Vanliga frågor

Välkommen till Ateneum, den finländska konstens hem. Vår önskan är att besöket ska vara både inspirerande och avstressande. Här är några tips. Museipersonalen är till för dig. Vi svarar gärna om det är något du undrar över!

Ankomst

Måste ytterkläder lämnas i garderoben? 

Blöta ytterkläder måste lämnas i garderoben, andra får man ha med sig. I museet finns en avgiftsfri bevakad garderob, en självbetjäningsgarderob och låsbara skåp. 

Kan man gå på Ateneum med barnvagn?

Varje våningsplan på Ateneum är tillgängligt för barnvagnar. Ingången vid Ateneumgränden är tillgänglighetsanpassad. Du kan parkera barnvagnen bredvid garderoben som ligger innanför huvudentrén. Små barn får också bäras i bärsele på framsidan. 

Är sällskapsdjur tillåtna på museet, innergården eller Ateneum Bistro? 

Endast ledarhundar är välkomna i byggnaden. Andra djuren kan du kela med utanför museet. 

I utställningssalarna 

Varför får man inte ha ryggsäck eller stora väskor i salarna? 

Det är vår uppgift att se till att konstverken inte blir skadade. Om man går med ryggsäck eller stora väskor i salarna kan det hända att man kommer åt konstverken i misstag. Det är också skönare att titta på konst utan tunga väskor. Största tillåtna väskstorlek hos oss är A4. Garderoben lånar ut små kassar för att använda under besöket. 

Måste man vara tyst på museet? 

Låt verken tala. Bäst uttrycker sig konstverken i en dämpad miljö, där varje museiupplevelse respekteras. Prat och skratt är något naturligt, men om du behöver ringa eller ta emot ett mobilsamtal gör det hellre utanför salarna. 

Varför får man inte springa inne i museet? 

Det är för att undvika olyckor som man inte får springa inne i museet. Barn ska inte heller rida på en vuxens rygg eller axlar inne i utställningssalarna. 

Får man gå med käpp, gåstavar eller broddar i utställningssalarna? 

Lämna broddarna i garderoben. Och sätt gummiskydd på käppen eller stavarna för att undvika repor på de fina trägolven. Om du behöver finns det sköna filttofflor att låna i garderoben. 

Mat och dryck 

Var får man äta sin medhavda matsäck? 

I utställningssalarna får man varken äta eller dricka, för att undvika risken att konstverken kommer till skada. Lämna vattenflaskan och matsäcken i garderoben. Du kan äta din medhavda matsäck vid bordet på innergården. 

Var kan du sitta och amma? 

Vi föreslår att du sätter dig på en bänk på avsatserna utanför utställningssalarna för att amma. På första våningen finns även ett vilorum som personalen kan öppna åt dig vid behov. 

Fotografering 

Får man fotografera eller filma på museet? 

Du får fotografera och filma ett videoklipp som minne för eget privat bruk, om inget annat anges på utställningen. Ladda upp bilder eller videoklipp på sociala medier ingår tyvärr inte i privat bruk. Blixt, selfiepinne eller stativ får inte användas. 

Letar du information om fotografering eller filminspelning? Läs mer här.

Konstverken

Varför får man inte röra konstverken? 

Konstverken är ömtåliga och oersättliga. Det kan hända att skador som uppkommit genom beröring först visar sig efter en längre tid. Du bör hålla dig på en armslängds avstånd från konstverken, montrarna och väggarna. 

Varför har utställningssalarna dämpad belysning? 

Många konstverk är känsliga för ljus. Till exempel verk utförda på papper är så ömtåliga att de endast ställs ut tre månader i taget. Njut av den harmoniska stämningen och lämna vardagsbekymren för en stund – nu betraktar du världen med konstens blick. 

Med gruppen

Var ska grupperna samlas?

Vid anmälan av gruppen i kassan får gruppledare klistermärken till hela gruppen. Klistermärkena ska fästas synligt. Om ni har bokat guidning eller introduktion till en utställning hämtar guiden gruppen på innergården intill museibutiken. 

Vad ska besökande elevgrupper tänka på? 

Läraren måste befinna sig med gruppen under hela besöket. Ska gruppen lösa uppgifter under besöket får den inte lämnas utan uppsikt. Endast blyertspennor får användas i utställningslokalerna. Vill ni titta lite mer på ett konstverk är det tillåtet att sitta på golvet och något som vi rekommenderar. 

Får man guida på Ateneum?

På Ateneum får endast museets egna befullmäktigade och utbildade guider guida. Elevgrupper är välkomna att besöka utställningar under sin lärares ledning.