EGS « Takaisin

graffititaiteilija

EGS on Suomen kansainvälisesti tunnetuin graffititaiteilija. Hänen taiteilijauransa alkoi 1980-luvun puolivälin jälkeen ensimmäisen suomalaisen graffitiaallon innoittamana. EGS on esitellyt suomalaista graffitia maailmalla yli 25 vuoden ajan. Hänen töitään on voinut nähdä kaduilla, gallerioissa ja museoissa ympäri Eurooppaa, Yhdysvaltoja, Etelä-Amerikkaa, Afrikkaa, Australiaa ja Aasiaa, yhteensä yli 50 maassa.

Hän kiertää edelleen maailmaa maalaamassa, tutkimassa paikallista graffitikulttuuria ja verkostoitumassa. Suomessa EGSin töitä on muun muassa Kiasman ja HAMin kokoelmissa.

Akseli Gallen-Kallelan maalaus Keniasta innoitti Egsiä

Mitkä näyttelyn teokset inspiroivat taiteilijatakkiasi?
Valitsin Akseli Gallen-Kallelan pienen maalauksen Mount Kenya (1909-1910). Gallen-Kallela perheineen asui Keniassa vuosina 1909-1911.

Miten aloit lähestyä teoksen työstämistä taiteilijatakiksi?
Minua kiehtoi ajatus suomalaisesta taiteilijasta maalaamassa Afrikassa 1900-luvun alussa. Kuosia varten tekemäni maalaukset ovat öisiä versioita Gallen-Kallelan taulusta, vähän kuin ”Mount Kenya at Dawn”. Halusin kuvata tunnelman hetki auringonlaskun jälkeen. Aloitin maalaamalla useita versioita auringonlaskusta.

Miten teosten vaikutteet näkyvät taiteilijatakissasi?
Taiteilijatakkini kuosissa olen tulkinnut omalla tavallani Gallen-Kallelan teoksen horisonttia, maaston muotoja sekä vuoren lumista huippua.

Millaiselta työskentely on tuntunut?
Projekti on ollut hauska ja kiinnostava. Haastavimmalta tuntui miettiä, miltä kuosi näyttää valmiina vaatteena.

Miten tekemistäsi kuvista työstetään lopullinen kuosi?
Maalasin spraymaalilla useita eri auringonlaskuja. Lisäksi maalasin musteella paperille muotoja, jotka ovat abstrakteja tulkintoja E-, G- ja S-kirjaimista. Lopullinen kuosi syntyy, kun nämä kuvat yhdistetään päällekkäin.

Klikkaa alla olevia kuvia niin näet kuosin suurempana.