Albert Edelfelt

Denna omfattande utställning granskar en av Finlands kändaste och mest älskade konstnärers hela karriär. Edelfelt var en internationellt inflytelserik person som banade väg och skapade kontakter för senare finländska konstnärer, särskilt i Paris.

  • 5.5.–17.9.2023
Våning 3
Biljetter: med museibiljetten
Edelfelt, Albert: Självporträtt i 1600-talsdräkt (1889), Finlands Nationalgalleri / Ateneum. Bild: Finlands Nationalgalleri / Jenni Nurminen

En älskad finländsk konstnär i ett internationellt perspektiv

Den socialt begåvade Albert Edelfelt (1854–1905) talade flera språk. Han reste omkring i olika europeiska länder och i Norden, och bodde under stora delar av sitt liv i Paris. I Frankrike träffade han många av sin tids ledande konstnärer, kultur- och vetenskapsmän, konstsamlare och konsthandlare.

Det har forskats mycket om Edelfelt, vilket visar vilken central ställning han intar i den finländska konstens historia. Exportutställningen har visats i Petit Palais i Paris och i Göteborgs konstmuseum innan den kommer till Ateneum.

Utställningarna har varit synnerligen framgångsrika och har gett upphov till ytterligare forskning och kunskap om Edelfelts liv och konst. Utställningen och den katalog som ges ut i samband med den ger nya synvinklar på konstnärens liv.

Utställningens kuratorer är Ateneums amanuenser Anne-Maria Pennonen och Hanne Selkokari.

Konstverk i utställningen