Samlingsutställning Historier inom finsk konst

I konstmuseet Ateneum finns landets äldsta och mest omfattande konstsamling. Samlingsutställning presenterar vårt lands mest älskade klassiker i ett nytt ljus. Utställningen lyfter denna gång fram de gamla pärlorna tillsammans med nya verk och pekar samtidigt på kopplingar till historien.

  • 18.3.2016–27.3.2022
Våning 2
Biljetter: med museibiljetten

Mest älskade klassiker i ett nytt ljus

Du kan köpa ditt inträdesbiljett från dörren. Just nu säljer vi inga förhandsbiljetter. Läs våra direktiv för ett tryggt besök

Historier inom finsk konst berättar om den finska konstens utveckling från 1809 fram till 1950-talet. Utställningen drar nya paralleller mellan den finska konstens historia, den internationella utvecklingen och olika företeelser i samhället. Sida vid sida finns inhemska och utländska mästerverk ur våra samlingar, bland annat  Le Corbusiers Två kvinnor (1939), Eero Järnefelts Sved (1893), Edvard Munchs Badande män (1907–08) och Hugo Simbergs Sårad ängel (1903).

Utställningssalarna med modern konst (1 vån.) är tyvärr inte längre öppna på grund av förberedelser för renoveringen av luftkonditioneringen.

Tillgänglig info till Ateneums samlingsutställning för personer med synnedsättning

Presentationen av konstverk varierar

Sin ställning som ett nationalgalleri obligerar Konstmuseet Ateneum att låna ut verk till andra museer i Finland och utomlands, och för bl.a. denna orsak varierar samlingarnas upphängning i salarna något. Många av de mest kända av Albert Edelfelts och Akseli Gallen-Kallelas verk visas inte för tillfället. Läs mer i nyheten

Ateneum kommer att vara stängt för publik i cirka nio månader från och med 28.3.2022 på grund av att luftkonditioneringen ska renoveras. Efter renoveringen öppnas i början av 2023 en totalt förnyad samlingsutställning, och tidigast då kan verken återigen visas.

Konstverk som inte visas från och med oktober 2021

Gösta Diehl
Bomber över byn (1950)

Albert Edelfelt
Drottning Blanka (1877)
Ett barns likfärd (1879)
I Luxembourg-trädgården i Paris (1887)
Kaukola ås i solnedgång (1889–1890)
Kvinnor utanför Ruokolaks kyrka (1887)
Lekande pojkar på stranden (1884)
Läsande parisiska (1880)
Självporträtt i 1600-talsdräkt (1889)

Akseli Gallen-Kallela
Ainomyten, triptyk (1891)
Gosse och kråka (1884)
Kullervo förbannande (1899)
Lemminkäinens moder (1897)
Nybygge, förarbete till fresken i Juséliuska gravkapellet (1903)
Porträtt av konstnärens hustru (1893)
Vid Tuonela älv, förarbete till fresken i Juséliuska gravkapellet (1903)
Vår, förarbete till fresken i Juséliuska gravkapellet (1903)

Werner Holmberg
Linnanpuisto auringonlaskun jälkeen (1856)

Vilhelm Hammershøi
Interiör från konstnärens hem (1900)

Greta Hällfors-Sipilä
Johanneskyrkan (1918)
Katt (1918)
Självporträtt (1920)

Väinö Kamppuri
Regnväder vid Mechelingatan (1934)
Rökoffer (1929)

Sulho Sipilä
Skridskobanan (1932)
Valborg (1932)

Historier inom finsk konst – kortfilmer 

Kortfilmerna Historier inom finsk konst presenterar de bekanta klassikerna i ett nytt ljus. I filmerna plockar kameran fram detaljer från verkens yta som ögat annars inte skulle upptäcka. Också i ett bekant verk avslöjas på så sätt nya sidor: penseldrag, accentfärger och överraskande detaljer. Kortfilmerna är totalt tretton till antalet.  

Titta på filmer

Se på hela konstsamlingen 

Konstmuseerna Ateneums, Kiasmas och Sinebrychoffs samlingsverk är tillgängliga på Finlands Nationalgalleris webbsidor. Du kan endera söka på konstverkets titel eller årtal, på konstnärens namn eller rentav enligt motiv. Bilder på verk som saknar upphovsrätt kan laddas ned direkt från sidorna.  

Nationalgalleriets samlingssökning

Guidningar i utställningen

Ateneum ordnar regelbundet guidade rundturer och utställningintron som ingår i inträdet. Guidningar på svenska hålls den första söndagen i månaden.

Nästa guidningar på svenska

Inget innehåll hittades.

Guidningar för din egen grupp

Bekanta dig med alla guidningar

Distansguidning: På resa med konstnärer

Distansguidningen för deltagarna till en konstutflykt i utställningen Historier inom finsk konst genom ett digert bildprogram. Under guidens ledning bekantar vi oss med centrala verk i Ateneums konstsamling och med konstnärer som redan för över hundra år sedan begav sig på resa såväl i hemlandet som utomlands på grund av sina studier eller sitt arbete. Resandet var på den tiden långsamt.

Också under distansguidningen har vi tid att se på konstverken i lugn och ro, att gå in under ytan. Var var det Helene Schjerfbeck målade sitt verk Konvalescenten? Och hur färdigställdes Albert Edelfelts beundrade målning?

Guidningen förmedlas till deltagarna via Teams-plattformen. Teams-applikationen behöver inte laddas ned: man kan delta också via en webbläsare (browser). Ni kan delta i guidningen i grupp eller via era egna datorer med hjälp av länken vi skickar.

Dataanslutningen hos distansdeltagarna måste ha en hastighet på minst 10 Mbit/s eller vara en 4G-anslutning. Deltagarna får inte spara distansguidningen.

Språk: finska och engelska
Pris: från 95 €/20 personer, skolgrupper 70 €
Gruppstorlek:
max 150 personer
Längd: 45 min

Utställningsintro: Historier inom finsk konst

Yleisöjohdanto Tove Jansson -näyttelyyn 2014.

På de utställningsintron sitter ni bekvämt i den rofyllda Ateneumsalen och lyssnar på guidens föreläsning om utställningens innehåll och bakgrund. Bildspel ingår i föreläsningen. Efter föreläsningen kan ni bekanta er med utställningen på egen hand.

Utställningsintro ger gruppen information om begreppet konstmuseum samt konstens och konstlivets olika skeden i Finland. Gruppen leds genom förändringarna i vår historia och bildkultur under en över hundra år lång resa.

Restriktioner kan inverka på gruppstorleken och tillgången på service.

Språk: finska, svenska, engelska, ryska, franska och italienska.
Pris: 5 €/personen + inträdesbiljetter
Gruppstorlek: 10-134 personer
Längd: 30–40 min

 Vänligen boka minst fyra veckor före önskat datum.

Evenemang i  anslutning till utställningen

Alla evenemang

Inget innehåll hittades.

Konstverk i utställningen