Foto: Finlands Nationalgalleri / Hannu Pakarinen

Stanna upp, titta långsamt

Ta dig tid att stanna upp och titta länge på konstverken. Konsten har alltid tid för dig.

Konst i tre våningar 

Ateneumbyggnaden färdigställdes 1887 som ett hus för bildkonst och konsthantverk. En gång i tiden kunde man studera dessa ämnen och bekanta sig med konstsamlingar och utställningar i huset. Numera är Ateneum ett av Finlands Nationalgalleris tre museer. Här kan du se samlingsutställningen Historier inom finsk konst och aktuella tillfälliga utställningar. 

Våning 3: låt dig inspireras! 

Gå upp för den breda trappan eller ta hissen till tredje våningen i museet. På vägen upp kan du titta på trappans stenåldersfossil och dekorativa arkitektur. Utställningen på tredje våningen sträcker över hela våningsplanet. 

Ta dig tid att bekanta dig med utställningen. Stanna upp och titta längre på de verk som talar till dig. Tänk efter vad det var som fick dig att stanna till. Vad var det som fångade ditt intresse? Fick det dig kanske att småle, bli irriterad eller häftigt dra efter andan? Om du har sällskap kan ni dela era tankar med varandra. 

Historier inom finsk konst - samlingsutställning. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Pakarinen

Våning 2: en ny klassiker för dig? 

Gå till museets stora sal, dvs. den största utställningssalen som ligger mitt i museet (sal 13). Här finns besökarnas mest älskade verk från konstens guldålder, som den brukar kallas, dvs. verk från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. 

Låt blicken fara över alla verken i salen. Ser du något som känns bekant sedan tidigare? Ser du något som känns alldeles nytt?  

Gå fram till det verket. Ge dig tid att betrakta det långsamt. Titta närmare på färgerna, penseldragen och de små detaljerna. Vad vill verket tala om för dig? 

Också på andra våningen är alla verk värda att beskåda. 

Historier inom finsk konst - samlingsutställning. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Våning 1: Mot det moderna 

Konsten i de tre utställningssalarna på våning 1 berättar om 1950–1970-talen då många av våra besökare var barn eller unga vuxna. 

Ser du något verk som: 
• slår dig med häpnad 
• roar dig 
• är musikaliskt 
• får dig att känna dig nöjd och belåten 
• påminner dig om något landskap eller ställe du har sett?