Sophie Sälekari « Takaisin

vaatesuunnittelija

Sophie Sälekari on naistenvaate- ja tekstiilisuunnittelija, jonka mallistot ovat saaneet tunnustusta ympäri maailmaa useissa muotialan kilpailuissa, kuten Hyéres Fashion Festival 2015, Remix 2015, H&M Design Award 2014 sekä Designers’ Nest 2012.

Hänen töitään on esiintynyt mm. Women’s Wear Dailyn, Fashion Bookin sekä Ellen sivuilla ja syyskuussa 2015 Vogue Italia nimesi Sophien yhdeksi uuden ajan suunnittelijoista. Hänen työssään on luonnehdittu olevan persoonallista ymmärrystä värien, printtien ja erilaisten tekstiilien rohkeassa, mutta elegantissa käytössä. Tällä hetkellä Sälekari työskentelee tekstiilisuunnittelijana Alexander McQueenillä Lontoossa ja jatkaa yhteistyötä suomalaisten asiakkaiden kanssa.

Sophie Sälekari kokeilee taiteilijatakissaan uusia työtapoja

Mitkä näyttelyn teokset inspiroivat taiteilijatakkiasi?
Kävin muutaman kerran näyttelyssä luonnoskirjani kanssa. Mieleen jäi useita teoksia, jotka puhuttelivat minua värimaailmaltaan tai aiheeltaan. Kiinnostuin erityisesti maisemamaalauksista: siitä, miten maisemaa kuvataan ja mitä sillä halutaan viestiä. Maisemien lisäksi yksittäisistä teoksista minuun teki vaikutuksen Birger Carlstedtin eksoottinen ja epäsuomalainen maalaus Musiikki (1938). Teos on positiivisessa mielessä ristiriidassa sen kanssa, mitä pidetään suomalaisuutena.

Miten aloit lähestyä teoksen työstämistä taiteilijatakiksi?
Taiteilijatakkini kuosi muokkautui eri teosten ja aikakausien pohjalta. Kuosi on sekoitus kaikesta siitä, mitä näyttelyssä näin. Näyttelyn maalausten henkilöiden vaatteissa oli paljon raitaa ja ruutua. Toistin näitä teemoja maalauksissani, jotka siirrettiin sitten digitaaliseen muotoon.

Miten teosten vaikutteet näkyvät taiteilijatakissasi?
Halusin kokeilla kuosia suunnitellessani uutta työtapaa, ettei kuosista voi suoraan päätellä, mistä teoksista olen ottanut vaikutteita. Kuosi on työstetty digitaalisesti ja sen pohjana on käytetty sekä valokuvaa, piirustuksia että maalauksia. Valokuvasin kuosia varten laskostettua kangasta, että printti näyttäisi kolmiulotteiselta. Odotan mielenkiinnolla, miten kuosi toimii kankaassa.

Millaiselta työskentely on tuntunut?
Oli mukavaa työskennellä tehtävänannon parissa, joka ei ollut kaupallinen. Kaupallisissa töissä on aina tiettyjä rajoituksia. Pidin siitä, että minulla oli aikaa työstää taiteilijatakkiani ja tehdä kuosista variaatioita.

Klikkaa alla olevia kuvia niin näet kuosin suurempana.