Fokus-sal: Hugo Simbergs fotografier och konst

Hugo Simberg (1873–1917) var en finsk konstmålare och grafiker, men också en produktiv fotograf. På utställningen Hugo Simbergs fotografier och konst i Fokus-salen visas konstnärens fotografier, grafik och målningar sida vid sida. Den en sal stora utställningen hålls för att fira konstnären då det år 2023 har gått 150 år från hans födsel.

  • 19.9.–17.12.2023
Fokus-salen våning 2
Biljetter: med museibiljetten
Konstnärens far Niclas Simberg och sonen Tom på Niemenlauttas strand, 1913. Finlands Nationalgalleri / Arkivsamlingarna. Foto: Hugo Simberg.

Kameran fungerar som konstnärens hjälpmedel

Kameran blev på 1890-talet ett populärt hjälpmedel i konstnärernas arbete också i Finland. Hugo Simbergs fotografier och hans mångsidiga sätt att använda kameran som en del av konstskapandet är i en klass för sig. Utom Simberg använde exempelvis Akseli Gallen-Kallela och Eero Järnefelt tekniken.

Simberg dokumenterade sin omgivning i fotografier. Han förevigade särskilt släktens vardag på sommarvistet Niemenlautta i Säkkijärvi nära Viborg, och också sina resor både i Finland och utomlands. Han använde dessutom systematiskt kameran som hjälpmedel för måleriet. De flesta av Simbergs fotografier förefaller återge ett sorglöst sommarfirande – konstnären hade inte tillgång till blixtljus så han var i hög grad beroende av den ljusa årstiden.

År 1994 fick Statens konstmuseums Centralarkiv för bildkonst (idag Nationalgalleriets arkivsamlingar) en betydande donation med fotografier av konstnärens son Tom Simberg. Den bestod av nästan tusen glas- och nitratnegativ. Största delen av fotografierna finns att se i digitaliserad form på Finlands Nationalgalleri webbsida.

Stifta bekantskap med de digitaliserade negativen

Vad då för Fokus-sal?

Fokus-salen presenterar koncisa plock av konstnärer och teman ur Ateneums samlingar. Fokus-salen ligger på museets andra våning intill samlingsutställningen En tidsfråga.

Konstverk i utställningen