Foto: Finlands Nationalgalleri / Aleks Talve

För skolor

Välkomna! På Ateneum får ni lära er, leva er in i och göra saker. Ni kommer att trivas! Här väntar ett hus fullt av konst. Våra kunniga och inspirerande guider står redo att fördjupa ditt besök. Konsten finns också på nätet. Så utflykten till museet kan börja i klassrummet.

Aktuellt

Vi har sammanställt ett introduktionsmaterial för lärare till utställningen Färg & ljus – arvet efter impressionismen. Du kan även ladda ner materialet i form av en pdf.

Bekanta dig med materialet

ANVISNINGAR FÖR MUSEIBESÖK

Ett museibesök ger stoff till en uppsjö projekt. Få ut det mesta av besöket genom att förbereda er väl. Behållningen av museibesöket räcker längre än själva utflykten.  

Inträdesbiljetter 

Inträdet är fritt för alla under 18 år på Ateneum. Tillsammans med elevgruppen går läraren in kostnadsfritt.  Oberoende ålder beviljas alla gymnasielever i gruppen samt gruppens handledare fritt inträde till Ateneum. För lärare finns årskort som gäller på Ateneum, Kiasma och Konstmuseet Sinebrychoff. Visa upp kort från MIF, KOL eller motsvarande i kassan. 

Läs mer om biljetter och årskort

Tala om när ni tänker komma 

Tänker ni besöka Ateneum utan förbokad guidning eller utställningsintro vill vi gärna att ni anmäler besöket i förväg till  ainfo [a] ateneum.fi. 

Elevgrupper är välkomna att besöka utställningar under sin lärares ledning.

Ankomst 

Inträdet är fritt för alla under 18 år på Ateneum.

Huvudingången till Ateneum ligger på Brunnsgatan. Hinderfri ingång via Ateneumgränden.

Vänligen anmäla din grupp först i kassan. Om ni har bokat guidning eller introduktion till en utställning hämtar guiden gruppen på innergården intill museibutiken. 

Museipersonalen är till för dig. Vi svarar gärna om det är något du undrar över!

 

Förbered er för besöket 

Se videon tillsammans före ert museibesök
Videons målgrupp: småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och grundskoleundervisningen (åk 1-2):
Vänligen acceptera marknadsföringskakor för att titta på den här videon.
Video för större skolbarn

(med textning på svenska: välj först videons inställningar, sedan textning på svenska)

Vänligen acceptera marknadsföringskakor för att titta på den här videon.

Vad vet vi och vad förväntar vi oss?  

Snacka i grupp: vad är ett museum? Och vad är konst? Det är en jättefråga att fundera över. Vad förväntar ni er av besöket? Sök information, diskutera, skriv och rita utifrån elevernas åldersnivå. 

Ankomst och tillgänglighet

Leta rätt på en bild av Konstmuseet Ateneum. Ta reda på var byggnaden ligger och hur man tar sig dit. Dela med er av upplevelser om ni har besökt museet tidigare.   

På nätet finns ytterligare information om Ateneum. Ta till exempel reda på när Ateneumbyggnaden blev färdig. Vilka verksamheter har tidigare funnits i huset? Vilka utställningar pågår just nu på Ateneum?  

Ateneums berättelse

Vår konstsamling

Här kan det vara bra att ta en titt på vanliga frågor. Ju mer eleverna känner till om utflyktsmålet desto snabbare kommer man igång med själva besöket.  

En guidning ger så mycket mer 

På den guidade visningen får man bekanta sig mer ingående med utvalda verk. Guiden uppmuntrar deltagarna att titta noggrant, göra iakttagelser och diskutera om vad de ser i verken. Ett museibesök ger hela gruppen möjlighet att gemensamt få nya kunskaper och upplevelser.    

Rabatterat pris för skolor och daghem 

Skolor och daghem kan boka våra guidningar till ett förmånligare pris än övriga. Vi kan också vara mer flexibla i fråga om gruppernas storlek när det gäller skolor och daghem. Grupperna får dock inte omfatta fler än 25 deltagare. 

