Kuva: Ville Malja

Vanliga frågor

Välkommen till Ateneum, den finländska konstens hem. Vår önskan är att besöket ska vara både inspirerande och avstressande. Här är några tips. Museipersonalen är till för dig. Vi svarar gärna om det är något du undrar över!

Ankomst

Måste ytterkläder lämnas i garderoben? 

Blöta ytterkläder måste lämnas i garderoben, andra får man ha med sig. I museet finns en avgiftsfri bevakad garderob och låsbara skåp. Vår fyndpunkt finns på garderoben och vi använder oss av fyndtjänsten eOmistaja.fi. Du kan också låna små påsar från garderoben under ditt besök på museet, eftersom den tillåtna påsstorleken är max. A4.

När är det tystast i Ateneum?

Ateneums lugnaste tider är vanligtvis efter fem på vardagskvällar. De mest trånga tiderna är vanligtvis från 10.00 till 13.00.

Kan man gå på Ateneum med barnvagn?

Varje våningsplan på Ateneum är tillgängligt för barnvagnar. Ingången vid Ateneumgränden är tillgänglighetsanpassad. Du kan parkera barnvagnen i början av tillgänglighetsleden, bredvid Ateneumgrändens lilla lift. Små barn får också bäras i bärsele på framsidan. Du kan även låna hopfällbara barnvagnar och bärselar från garderoben.

Är sällskapsdjur tillåtna på museet, ljusgården eller Ateneum Bistro? 

Endast ledarhundar är välkomna i byggnaden. Andra djuren kan du kela med utanför museet. 

Kan man förvara vaskor på museet?

Vi kan inte förvara större kappsäckar.

Varför har ni slutat använda klistermärken?

Det finns flera orsaker till detta. För det första vill Finlands Nationalgalleri och Ateneum gå in för grönare verksamhet. Att avstå från klistermärken och det skräp de ger upphov till är en miljövänlig handling. I stället för klistermärken fungerar kvittot över betald avgift i framtiden som inträdesbiljett. Om endast ditt museikort registreras och du inte får något kvitto, fungerar museikortet som inträdesbiljett. 

museet 

Varför får man inte ha ryggsäck eller stora väskor i salarna? 

Det är vår uppgift att se till att konstverken inte blir skadade. Om man går med ryggsäck eller stora väskor i salarna kan det hända att man kommer åt konstverken i misstag. Det är också skönare att titta på konst utan tunga väskor. Största tillåtna väskstorlek hos oss är A4. Garderoben lånar ut små kassar för att använda under besöket. 

Måste man vara tyst på museet? 

Låt verken tala. Bäst uttrycker sig konstverken i en dämpad miljö, där varje museiupplevelse respekteras. Prat och skratt är något naturligt, men om du behöver ringa eller ta emot ett mobilsamtal gör det hellre utanför salarna. 

Varför får man inte springa inne i museet? 

Det är för att undvika olyckor som man inte får springa inne i museet. Barn ska inte heller rida på en vuxens rygg eller axlar inne i utställningssalarna. 

Får man gå med käpp, gåstavar eller broddar i utställningssalarna? 

Lämna broddarna i garderoben. Och sätt gummiskydd på käppen eller stavarna för att undvika repor på de fina trägolven. Om du behöver finns det sköna filttofflor att låna i garderoben. 

Varför har Ateneum inte längre separata, könsspecifika toaletter?

Före restaureringen fanns det för få toaletter på Ateneum i förhållande till antalet kunder. Genom förnyelsen är antalet toalettbås betydligt större än tidigare. Genom att toaletterna har gjorts könsneutrala är de mer jämlika för alla nyttjare, och köandet har minskat. I Ateneumsalens foajé på våning 1,5 finns det alltjämt separata toaletter för damer och herrar.

Mat och dryck 

Var får man äta sin medhavda matsäck? 

I utställningssalarna får man varken äta eller dricka, för att undvika risken att konstverken kommer till skada. Lämna vattenflaskan och matsäcken i garderoben. Du kan äta din medhavda matsäck vid bordet på ljusgården. 

Var finns det en bra plats för att amma?

Med tanke på verkens säkerhet är det bäst att mata familjens yngsta utanför utställningssalarna. Det är också möjligt att amma på utställningsvåningarnas trappavsatser, i Studio- och Tidens ström-rummen i den omedelbara närheten till utställningssalarna på andra våningen, i caférestaurangen Ateneum Bistro samt i uppehållsområdena i biljettförsäljningshallen och på ljusgården. På samma våning som våra toaletter finns ett separat rum och en soffa för dem som vill vara i fred.

Fotografering 

Får man fotografera eller filma på museet? 

Du får fotografera och filma ett videoklipp som minne för eget privat bruk, om inget annat anges på utställningen. Ladda upp bilder eller videoklipp på sociala medier ingår tyvärr inte i privat bruk. Blixt, selfiepinne eller stativ får inte användas. 

Letar du information om fotografering eller filminspelning? Läs mer här.

Konstverken

Varför får man inte röra konstverken? 

Konstverken är ömtåliga och oersättliga. Det kan hända att skador som uppkommit genom beröring först visar sig efter en längre tid. Du bör hålla dig på en armslängds avstånd från konstverken, montrarna och väggarna. 

Varför har utställningssalarna dämpad belysning? 

Många konstverk är känsliga för ljus. Till exempel verk utförda på papper är så ömtåliga att de endast ställs ut tre månader i taget. Njut av den harmoniska stämningen och lämna vardagsbekymren för en stund – nu betraktar du världen med konstens blick. 

Med gruppen

Var ska grupperna samlas?

Vid anmälan av gruppen i kassan får gruppledare klistermärken till hela gruppen. Klistermärkena ska fästas synligt. Om ni har bokat guidning eller introduktion till en utställning, ska gruppkassan i Ljusgården guida er till mötesplatsen.

Vad ska besökande elevgrupper tänka på? 

Läraren måste befinna sig med gruppen under hela besöket. Ska gruppen lösa uppgifter under besöket får den inte lämnas utan uppsikt. Endast blyertspennor får användas i utställningslokalerna. Vill ni titta lite mer på ett konstverk är det tillåtet att sitta på golvet och något som vi rekommenderar. 

Får man guida på Ateneum?

På Ateneum får endast museets egna befullmäktigade och utbildade guider guida. Elevgrupper är välkomna att besöka utställningar under sin lärares ledning.