Alice Neel (1900–1984) hör till 1900-talets mest betydelsefulla amerikanska målare. Hennes psykologiskt laddade porträtt är intima och okonventionella berättelser om såväl människor på livets skuggsida, representanter för subkulturer som av kultureliten i New York och hennes egen familj. Alice Neel levde ett ovanligt intressant liv som ensamförsörjande och feminist under en tid då konstfältet dominerades av män.
Hon är framför allt känd för sina uttrycksfulla, färgstarka porträtt där hon fångar sina modellers personlighet, rakt och utan förskönande. Under sin långa karriär målade Neel framför allt i New York. Den utställning som Ateneum nu producerar är bara Neels andra stora utställning i Europa.
Det finns en exceptionell, slående kraft i Alice Neels porträtt. Ibland blickar den porträtterade rakt på betraktaren och det känns som om man kommer alldeles exceptionellt nära. På andra porträtt är blicken undvikande, riktad inåt. Neels mentalt skarpa öga och virtuoslika målarfärdighet fångar något väsentligt i den avbildade och hens omgivning. Konstnärens nakenbilder är ovanliga: målaren granskar sitt objekt med en konstaterande blick, utan förskönande eller erotiska undertoner.
Av de personer Neel har avporträtterat kan nämnas popkonstnären Andy Warhol 1970 och land-art-konstnären Robert Smithson 1962. Förutom inflytelserika kulturpersoner målade hon också bemärkta, offentliga personer. Neels modeller hörde ofta till familjen eller vänkretsen men kunde också vara personer hon hade träffat av en händelse. Porträtten ger oss insikt i konstnärens ovanligt rika och mångfasetterade liv.
De stadsvyer som valts till utställningen visar hur noggrant och personligt Neel iakttog sin omgivning. Hon var född i Pennsylvania och hennes första äktenskap förde henne till Kuba 1926.
Senare blev hon fast bosatt i New York där hon bland annat blev bekant med konstnärer och författare i Greenwich Village, med latinos och puertoricaner i Spanish Harlem samt med Upper West Side.
Den retrospektiva utställningen omfattar cirka 70 verk och kurateras av ledande Alice Neel-experten Jeremy Lewison. Den Ateneumproducerade utställningen går från Helsingfors vidare till Gemeentemuseum den Haag, Fondation Vincent van Gogh Arles och till Deichtorhallen i Hamburg.
I samband med utställningen publiceras en rikt illustrerad katalog som med sina internationella artiklar ger en mångsidig bild av Alice Neels karriär. Boken har redigerats av Jeremy Lewison och Anu Utriainen och är den första boken om Alice Neel som getts ut på finska. Boken utkommer också på engelska.
Ett flertal museer och privatpersoner har lånat ut verk till utställningen: bland annat de amerikanska Museum of Modern Art, Whitney Museum of American Art och Metropolitan Museum of Art samt Tate i London och Moderna Museet i Stockholm.
Allmänna guidningarna
i utställningen Alice Neel på svenska första söndagen i månaden kl. 13 (3.7, 7.8, 4.9 och 2.10)
Evenemang i samband med utställningen
Ons 31.8 kl. 18 och ons 21.9 kl. 18: Filmförevisning Alice Neel, Ateneumsalen
Regi Andrew Neel, 2007. Längd 82 min, Arthouse Films. En prisbelönad film som innehåller mycket arkivmaterial samt intervjuer med Neels närstående, modeller och konstvärldens opinionsbildare. Filmregissören Andrew Neel är konstnärens sonson. Filmens språk är engelska, ingen text.
Lö 24.9 kl. 10–16: Seminarium, Alice Neel och konstens porträtt I centrum för seminariet står den skickliga personporträttören Alice Neels målningar samt porträtt och självporträtt i konsten i allmänhet. Talare är bl.a. Neel-experten Jeremy Lewison och FD Marja Lahelma.