Ateneums höst lyses upp av en strålande stjärna från Frankrike. Henri Cartier-Bresson (1908–2004) hörde till förra århundradets mest betydelsefulla fotografer och han var en av den internationella fotostudion Magnum Photos grundare.
Henri Cartier-Bresson var som ögonvittne på plats och registrerade för eftervärlden både spanska inbördeskrigets fasor och frigivningen av fångar från koncentrationslägren efter andra världskriget. Cartier-Bresson var i Kina när Mao Tse Tung marscherade till Bejing och han fotograferade Mahatma Gandhi i Indien endast någon timme före lönnmordet. Hans foton har redan format bilden av världshistoriens milstolpar för flera generationer.
Henri Cartier-Bressons fotografi var ett sätt att berätta historier om livet, att fånga betydelsefulla, överraskande och avgörande ögonblick på film. Det viktigaste med att fotografera var enligt honom att ha perfekt och noggrann tajmning. Fotografen måste ständigt vara på sin vakt. Kameran var för honom som en skissbok, intuitionens och spontanitetens verktyg. Konststudierna i ungdomen och kontakterna med surrealistiska kretsar kan man se också i Cartier-Bressons dokumentariska produktion: ”Surrealismen har haft stark inverkan på mig. Jag har under hela mitt liv gjort allt jag kunnat för att aldrig svika den” (Henri Cartier-Bresson, Album de l’Exposition, 2013: 23).
Cartier-Bressons retrospektiva utställning omfattar närmare 300 fotografier från konstnärens långa karriär. Där ingår också arkivmaterial och film som kompletterar en klassikers historia på den internationella fotografins område.
Utställningen arrangeras i samarbete med fotostudion Magnum Photos och Fondation HCB.