa Liksom.

Katso tallenne keskustelusta Youtubessa

Ke 24.10. Tervetuloa, Ateneumin uusi johtaja Marja Sakari!

Ateneum täyttää 130 vuotta lokakuussa 2018. Joulukuussa työnsä aloittaa uusi museonjohtaja Marja Sakari. Ateneum Livessä keskusteltiin kuvataiteen, taideopetuksen ja Ateneumin uusista tuulista. Marja Sakarin lisäksi keskustelemassa olivat Taideyliopiston Kuvataideakatemian dekaani Jan Kaila sekä kuvataiteilija Hannaleena Heiska, joka on ollut mukana Suomen Kulttuurirahaston kahdeksasluokkalaisille suunnatussa Taidetestaajat-hankkeessa.

Katso tallenne keskustelusta Youtubessa

Ke 12.9. Kaupungin varjot
Syksyn ensimmäisessä Ateneum Livessä keskusteltiin kaupunkikulttuurista ja sen jatkuvasta muutoksesta.  Mikä luo eri kaupunginosien hengen ja tunnelman? Mitä löytyy katujen varjopuolelta? Miten kaupunkilaiset saadaan mukaan kaupungin suunnitteluun? Keskustelu oli varaslähtö Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyn teemoihin, joka avautuu Ateneumissa 19. lokakuuta.

Keskustelijoina:
Katja Tikka, Punaisten lyhtyjen Helsinki -kirjan kirjoittaja, oikeustieteilijä, tutkija
Anu Utriainen, yksi Ateneumin Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyn kuraattoreista, amanuenssi
Katja Lindroos, kaupunkien ja lähiöiden muutokseen erikoistunut tuottaja ja Urban Practice Oy:n toimitusjohtaja, Lähiöfestin perustaja ja tuottaja

Katso tallenne keskustelusta Youtubessa

Kevät 2018

Ke 18.4. Museon yhteiskunnallinen tehtävä
Museot herättävät suuria tunteita, mutta mikä on nykymuseon yhteiskunnallinen tehtävä? Keskustelemassa Ateneumin väistyvä johtaja Susanna Pettersson, Designmuseon johtaja Jukka Savolainen sekä Turkuun suunnitteilla olevan Historian museon intendentti Joanna Kurth. Katso tallenne keskustelusta Youtubessa.

Ke 21.3. Kansakunnan vaikeneminen. Mitä muistamme, mitä unohdamme ja miksi?
Tilaisuuden kieli on englanti. Keskustelijoina:
– Taiteilija Adel Abidin
– Kansanedustaja Pekka Haavisto (Vihr.)
– Sosiologian dosentti ja tutkija Sari Näre. Juuri ilmestynyt kirja Helsinki veressä kertoo sisällissodan lapsista ja naisista.
– Toimittaja ja kirjailija Lasse Lehtinen, joka on kirjoittanut kirjan 1918 yhdessä Risto Volasen kanssa. Katso tallenne keskustelusta Youtubessa.

Ke 21.2. Uhkaako kuudes sukupuuttoaalto elämää maapallolla?
Valtava määrä eläinlajeja on kuolemassa nyt vauhdilla kokonaan sukupuuttoon. Mistä se johtuu ja mitä siitä seuraa? Keskustelijoina:
– Pertti Salolainen, WWF:n kunniapuheenjohtaja, kansanedustaja (Kok.)
– Satu Hassi, Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja (Vihr.)
– Sanna Hellström, Korkeasaaren johtaja
– Terhi Ryttäri, vanhempi tutkija, Suomen Ympäristökeskus

Ke 31.1. Itsemääräämisoikeus kuuluu kaikille
Translain pikaiset muutostarpeet. Miksi ihmisoikeuksien rikkominen edelleen sallitaan? Keskustelijoina:
– Kerttu Tarjamo, Setan pääsihteeri
– Kasper Kivistö, varapuheenjohtaja ja translakikampanjan kokemusasiantuntija, Trasek ry
– Riikka Aapalahti, Translasten ja -nuorten perheet ry:n puheenjohtaja
– Outi Alanko-Kahiluoto, kansanedustaja, Vihreät (sosiaali- ja terveysvaliokunta)

Syksy 2017

To 16.11. aiheen tasa-arvo elokuva-alalla
Keskustelijoina ohjaaja Saara Saarela, ohjaaja Heidi Lindén, ohjaaja Maarit Lalli, valokuvaaja Iiris Heikka sekä tuottaja Marianne Mäkelä. Valtaosa suomalaiselokuvista on miesten tekemiä ja #metoo-kampanja ravistelee elokuva-alaa. Mikä on naisten paikka elokuvaprosessissa?

To 19.10. aiheena ”Miten ilmastonmuutos vaikuttaa Suomen luontoon?”
Vieraina Sitran johtaja Mari Pantsar, toimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Kimmo Ohtonen, tieteiskirjailija Risto Isomäki sekä toimittaja Hanna Nikkanen.

Ke 20.9. aiheena ”Miten tekoäly vaikuttaa taiteeseen?”
Tekoäly johtaa jo orkesteria, maalaa tauluja ja kirjoittaa runoja. Miten tekoäly vaikuttaa taiteeseen? Keskustelemassa koneluovuutta tutkinut tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen, tekoälyä teoksissaan käyttänyt mediataiteilija Hanna Haaslahti sekä Sibelius-Akatemian kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professori, kapellimestari Atso Almila. Katso tallenne Helsingin Sanomien sivuilta.

Ke 30.8. vieraana Paul Auster
Baba Lybeckin vieraaksi saapui Yhdysvaltojen arvostetuimpiin nykykirjailijoihin kuuluva Paul Auster. Keskustelun aiheena uusin 4 3 2 1 -kirja, Yhdysvaltojen nykytilanne sekä taiteen tekeminen. Katso tallenne Helsingin Sanomien sivuilta.

Aiempia keskusteluja löytyy Ateneumin YouTube-kanavalta.