Unik utställning över Amedeo Modiglianis konst öppnas på Ateneum

Målaren och skulptören Amedeo Modiglianis (1884–1920) utställning öppnas på Konstmuseet Ateneum fredagen den 28 oktober 2016. Utställningen som tidigare har visats i Lille och Budapest presenterar den italienske konstnärens mångskiftande arbete och liv. Modigliani avled vid en ålder av endast 35 år då han stod på tröskeln till berömmelse, men idag hör han till den moderna konstens intressantaste konstnärer. Den retrospektiva utställningen är tillsvidare den största Modigliani-helheten som visats i de nordiska länderna. 

Ett brev av Léopold Survage som hittats på Ateneum bidrar med nya forskningsrön om Modigliani

I Ateneums samlingar finns veterligen den enda oljemålningen av Modigliani i finsk ägo, nämligen Porträtt av konstnären Léopold Survage (1918). I samband med att Modigliani-utställningen producerades hittades i Ateneums arkiv ett brev av Léopold Survage adresserat till museet år 1956. Där berättar han om verkets tillkomstprocess och proveniens. Korrespondensen hänför sig till förvärvet av Modiglianis verk till museets samlingar 1956. Brevet berikar den internationella Modigliani-forskningen med ny information. Léopold Survage (1879–1968) hörde till Modiglianis närmaste konstnärsvänner.

Modiglianis tidlösa konst ger en inblick i Parislivet under början av 1900-talet

Amedeo Modigliani är främst känd för sina eleganta kvinnobilder. Den internationella topputställningen bjuder på en möjlighet att få en inblick i Modiglianis mångskiftande liv och arbete i Montparnasse, som under början av 1900-talet var centrum för konstnärslivet i Paris. Modigliani ville genom sina skulpturer och målningar skapa ett nytt slags skönhet som skulle kombinera konsten från olika tidsåldrar och kontinenter. De fascinerande personskildringarna, porträtten, de mystiska skulpturerna och sensuella nakenmodellerna lyfter fram en internationell, ambitiös och intellektuell konstnär.

Den karismatiske Modigliani omgavs av målare, skulptörer, författare, poeter och tonsättare. Också hans kvinnliga vänner – poeten Anna Ahmatova, konstkritikern Beatrice Hastings och konststuderanden Jeanne Hébuterne – hade ett inflytande på hans liv och konst. I utställningen finns också verk av Modiglianis konstnärsvänner såsom Pablo Picasso och Constantin Brânçusi. Utställningen omfattar totalt 83 målningar, skulpturer och verk på papper.

Modiglianis liv och konst presenteras i en bok på finska och svenska

I samband med utställningen publiceras en bok som presenterar Modiglianis mångskiftande liv och konst. Boken är den sedan flera decennier första finskspråkiga publikationen över konstnären. Boken finns också på svenska. Dessutom säljer Ateneum en engelskspråkig utställningskatalog som vägleder besökaren genom hela utställningen.

Utställningen är producerad av La Réunion des Musées Nationaux (RMN) / Grand Palais och Lille Métropole Musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut i samarbete med Ungerska nationalgalleriet / Budapests konstmuseum och Konstmuseet Ateneum. Utställningens chefskurator är Lilles konstmuseums tidigare chef Sophie Lévy. Utställningens biträdande kuratorer är Jeanne-Bathilde Lacourt och Marie-Amélie Senot. För utställningen på Ateneum svarar intendenterna Anna-Maria von Bonsdorff och Timo Huusko.

Läs mera om utställningen: www.ateneum.fi/nayttelyt/amedeo-modigliani/?lang=sv

Öppettider
Ti, fre kl. 10–18 | Ons, to kl. 10–20 | Lö, sö kl. 10–17. | Må stängt

Inträdesavgifter
Normal inträdesavgift 15 € | Nedsatt inträdesavgift 13 € | Under 18 år gratis | Med S-förmånskort 14 €

Ateneums huvudsponsorer är Helsingin Sanomat, HOK-Elanto och KPMG.  Modigliani-utställningens huvudsponsor är Helsingfors stad.