Helene Schjerfbeck: Självporträtt (1915). Finlands Nationalgalleri/Konstmuseet Ateneum, samling Hallonblad. Bild: Finlands Nationalgalleri/Yehia Eweis.

Helene Schjerfbeck

20.7.–27.10.2019
Royal Academy of Arts, London

Helene Schjerfbeck -utställning på Royal Academy i London ordnas i samarbete med Konstmuseet Ateneum och kuratorer är Jeremy Lewison, som är tidigare samlingsdirektör på Tate, Ateneums intendent Anna-Maria von Bonsdorff och Royal Academys amanuens Sarah Lea.

Helene Schjerfbeck (1862–1946) är en av Finlands mest kända konstnärer. Under en lång och produktiv karriär övergick hon från den naturalistiska stil som var typisk för Parissalongens målare till modernt grepp. Utställningen på Royal Academy är den första täckande översikten av hennes produktion som visas i Storbritannien. Utställningen presenterar en konstnär vars stil utvecklades från det traditionella till ett nästan abstrakt bildspråk som understryker målandets materia.

Mer än 60 verk av Schjerfbeck ingår i utställningen som kommer att hängas i Royal Academys nybygge, Gabrielle Jungels-Winkler Galleries, som öppnades i maj 2018. Bland de verk som visas finns porträtt, stilleben, landskap och självporträtt. I synnerhet i självporträtten kan man se Schjerfbecks utveckling mot modernismen. Royal Academy visar centrala verk av Helene Schjerfbeck, bland annat Konvalescenten (1888), som hon målade i St. Ives i Cornwall.

Bekanta dig med utställningen på webbplats av Royal Academy of Arts