Anna Tuori « Takaisin

kuvataiteilija

Anna Tuori on palkittu helsinkiläinen kuvataiteilija (mm. Vuoden nuori taiteilija 2011 ja William Thuring -nimikkopalkinto 2015). Hänen maalauksiaan on ollut parin viimeisen vuoden aikana esillä mm. Sydneyn Biennalessa, Kielin Stadtgaleriessa, Galerie Anhavalla, Turun Taidemuseossa ja Kemper Museum of Contemporary Artissa.

Tuorin maalauksissa niin kutsuttu todellisuus ja kuviteltu eivät ole erillisiä, eikä kuva palaudu sanaan. Teoksissa turvallinen muuttuu vieraaksi ja outo kotoisaksi.

Anna Tuorin taiteilijatakkiin vaikuttaneet teokset ovat tuttuja lapsuudesta

Mitkä näyttelyn teokset inspiroivat taiteilijatakkiasi?
Minua innoittivat useat näyttelyn teokset: muun muassa Symbolismi-salista löytyvät vanhan suosikkini Hugo Simbergin teosten vastakkainasettelut. Muita innoittajia takin kuosiin olivat Akseli Gallen-Kallelan Démasquée (1888) ja Aino-taru, triptyykki (1891) sekä Birger Carlstedtin Asetelma (1941). Teokset ovat minulle tuttuja jo pitkän ajan takaa.

Miten aloit lähestyä teoksen työstämistä taiteilijatakiksi?
Halusin luoda vaihtelevan kuvioinnin yhdenmukaisen printtikuosin sijaan. Takin fragmentaarinen suunnittelu tuntui luontevalta. Lopullinen kuosi on yhdistelmä paperille ja puulevylle tekemistäni maalauksista.

Miten teosten vaikutteet näkyvät taiteilijatakissasi?
Taiteilijatakkini sisältää vaikutteita eri maalauksista. Suomalaisen taiteen agraari-tunnelma näkyy takissani perunana: suomalaisen taiteen klassikoissa on vähemmän urbaania kuvastoa.

Millaiselta työskentely on tuntunut?
En kokenut teospainetta, koska en ole vaatesuunnittelija vaan kuvataiteilija. On mielenkiintoista seurata, miten kuvien digitalisointi tapahtuu, koska tämä on minulle uusi tilanne.

Klikkaa alla olevia kuvia niin näet kuosin suurempana.