Guidad rundtur 70 € / klass, längd 50 min. 
Utställningsintro i Ateneumsalen 60 € / klass, längd omkring 30 min. 

Finlands Nationalgalleris försäljning av tjänster
forsaljning@fng.fi
telefon 0294 500 500 må–fr kl. 10–14

Boka guidningen minst två veckor i förväg.

Färg & ljus – arvet efter impressionismen

20.10.2023-25.2.2024

Utställningsintro för skolor: Färg & Ljus – Arvet efter impressionismen (högsstadieelever och studerande på andra stadiet)

På den populära utställningsintroduktionen presenterar en sakkunnig guide konst i utställningen Färg & Ljus – arvet efter impressionismen med hjälp av ett omfattande bildmaterial. Under introduktionen sitter ni bekvämt bänkade i den lugna Ateneumsalen, och efter introduktionen kan ni stifta bekantskap med utställningen i er egen takt. Utställningsintron räcker ungefär en halv timme.  

Vänligen observera att även andra grupper med skolbarn och vuxna kan delta i introt.

Bokningar för guidningar och introduktioner på svenska görs per e-post till Finlands Nationalgalleris försäljning: 

forsaljning@fng.fi 

eller per telefon +358 294 500 500 (måndag–fredag kl. 10–14) 

Guidningsspråk: finska, svenska, engelska
Pris: 60 €
Gruppstorlek:  max 25 personer 
Tid: 30 minuter 

På kommande: Eero Järnefelt

5.4.-25.8. 2024

Utställningsintro för skolor: Eero Järnefelt (högstadieelever och studerande på andra stadiet)

På den populära utställningsintroduktionen presenterar en sakkunnig guide konst i Eero Järnefelt utställningen med hjälp av ett omfattande bildmaterial. Under introduktionen sitter ni bekvämt bänkade i den lugna Ateneumsalen, och efter introduktionen kan ni stifta bekantskap med utställningen i er egen takt. Utställningsintron räcker ungefär en halv timme.  

Vänligen observera att även andra grupper med skolbarn och vuxna kan delta i introt.

Bokningar för guidningar och introduktioner på svenska görs per e-post till Finlands Nationalgalleris försäljning: 

forsaljning@fng.fi 

eller per telefon +358 294 500 500 (måndag–fredag kl. 10–14) 

Guidningsspråk: finska, svenska, engelska
Pris: 60 €
Gruppstorlek:  max 25 personer 
Tid: 30 minuter 

En tidsfråga

Mitt Ateneum – guidning för elevgrupper på samlingsutställningen

En yngre dam med en blå kjol och gul topp.

Hurdant är ”Ditt Ateneum”? Vad är du intresserad av? Vad bryr du dig mindre om? Känner du dig hemma på museet eller känns det bara konstigt?    

Under guidningen sätter vi oss in i museets historia, stiftar bekantskap med utställningen En tidsfråga, diskuterar konsten och gör våra egna tolkningar av den. Konsten handlar ofta om hur det är att vara människa och konsten väcker känslor. Därför är det också naturligt att i konstens sällskap träna upp sina emotionella färdigheter och interaktionsförmågan.  

Det är viktigt för oss att barn och unga känner sig välkomna på museet och upplever att de får delta aktivt. Guidningarnas art och sätten de unga kan delta varierar enligt åldersgrupp.   

Bokningar: 

Boka en guidning online

Guidningsspråk: finska, svenska, engelska och ryska  
Pris: 70 €  
Gruppstorlek: max. 25 elever 
Tid: 50 minuter 

Konstverkstäder 

Ateneums konstverkstäder är en plats för eget skapande. Konstverkstäderna är i allmänhet avgiftsfria för skolor och daghem. Urvalet görs genom lottning, som sker två gånger om året, i januari och augusti (10.–20.8.2023 / 10.–20.1.2024).

