Taideteokset verkossa

Helene Schjerfbeck: Toipilas (1888). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis.

Kansallisgallerian kokoelmissa on lähes 40 000 teosta, joihin kaikkiin voi tutustua verkossa.

Tekijänoikeusvapaiden teosten kuvat ovat kenen tahansa käytettävissä, jaettavissa ja muokattavissa esimerkiksi opetuksessa, tutkimuksessa ja kaupallisessa käytössä. Kuvia saa käyttää vapaasti, sillä teoksen tekijänoikeuden suoja-aika (70 vuotta taiteilijan kuolinvuoden päättymisestä) on päättynyt. Kuvat ovat pieniresoluutioisia jpg-kuvia.

Kuva: Timo Pyykkö

Taiteen kanssa et ole yksin

Apu-lehti ja Ateneum ovat valinneet yhdessä 11 tunnettua taideteosta, joiden kanssa ei tarvitse olla yksin. Kimmo Ohtonen kuljettaa katsojat teosten äärelle. Matkalla hän kohtaa kiinnostavia ihmisiä, jotka kertovat itselleen tärkeistä teoksista ja kokemuksistaan yksinäisyydestä. Teoksiin voi tutustua myös sivustolla kansallisgalleria.fi.

Lue lisää Apu-lehden ja Ateneumin yhteistyöstä

Tutustu kierrokseen Apu-lehden sivuilla

Suomen Taideyhdistyksen 50-vuotisjuhlanäyttely Ateneumissa 1896. Kuva: Ernst Nordström tai Daniel Nyblin, Helsinki. Arkistokokoelmat, Kansallisgalleria.

Kansallisgallerian koko kokoelma verkossa

Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kokoelmateoksiin voi tutustua Kansallisgallerian verkkosivuilla. Voit hakea teoksia teosnimellä, vuosiluvulla, taiteilijan nimellä tai vaikka aihepiirillä. Tekijänoikeusvapaita teoskuvia on mahdollista ladata suoraan sivustolta.

Tutustu kokoelmaan

Ellen Thesleff: Omakuva (1894–1895). Yksityiskohta elokuvasta. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.

Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat

Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat näyttävät tutut klassikot uudessa valossa. Kamera poimii teoksen pinnasta yksityiskohtia, joita silmä ei muuten näkisi. Tutustakin teoksesta paljastuu näin uusia puolia: siveltimenvetoja, tehostevärejä ja yllättäviä yksityiskohtia. Elokuvia on yhteensä 13.

Katsele lyhytelokuvia

Stories of Finnish Art

Suomen taiteen tarina. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Ääniopas Ateneumin kokoelmiin

Ateneumin kokoelmateoksiin voi tutustua äänioppaiden avulla. Kaikki äänioppaamme ovat verkossa ilmaiseksi kuunneltavissa.

Kuuntele äänioppaita

Ateneum Art Gate

Ateneum Art Gate

Ateneum Art Gate vie mobiililaitteilla virtuaalisesti Suomen taiteen tarina -näyttelyn pääsaliin, jossa on esillä kokoelman rakastetuimpia klassikoita.

Katso ohjeet virtuaalivierailun aloittamiseksi

Nuoria Ateneumissa

Kuva: Ville Malja

Koululaisaineistot

Näyttelykohtaisesti toteutetut koululaisaineistot on vapaasti kaikkien käytössä. Museon tehtävät antavat ideoita keskusteluun. Kysymykset on suunniteltu lapsiryhmille sopiviksi, mutta sovellettavissa eri-ikäisille.

Tutustu materiaalipankkiin

Eero Järnefelt: Raatajat rahanalaiset (Kaski), 1893. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Eero Järnefelt: Raatajat rahanalaiset (Kaski), 1893. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Google Arts and Culture

Sivustolla on mukana kaikkiaan 55 Ateneumin klassikkoteosta, jotka nähdään verkkopalvelussa korkearesoluutioisina valokuvina, teosesittelyillä varustettuina. Yksi Ateneumin merkkiteoksista, Eero Järnefeltin tunnetuin maalaus Raatajat rahanalaiset (Kaski) (1893), on kuvattu ns. gigapixel-menetelmällä. Kuvausmenetelmä on äärimmäisen tarkka, ja sillä kuvattua teosta voi netissä tutkia tarkemmin kuin paljaalla silmällä.

Googlen Arts and Culture on globaali digitaalinen museo, joka tuo maailman taideaarteita kaikkien ulottuville. Kävijät voivat vaeltaa museoissa ympäri maailman ja tarkastella teoksia yksityiskohtaisesti. Googlen yhteistyökumppaneina projektissa on maineikkaita taidelaitoksia, ja palvelussa voi tutustua yli 40 000 taideteokseen. Projekti lanseerattiin vuonna 2011.

Ateneumin taidemuseo Googlen Arts and Culture -sivustolla.

Katso yksityiskohtia Kaski-teoksesta otetusta gigapixel-kuvasta.

Akseli Gallen-Kallela: Lemminkäisen äiti, 1897. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Antell. Kuva: Kansallisgalleria / Jouko Könönen

Akseli Gallen-Kallela: Lemminkäisen äiti, 1897. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Antell. Kuva: Kansallisgalleria / Jouko Könönen

Kuvailutulkattu opastus Suomen taiteen tarina -näyttelyyn

Taideteoksen kuvailutulkkaus on teoksen sanallistamista, ja esittelyt suunnitellaan erityisesti näkövammaisille.

Kuuntele kuvailutulkattu opastus 

Albert Edelfelt: Leikkiviä poikia rannalla, 1884. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Ahlström. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Albert Edelfelt: Leikkiviä poikia rannalla, 1884. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Ahlström. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Viittomakieliset teosesittelyt

Rap-artisti Signmark esittelee viittomakielellä kaksi Ateneumin kokoelmien klassikkoteosta. Lisäksi viittomakielinen opas esittelee viisi Ateneumin kokoelmien merkkiteosta.

Katso viittomakieliset teosesittelyt

Lisäksi vapaasti käytettävissä olevia korkearesoluutioisia teoskuvia löytyy Kansallisgallerian Flickr-tililtä. Samat kuvat on julkaistu myös Europeanan sivuilla.

Lue lisää CC0-lisenssistä
Lue lisää Kansallisgallerian kuvien käyttöoikeuksista
Lue lisää kuvataiteen tekijänoikeuksista Kuvaston sivuilla

Yhteystiedot medialle ja kuvapalveluun

Tutustu Medialle-sivuun

Tekijänoikeuden suoja-ajan sisälle (alle 70 vuotta taiteilijan kuolinvuoden päättymisestä) kuuluvien teosten kuvia julkaisu- ja tutkimuskäyttöön toimittaa Kansallisgallerian kuvapalvelu.

Kansallisgallerian muut aineistot

Kansallisgallerian arkiston ja kirjaston tietopalvelu

Tiedotteet

Kilpailukutsu: Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailu

Valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta järjestää suunnittelukilpailun kahden euron erikoisrahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta osana Euroopan komission järjestämää erikoisrahan suunnittelukilpailua. Erikoisrahan aiheena on Erasmus-ohjelma (nykyisin Erasmus+). Erikoisrahalla juhlistetaan Erasmus-ohjelman 35-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Kilpailuaika päättyy 6. marraskuuta 2020. Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma. Ohjelma…

Lue lisää