Repin

På den internationelle mästarens utställning visas Ilja Repins mest kända historiska målningar samt porträtt av kulturella opinionsbildare från hans samtid vid sidan av verk från Ateneums samlingar. Repin som föddes i nuvarande Ukraina är Rysslands mest kända målare och även älskad i Finland: hans ateljéhem låg på den finska sidan i Kuokkala i Terijoki åren 1903–1930. Ateneum är stängt för närvarande för att förhindra coronavirusets spridning. Meddelande om när Repins utställning öppnas för publik ges senare.

  • 19.3.–29.8.2021
Våning 3
Biljetter: med museibiljetten
Ilja Repin: Sadko i havskungens rike (1876)
Ilja Repin: Sadko i havskungens rike (1876). Ryska museet. © Ryska museet, S:t Petersburg

en mästerlig porträttör av Rysslands folk

Ateneum är stängt för närvarande.

Ilja Repin (1844–1930) är framför allt känd som de psykologiska personbildernas och ryska folklivsskildringarnas mästare. På utställningen visas Repins mest kända, mästerligt detaljrika verk såsom Pråmdragarna vid Volga (1870–1873) och Zaporogkosacker skriver brev till den turkiske sultanen (1880–1891) från Ryska museet i S:t Petersburg.

Bland utställningens otaliga porträtt ingår såväl konstnärens familjemedlemmar som samtidens opinionsbildare inom kulturlivet såsom kompositören Modest Musorgskij och författaren Lev Tolstoj. Totalt målade Repin över 300 porträtt, och han avporträtterade också många av kulturlivets starka kvinnliga representanter.

Ilja Repin är sin tids mest betydande ryska konstnär som avbildade det ryska folket som hade befriats från livegenskapen 1860 samt samtidens intelligentia och folkets inställning till regenterna. Därför har han haft ett starkt inflytande på det som alltjämt är också finländarnas uppfattning om ryskhetens väsen.

Utställningen är den första på 2000-talet som täcker hela Repins karriär. I utställningen ingår över 140 målningar och pappersbaserade verk från en period på över sextio år. En stor del av verken visas för första gången i Helsingfors. I Ateneums samlingar finns också ett stort antal verk av Repin.

Utställningen genomförs av Konstmuseet Ateneum och Petit Palais, Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris/Paris Musées i samarbete med Tretiakovgalleriet och Ryska museet. Intendent Timo Huusko är kurator för utställningen på Ateneum.  Efter Ateneum visas utställningen på Petit Palais i Paris.

I samband med utställningen publiceras en rikt illustrerad utställningskatalog med artiklar skrivna av experter. Katalogen ges ut på finska, svenska och engelska. Redaktör för publikationen är Anne-Maria Pennonen.

Köp katalogen i vår webbshop

Läs mer på pressmeddelandet

Guidningar och utställningsintron

Guidning för din grupp

Förfrågningar och bokningar: 
forsaljning [a] fng.fi eller telefon 0294 500 500 må–fr kl. 10–14. 

Distansguidning: Repin

Ilja Repin är sin tids mest märkbara ryska konstnär som är älskad också i Finland. Repin är framför allt känd som de psykologiska människoporträttens och de ryska folklivsskildringarnas mästare. Distansguidningen bjuder på smakbitar från Repins konst: under guidningen följer vi utställningens tematik och bekantar oss med konstnärens centrala verk och livsskeden.

Guidningen rör sig inte i utställningssalarna, utan guiden presenterar teman och verk med hjälp av en bildkavalkad. Som avslutning kan deltagarna ställa frågor.

Konststunden förmedlas till deltagarna via Teams-plattformen. Teams-applikationen behöver inte laddas ned: man kan delta också via en webbläsare (browser). Ni kan delta i guidningen i grupp eller via era egna datorer med hjälp av länken vi skickar.

Dataanslutningen hos distansdeltagarna måste ha en hastighet på minst 10 Mbit/s eller vara en 4G-anslutning. Deltagarna får inte spara distansguidningen.

Språk: finska, svenska, engelska, ryska
Pris: 95 €, för skolor 70 €
Gruppstorlek: högst 20 personer
Längd: 45 min

Utställningsintro: Repin

Ilja Repin: Sadko i havskungens rike (1876)

På de utställningsintron sitter ni bekvämt i den rofyllda Ateneumsalen och lyssnar på guidens föreläsning om utställningens innehåll och bakgrund. Bildspel ingår i föreläsningen. Efter föreläsningen kan ni bekanta er med utställningen på egen hand.

Restriktioner kan inverka på gruppstorleken.

Språk: finska, svenska, engelska och ryska
Pris: 
5 €/person + inträdesbiljetter
Gruppstorlek:
 10–60 personer
Längd:
 30 min

Guidad rundtur: Repin och tysta salar

I Ilja Repins utställning arrangeras separata, lugna guidade rundturer i utställningssalarna utanför museets öppettider.

Ilja Repin är sin tids mest betydande ryska konstnär som avbildade det ryska folket som hade befriats från livegenskapen 1860 samt samtidens intelligentia och folkets inställning till regenterna.

Restriktioner kan inverka på gruppstorleken.

Språk: finska, svenska, engelska och ryska
Pris: 
580 €
Gruppstorlek: Högst 20 personer
Längd: 
1 h

Galleri