Fokus-salen: På inspiration av bröderna von Wright

  • 2.6.–30.8.2020
Biljetter: med museibiljetten
Ferdinand von Wright: Huuhkaja iskee jänikseen, 1860. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Museokuva
Ferdinand von Wright: Huuhkaja iskee jänikseen, 1860. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Museokuva

Temat under Ateneums sommarsäsong 2020 är inspiration. Konstens klassiker har varit inspirationskällor för konstnärer och formgivare genom tiderna. Utställningen i Fokus-salen granskar bröderna von Wrights verk som har inspirerat bland annat personer som har sysslat med hantverk eller designat gatumode. Utställningen Inspiration – samtidskonst & klassiker, som visas 18.6–20.9.2020, behandlar samma tema.

PLATS: FOKUS-SALEN, ANDRA VÅNINGEN

Fokus-salen presenterar komprimerade plock av konstnärer och teman från Ateneums samlingar.

I sina verk avbildade konstnärsbröderna Magnus (1805–1868), Wilhelm (1810–1887) och Ferdinand (1822–1906) von Wright fåglar, fiskar, växter och landskap. I verken utgick bröderna från sina egna noggranna naturiakttagelser. De bekanta och tydliga motiven gör att verken är lätta att ta till sig.

Ferdinand von Wrights målning Stridande tjädertuppar (1886) är fortfarande Finlands mest kopierade konstverk. Det har spridits i form av otaliga oljemålningar, korsstygnsbroderier och väggbonader i inredningen i finska hem. Målningen har också använts som motiv på frimärken och på Arabias årstallrikar. De flesta finländare känner till konstverket, och under årens lopp har det fungerat som inspirationskälla för många konstnärer.

Bröderna von Wrights verk med naturmotiv har också inspirerat personer som designar vår egen tids gatumode. Detaljer och vetenskapligt noggrant återgivna motiv har kopierats som dekor på skateboards eller överförts med serigrafiteknik på tyger.

På utställningen finns 19 verk och skissböcker av bröderna von Wright. Dessutom ingår skisser som visar den formgivningsprocess som ligger bakom Makia Clothings kläder och rullbrädor tillverkat av Seven Inch Skateboards. Målningen Stridande tjädertuppar hänger i salen Klassiker på utställningen Historier inom finsk konst.

På Ateneums tredje våning visas från den 18 juni 2020 utställningen Inspiration – samtidskonst & klassiker som presenterar samtidskonst som gjorts på inspiration av den europeiska konstens klassiker.

Låt dig inspireras av konst i Ateneums samlingar

På Finlands Nationalgalleris sidor finns 12 000 konstverksbilder som saknar upphovsrätt – dem får vem som hels använda, dela och bearbeta. Bilderna får användas fritt eftersom deras upphovsrättsskydd (70 år efter utgången av konstnärens dödsår) är till ända. Låt dig inspireras av konsten – använd bilder precis hur du vill!

Gå till Nationalgalleriets sidor

Se på bröderna von Wrights verk

Du kan se alla verk av bröderna von Wright som ingår i Finlands Nationalgalleris samlingar på Nationalgalleriets webbplats.

Se på Ferdinand von Wrights verk

Se på Magnus von Wrights verk

Se på Wilhelm von Wrights verk

Titta på kortfilmen: Ferdinand von Wright – Stridande tjädertuppar (1886)

Vänligen acceptera marknadsföring-cookies för att titta på den här videon.