Amedeo Modigliani

  • 28.10.2016–5.2.2017
Biljetter: med museibiljetten
Amedeo Modigliani -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen
Amedeo Modigliani -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Den italienske målaren och skulptören Amedeo Modiglianis (1884–1920) retrospektiva utställning visas på Ateneum från och med den 28 oktober 2016. Konstnären stod på tröskeln till berömmelse när han dog endast 35 år gammal och hör numera till den moderna konstens intressantaste konstnärer.

Utställningen är den hittills största Modiglianipresentationen som visats i Norden. Utställningen omfattar totalt 83 målningar, skulpturer och verk på papper.

Utställningen ger besökaren en inblick i Modiglianis mångsidiga arbete och liv i Montparnasse, som under början av 1900-talet var centrum för konstnärslivet i Paris. Konstnären är främst känd för sina eleganta kvinnobilder som har inspirerat såväl bildkonst- som modevärlden. Modiglianis stil känner man igen: återkommande element i porträtten är mandelformade ögon och långa, böjda halsar och händer. I utställningen visas målningar, skulpturer och grafik.

Ett av utställningens centrala teman är de verk av Modigliani som konstsamlaren Roger Dutilleul har förvärvat. Dutilleuls Modiglianisamling är en av världens mest omfattande och den är koncentrerad till Lilles konstmuseum i Frankrike. Ateneum förvärvade 1955 Porträtt av Léopold Survage (1918) som Modigliani målade under sin bästa skaparperiod då han bodde och arbetade i Nizza.

I den karismatiske Modiglianis livsmiljö fanns målare, bildhuggare, författare, poeter och kompositörer. Också konstnärens kvinnliga vänner – poeten Anna Ahmatova, konstkritikern Beatrice Hastings och konststuderanden Jeanne Hébuterne – hade inflytande på Modiglianis liv och konst. I utställningen ingår också verk av Modiglianis konstnärsvänner såsom Pablo Picasso och Constantin Brâncusi.

Det har skrivits mycket om Modiglianis ohämmade livsstil. I hans rikliga produktion kan man emellertid se att han kände till både utomeuropeisk och forntida konst. Den ärelystna Modigliani ville genom sina skulpturer och målningar föra fram ett nytt slags skönhet som kombinerade konst från olika tidsåldrar och kontinenter. Vid sin död var Modigliani nästan medellös: under sitt liv som konstnär höll hand endast en separatutställning och den väckte stor uppståndelse. År 2015 såldes ett av Modiglianis nakenporträtt för ett rekordpris, 170 miljoner dollar.

Ett brev av Léopold Survage som hittats på Ateneum bidrar med nya forskningsrön om Modigliani

I Ateneums samlingar finns veterligen den enda oljemålningen av Modigliani i finsk ägo, nämligen Porträtt av konstnären Léopold Survage (1918). I samband med att Modigliani-utställningen producerades hittades i Ateneums arkiv ett brev av Léopold Survage adresserat till museet år 1956. Där berättar han om verkets tillkomstprocess och proveniens. Korrespondensen hänför sig till förvärvet av Modiglianis verk till museets samlingar 1956. Brevet berikar den internationella Modigliani-forskningen med ny information. Léopold Survage (1879–1968) hörde till Modiglianis närmaste konstnärsvänner.

Utställningens chefskurator är Lilles konstmuseums tidigare chef Sophie Lévy. Utställningens biträdande kuratorer är Jeanne-Bathilde Lacourt och Marie-Amélie Senot. För utställningen på Ateneum svarar intendenterna Anna-Maria von Bonsdorff och Timo Huusko. Osmo Leppälä har verkat som Ateneums utställningsarkitekt.

Utställningen visas i Lille och Budapest innan den kommer till Helsingfors. Utställningen är producerad av La Réunion des Musées Nationaux (RMN) / Grand Palais och Lille Métropole Musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut i samarbete med Ungerska nationalgalleriet / Budapests konstmuseum och konstmuseet Ateneum. Helsingfors stad deltar genom att stöda Modiglianis utställning.

Amedeo Modigliani -kirja
Amedeo Modigliani -boken

I samband med utställningen publiceras en bok som presenterar Modiglianis mångskiftande liv och konst. Köp boken från webbshop.

UTSTÄLLNINGENS TEMA

Läs mer om utställningens tema.

TJÄNSTER UNDER MODIGLIANI-UTSTÄLLNINGEN

Information för museigäster

VERKSTÄDER I MODIGLIANI-UTSTÄLLNINGEN

Eiffelsalen
Eiffelsalen. Bild: Osmo Leppälä

I samband med Amedeo Modigliani -utställningen (28.10.2016–5.2.2017) ordnas konstverkstäder och lektioner i italienska i Eiffelsalen. Du kan också boka ett Modigliani-rundturspaket för din grupp! Läs mer.

EVENEMANG

LÖ 26.11 kl. 14 || LÖ 17.12 kl. 14
Film: Montparnasse 19 (Les Amants de Montparnasse), Ateneumsalen
Regi: Jacques Becker och Max Ophüls, 1958. I rollerna bl.a. Gérard Philipe, Anouk Aimée och Lilli Palmer. Den fransk-italienska filmen berättar om den italienske målaren Amedeo Modiglianis sista levnadsår i Montparnasse i Paris. Längd 108 minuter, engelsk text. I samarbete med Institut français de Finlande. Till priset av en inträdesbiljett.

TO 10.11 kl. 17 || TO 1.12 kl. 17  ||  TO 26.1 kl. 17
Föreläsning: Amedeo Modigliani
(på finska)
Intendent Anna-Maria von Bonsdorff öppnar utställningens teman. Till priset av en inträdesbiljett.

Se alla evenemang