Repin

På den internationelle mästarens utställning visas Ilja Repins mest kända historiska målningar samt porträtt av kulturella opinionsbildare från hans samtid vid sidan av verk från Ateneums samlingar. Repin som föddes i nuvarande Ukraina är Rysslands mest kända målare och även älskad i Finland: hans ateljéhem låg på den finska sidan i Kuokkala i Terijoki åren 1903–1930.

  • 27.4.–29.8.2021
Våning 3
Biljetter: med museibiljetten
Bild: Finlands Nationalgalleri / Jenni Nurminen

En mästerlig porträttör av Rysslands folk

Läs våra direktiv för ett tryggt museibesök

Ilja Repin (1844–1930) är framför allt känd som de psykologiska personbildernas och ryska folklivsskildringarnas mästare. På utställningen visas Repins mest kända, mästerligt detaljrika verk såsom Pråmdragarna vid Volga (1870–1873) och Zaporogkosacker skriver brev till den turkiske sultanen (1880–1891) från Ryska museet i S:t Petersburg.

Bland utställningens otaliga porträtt ingår såväl konstnärens familjemedlemmar som samtidens opinionsbildare inom kulturlivet såsom kompositören Modest Musorgskij och författaren Lev Tolstoj. Totalt målade Repin över 300 porträtt, och han avporträtterade också många av kulturlivets starka kvinnliga representanter.

Ilja Repin avbildade det ryska folket som hade befriats från livegenskapen 1860 samt samtidens intelligentia och folkets inställning till regenterna. Därför har han haft ett starkt inflytande på det som alltjämt är också finländarnas uppfattning om ryskhetens väsen.

Utställningen är den första på 2000-talet som täcker hela Repins karriär. I utställningen ingår över 140 målningar och pappersbaserade verk från en period på över sextio år. En stor del av verken visas för första gången i Helsingfors. I Ateneums samlingar finns också ett stort antal verk av Repin.

Utställningen genomförs av Konstmuseet Ateneum och Petit Palais, Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris/Paris Musées i samarbete med Tretiakovgalleriet och Ryska museet. Intendent Timo Huusko är kurator för utställningen på Ateneum.  Efter Ateneum visas utställningen på Petit Palais i Paris.

I samband med utställningen publiceras en rikt illustrerad utställningskatalog med artiklar skrivna av experter. Katalogen ges ut på finska, svenska och engelska. Redaktör för publikationen är Anne-Maria Pennonen.

Café Ateneum

Café Ateneum på tredje våning under Repin-utställningen

Välkommen till Café Ateneum! Kaféet serverar salta och söta godsaker samt kaffe, te, läskedryck och vin.

Öppet må–sö kl. 12–17. Ingång endast med inträdesbiljett.

Färgfotografier från Repins Ryssland

På kaféet visas Sergej Michajlovitj Prokudin-Gorskij fotografier. Den ryske kemisten och fotografen Prokudin-Gorskij (1863–1944) var en av den tidiga färgfotografins och färgfilmens pionjärer. Från och med år 1903 gjorde Prokudin-Gorskij flera fotoresor inom det ryska kejsardömet. Han fick senare också stöd för sitt arbete av tsar Nikolaj II.

Galleri