František Kupka

  • 22.2.–19.5.2019
Biljetter: med museibiljetten
Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen
Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Tjecken František Kupka (1871–1957) är känd som den abstrakta konstens pionjär. Genom en retrospektiv över målaren som hade en lång karriär i Paris får vi en inblick i den västerländska konstens historia: porträtt som går igenom skiftesrika förändringar mot ett alltmera abstrakt uttryck.  Kupkas konst har beskrivits som ”modern färgpoesi”. Den stora, internationella utställningen täcker konstnärens hela karriär från 1890-talet fram till 1950-talet.

Kupka hade ett aldrig sinande intresse för världen, för vetenskapen och för människans holistiska utveckling. I ungdomsåren verkade konstnären som medium för att finansiera sina studier. I sina starka och nästan psykedeliska verk tillämpade han Newtons färglära och musikens teori: man kan ana rytm och rörelse i målningarna.

I Kupkas verk från olika decennier återkommer färggranna, kosmiska vyer och livets organismer. Kupka var verksam i sju decennier, och i hans mångsidiga produktion finns också symbolistiska verk, illustrationer för anarkistiska tidskrifter, kosmiska färgkompositioner, fartfylld futurism och maskinromantik. På 1930–1950-talet blev målningarna alltmera renodlat matematiskt exakta, rumsliga färgkompositioner.

I Finland har en så här omfattande retrospektiv utställning av Kupkas verk inte visats tidigare. På utställningen får vi se Kupkas mest betydelsefulla verk från bl.a. Centre Pompidou, Guggenheimmuseet i New York och Tjeckiens nationalgalleri i Prag.

Innan utställningen kommer till Ateneum visade den i Grand Palais i Paris och i Prags Nationalgalleri. Utställningen produceras i samarbete med La Réunion des Musées Nationaux (RMN) / Grand Palais och Prags Nationalgalleri.

Ljuskonstnär Tarja Ervastis interaktiva ljusverk Färgmusik med fraktioner visas också.

Utställningens partner

INLEDANDE FÖRELÄSNINGAR

Till utställningen ordnas inledande föreläsningar som ingår i inträdet.

Beställda guidningar och inledande föreläsningar.

EVENEMANG

Alla evenemang i evenemangskalendern

Fre 22.2 Seminarium: Contemporary Takes on Kupka

Torsdagar 28.2, 28.3 och 9.5 Synpunkter – föreläsningsserie

Torsdagar 14.3, 11.4 och 16.5 František Kupka – föreläsningsserie

Onsdagar 20.3, 17.4 och 15.5 Ateneumklubben X We Jazz

Lö 18.5 Internationell museidag – inträde –50 %

SKOLMATERIAL

Materialet är planerat för lärare och andra vuxna som arbetar med barn och unga.