Outi Heiskanen

Akademiker Outi Heiskanen (f. 1937) är en av vårt lands mest kända konstnärer. Heiskanen är en virtuosmässig konstgrafiker som också experimenterar med att ifrågasätta regler och spränga gränser. Heiskanen är även känd som en pionjär inom performanskonst samt jord- och miljökonst. Utställningens kurator är Heiskanens mångåriga vän och konstkännare FD Tuula Karjalainen tillsammans med Ateneums intendent Sointu Fritze.

  • 8.10.2021–9.1.2022
Våning 3
Biljetter: med museibiljetten
Konstnär Outi Heiskanen, vit hår, tungan ut. Svartvit bild.
Outi Heiskanen i år 2013. Detalj. Foto: Pertti Nisonen

konstakademikerns retrospektiv

Du kan köpa ditt inträdesbiljett från dörren. Just nu säljer vi inga förhandsbiljetter. Coronapasset är inte i bruk.

I denna retrospektiva utställning sammanförs de olika delområdena av hennes mångsidiga och sektorsövergripande konst. Utställningen som omfattar över 300 verk presenterar grafik, teckningar, målningar och installationer samt performansinspelningar från en över femtio år lång karriär. En hel utställningssal har reserverats för Outi Heiskanens och konstnär Janne Laines gemensamma verk.

Den produktiva konstnärens levnadsbana illustreras också med ett stort urval foton och levande bilder av bl.a. Sakari Viika, Jorma Puranen, Tarja Stranden och Georg Grotenfelt.

Outi Heiskanens viktigaste lärofader, grafikern Pentti Kaskipuro (Mäster K), har konstaterat:

”Outi är som jäst, hon kan ställa en deg för jäsning precis var som helst. Det är omöjligt att blanda sig i hennes sätt att uttrycka sig: å ena sidan sitter hon fast i traditionen, men hon är ändå fullständigt egenartad och fördomsfri.”

Utställningens konstverk är ömtåliga och oersättliga. Du bör hålla dig avstånd från konstverken och montrarna.

Naturen och den mänskliga existensens mysterier

Den mytiska värld som Outi Heiskanen har skapat är full av berättelser om den mänskliga existensens mysterier och vårt förhållande till naturen. I hennes gestalter kan gränsen mellan människa och djur vara svävande då de grundläggande drifterna och livets kretslopp står i centrum. Kvinnlighet, moderskap, erotik och död vävs samman i hennes på olika sätt skapade verk, vars gemensamma nämnare också är ett negligerande av regler, en ibland rentav anarkistisk experimentlust och obestridlig virtuositet.

Gemenskap och den närmaste kretsen har spelat en central roll i Outi Heiskanens konst alltsedan 1970-talet. Record Singers och Bellini-akademins performanser som byggdes upp runt henne blev legendariska.

Ett av de oförglömliga framträdandena var Kluuvin ruhje (Förkastningen vid Gloet) under avslutningstillställningen innan Ateneum stängdes för renovering år 1984. Siirrettävä Tuonela (Flyttbara Tuonela) som bredde ut sig i parken framför konstmuseet i Mejlans gjordes av Heiskanen tillsammans med några konstnärsvänner 1983. Den hörde till de första miljökonstutställningarna i Finland.

I samband med att utställningen öppnas publiceras Outi Heiskanens biografi Outi Heiskanen – Taiteilija kuin shamaani skriven av Tuula Karjalainen (Siltala 2021).

Köp boken i vår webbshop (på finska)

Guidning för din grupp

Förfrågningar och bokningar: 
forsaljning [a] fng.fi eller telefon 0294 500 500 må–fr kl. 10–14. 

Guidad rundtur: Outi Heiskanen

Bild på Outi Heiskanens konstverk Ett skalv.

Akademiker Outi Heiskanen (f. 1937) är en av vårt lands mest kända konstnärer. Heiskanen är en virtuosmässig konstgrafiker som också experimenterar med att ifrågasätta regler och spränga gränser. Heiskanen är även känd som en pionjär inom performanskonst samt jord- och miljökonst.

En guidad rundtur för besökarna igenom Heiskanens utställning, dess centrala teman och konstverk i utställningssalarna under en av Ateneums sakkunniga guiders ledning.

Restriktioner kan inverka på gruppstorleken och tillgången på service. För tillfället är gruppstorleken begränsad till max 15 personer.

Språk: finska, svenska, engelska och ryska
Pris: 95 € + inträdesbiljetter, skolgrupper 70 €
Gruppstorlek: Högst 20 personer, skolgrupper högst 25 personer
Längd: ca 1 h

Utställningsintro: Outi Heiskanen

En djurgestalt med en hatt. Svartvit bild.

Akademiker Outi Heiskanen (f. 1937) är en av vårt lands mest kända konstnärer. Heiskanen är en virtuosmässig konstgrafiker som också experimenterar med att ifrågasätta regler och spränga gränser. Heiskanen är även känd som en pionjär inom performanskonst samt jord- och miljökonst.

På de utställningsintron sitter ni bekvämt i den rofyllda Ateneumsalen och lyssnar på guidens föreläsning om utställningens innehåll och bakgrund. Bildspel ingår i föreläsningen. Efter föreläsningen kan ni bekanta er med utställningen på egen hand.

Restriktioner kan inverka på gruppstorleken och tillgången på service. För tillfället är gruppstorleken begränsad till max 15 personer.

Språk: finska, svenska, engelska och ryska
Pris: 5 €/personen + inträdesbiljetter
Gruppstorlek: 10–134 personer
Längd: 30 min

Distansguidning: Outi Heiskanen

Konstnärens interpretation av växten blodrot. Grå och röd färger.

Akademiker Outi Heiskanen (f. 1937) är en av vårt lands mest kända konstnärer. Distansguidningen bjuder på smakbitar från Outi Heiskanens värld: under guidningen får vi se hennes mest centrala verk. Guidningen lyfter också fram konstnärens humana och högaktande inställning till livet.

Guidningen rör sig inte i utställningssalarna, utan guiden presenterar teman och verk med hjälp av en bildkavalkad. Som avslutning kan deltagarna ställa frågor.

Guidningen leds via Teams-plattformen. Ni kan delta i guidningen som grupp eller från separata terminaler via länken Ateneum skickar.

Teams-applikationen måste laddas ned med mobila enheter, från en dator kan man ansluta sig också via webbläsaren. Som webbläsare rekommenderar vi den senaste versionen av Chrome eller Edge. För att kunna delta i en distansguidning krävs att nätförbindelsen är minst 10 Mbit/s eller en 4G-anslutning. Distansguidningen får inte sparas.

Språk: finska, svenska, engelska, ryska
Pris: från 95 €/20 personer, skolgrupper 70 €
Gruppstorlek:
max 150 personer
Längd: 45 min

Evenemang

Se alla evenemang

Outi Heiskanen – material för skolor

I skolmaterialet ingår några uppgifter som kan kombineras med ett besök på Ateneum eller med en separat, via webben bokad distansguidning. Avsikten med uppgifterna är att få publiken att finna upptäckandets glädje och att
mata fantasin såväl genom att studera utställningens verk som genom att själv skapa.

Konstverk i utställningen