Café Höijer i tredje våningen. Foto: Finlands Nationalgalleri / Aleks Talve

Café Höijer har öppnat på vår tredje våning

Café Höijer erbjuder klassiska caféprodukter med bordsservering. Ateneum Bistro fortsätter sin verksamhet som förr på första våningen i Ateneum.

Det finns ett nyöppnat café på vår tredje våning.

Caféet som har fått namnet Café Höijer efter arkitekten Theodor Höijer som ritat Ateneum erbjuder klassiska caféprodukter serverade till bordet. I sortimentet ingår också ett mångsidigt urval viner samt olika kaffedrycker.

”Konstmuseer är unika miljöer för restauranger att verka i, och särskilt Ateneums historia och miljö skapar en särskild stämning också för en restaurang. Både mat och konst är som bäst storslagna upplevelser, på Café Höijer går de här två ännu starkare hand i hand på Ateneum”, säger Kim Heiniö, verkställande direktör förSoupster Family.

Soupster fungerar som krogvärd också för Ateneum Bistro, som utöver caféprodukter erbjuder lunch från buffébord, en meny med okonstlade rätter och en populär Afternoon Tea-dukning. Bistron som ligger på museets gatuplan är öppen för alla och man kan reservera bord på där. På Café Höijer kan man däremot inte reservera bord, och eftersom caféet ligger mitt bland utställningslokalerna är det öppet bara för museigästerna.

”Ateneum Bistro och Café Höijer kompletterar både varandra och Ateneums restaurangutbud på ett ypperligt sätt. Originella och högklassiga museicaféer är mycket populära såväl i Finland som i hela resten av världen, och de är en viktig del av museibesöket. Jag är glad över att vi utöver konstupplevelserna i fortsättningen kan erbjuda våra besökare dubbelt fler smakupplevelser”, säger Ateneums museichef Marja Sakari.

Härefter har Café Höijer alltid öppet samtidigt som de växlande utställningarna på våning 3 i Ateneum. Under den tid utställningarna byts har caféet stängt eftersom verken ska flyttas och den nya utställningen byggas upp.

Genom åren har bland annat Finlands Konstförenings målningsstudio, Statens konstmuseums museum för nutidskonst Studio N och ibland ett pop-up-café verkat i Café Höijers sal, 3.13. Lokalen har också fungerat som en av Ateneums utställningssalar.

Läs mer om Café Höijer

Café Höijer har öppnat på vår tredje våning. Foto: Samuel Ashcroft