Hokusai & Hiroshige – På väg till Edo

  • 5.9.–7.12.2008
Biljetter: med museibiljetten
Hokusai & Hiroshige – Matkalla Edoon -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen
Hokusai & Hiroshige – Matkalla Edoon -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Programmet under Ateneums jubileumsår fortsätter med en utställning som presenterar landskap i färgträsnitt av förgrundsfigurerna från den japanska Edo-perioden, Hokusai (1760–1849) och Hiroshige (1797–1858). Till utställningens pärlor hör Hokusais Vågen (1830–32), som har blivit emblematisk för den japanska konsten. De träsnitt som visas på Ateneum har lånats ut av Yasusaburo Hara Collection i Tokyo. Samlingen visas nu för första gången utanför Japan. Utställningens kurator är Ateneums intendent Heikki Malme.

Utställningen Hokusai &Hiroshige. På väg till Edo tar besökaren på en resa från Kyoto till Edo (nuvarande Tokyo). Mellan städerna gick två vägar, Tokaido och Kisokaido. Hiroshige har avbildat landskapen utmed vägarna i sina serier Femtiotre raststationer från Tokaido (ca 1831–34) och Sextionio raststationer från Kisokaido (1834–42). Hokusais mest kända serie består av De trettiosex vyerna över berget Fuji (ca 1830–35). Landskapen utmed vägen, naturen och japanernas heliga berg Fuji är också närvarande i hängningen av utställningen. Utställningsarkitekturen leder besökaren mot Edo och stadens brus genom olika årstider och i varierande väderförhållanden. En av utställningssalarna tillägnas Hiroshiges verk ur serien Hundra berömda vyer från Edo (ca 1856–58).

Hokusais och Hiroshiges träsnitt inspirerade redan våra guldåldersmålare vid sekelskiftet 1900 i Paris. Nu visas de för första gången i vid omfattning i Finland. Utställningens närmare 200 verk kommer alla från Yasusaburo Hara Collection i Tokyo. Samlingen är exceptionell eftersom den innehåller kompletta serier av de verk som har valts ut till utställningen på Ateneum. De ljuskänsliga träsnitten får bara visas under en viss tid, och 20.10 byts de ut mot andra verk med samma tema. Pärlorna i urvalet, Hokusais Vågen, Röd Fuji och Åskskur på bergets nedre sluttningar (serie från ca 1830–35) visas emellertid så länge utställningen varar.

I den sista utställningssalen demonstreras träsnittstillverkning och

japanska träsnittsverktyg. Shoichi Kitamura, en av vår tids få stocksnidarmästare, arbetar under Ateneums aktivitetsdag 4.10 i en träsnittsverkstad som har byggts upp i salen.

I anslutning till utställningen publiceras en rikligt illustrerad katalog med mångsidiga artiklar om Hokusais och Hiroshiges liv, om den japanska träsnittskonstens utveckling och själva tillverkningsprocessen. En stor del av utställningens verk presenteras också i bild. Katalogen har redigerats av Heikki Malme och säljs i Ateneums bokhandel och nätbutik (slutsåld).