Konstverkstäder under år 2023

Vad naturen gömmer – tecknings- och målarverkstad

Målgrupp 5–6-åringar och årskurserna 1–2.

September–oktober 2023

Längd 2,5 t

Avgiftsfri

Välkomna att besöka Ateneums nya samlingsutställning En tidsfråga! Vi tittar, undersöker och funderar tillsammans hur naturen har återgetts i konsten under olika perioder under århundradenas gång. Hur har naturen förändrats och hur har människan påverkat utvecklingen? Vem eller vad lever och rör sig i naturen? Vi gör våra egna konstverk med vaxkrita och akvarell.

Anmälningstiden är avslutad.


Färgstämningar – målarverkstad

Målgrupp årsklasserna 3–9

I november 2023 och januari–februari 2024

Längd 2,5 t

Avgiftsfri

Välkommen att besöka impressionistutställnigen Färg & Ljus! Vi tittar och undersöker konstverk tillsammans och funderar över hur nya målartekniker förr ändrade på konstnärernas sätt att arbeta. Hur kan man uttrycka känslor och stämningar med färger? Hur förändras färgerna på ett ögonblick mellan ljus och skugga? I konstverkstaden lär vi oss blanda färger och att göra våra egna målningar inspirerade av utställningen. 

Anmälningstiden är avslutad.


Min favoritplats – tecknings- och målningsverkstad  

Målgrupp: årskurs 4–9  

i maj och i augusti–september  (Höstens Edelfelt-verkstäder på svenska har delats ut redan i maj.)

Tid 2,5 t  

Avgiftsfri  

Vi stiftar bekantskap med den omfattande Albert Edelfelt-utställningen: vi fokuserar särskilt på konstnärens målningar av sina favoritplatser och -motiv. Vad berättade Edelfelt om i sina många brev och hurdana illustrationer skickade han till sin familj och sina vänner? Under konstverkstadens gång diskuterar vi platsers betydelse. Vad kunde tänkas vara din favoritplats, ditt eget utrymme? Vi tecknar och målar egna vykort.

Mitt Ateneum i klassrummet 

Man kan också bekanta sig med museet och konstverken på nätet. Det finns bilder på konstverken och audioguider som ni kan använda i undervisningen. Museibesöket kan också vara helt virtuellt.  

Med eftertanke – tillsammans!  

Ateneums konstuppgifter uppmuntrar eleverna till att tillsammans diskutera konstbilder. Efter att ni har tittat på bilderna kan ni kavla upp ärmarna och koncentrera er på konstuppgifterna. Uppgifterna är planerade för fyra olika åldersklasser, men materialet kan fritt anpassas för olika årsklasser.

Konstuppgifter för skolor

Se på hela konstsamlingen 

Konstmuseerna Ateneums, Kiasmas och Sinebrychoffs samlingsverk är tillgängliga på Finlands Nationalgalleris webbsidor. Du kan endera söka på konstverkets titel eller årtal, på konstnärens namn eller rentav enligt motiv. Bilder på verk som saknar upphovsrätt kan laddas ned direkt från sidorna.  

Nationalgalleriets samlingssökning

Konsttestarna

Nationalgalleriet deltar i projektet Konsttestarna. Projektet har redan hämtat ungefär 30 000 åttondeklassare från olika delar av Finland till Nationalgalleriet. Under Konsttestarnas museibesök får eleverna uppleva och utvärdera konsten ur sina egna perspektiv.

Finska Kulturfonden, Svenska kulturfonden och Finska staten finansierar Konsttestarnas besök, som arrangeras av Förbundet för barnkulturcenter i Finland och Nationalgalleriet.

Läs mer om projekt

Som konsttestare på Ateneum

Ateneum bjuder in alla att testa den finska konstens klassiker och frågar: Går den hem?

I konstverkens sällskap diskuterar vi den egna smaken och tidlösa teman som identitet och livet som människa. Besöket byggs upp kring gemensamma aktiviteter och diskussioner vid verken i samlingsutställningen Historier inom finsk konst. 

Materialet