Foto: Kansallisgalleria | Finnish National Gallery / Jenni Nurminen

På museet

Här får du information om hur du kan göra museibesöket så trevligt och bra som möjligt. Ateneum strävar efter att vara en trygg plats för alla.

Välkommen till Ateneum! 

Museipersonalen är till för dig. Vi hjälper till om du undrar över något. Personalens uppgift är även att se till att konstverken inte blir skadade. 

Vanliga frågor

Principerna för tryggare rum

Vi vill att alla ska känna sig trygga på Ateneum. På Ateneum  

  • är vi hänsynsfulla mot varandra.  
  • får var och en vara sig själv.  
  • är alla former av mobbning, trakasserier och diskriminering förbjudna.  
  • är personalen till för dig. Var inte rädd för att be om hjälp eller råd. 

Läs mer om våra principer för tryggare rum

Fördjupa dig i konsten genom att lyssna

Ateneum Guide erbjuder en audioguidning som berikar upplevelsen av utställningen En tidsfråga. Audioguiden fungerar i din egen telefons webbläsare. Guiden är enkel att använda: QR-koden eller verkets nummer på verkskylten leder dig rakt till presentationen av verket. På huvudsidan för utställningen kan du se vilka verk som ingår i audioguiden.    

Till audioguiden

Öppna guidningar och utställningsintron 

Vill du höra mer om våra aktuella utställningar? Den första söndagen i varje månad har vi guidade rundturer och utställningsintron. Guidningar och utställningsintron ingår i museibiljetten och ges på finska, svenska, engelska och ryska.   

Ingen anmälan behövs till guidningar eller intron. Platserna fylls på i turordning. Den guidade rundturen varar en timme, introt 30 minuter. 

Kommande öppna guidningar och intron:  

Boka en guidning för din grupp 

På en guidad rundtur kan du och din grupp fördjupa er i samlingsutställningen. Det finns också utställningsintron för tillfälliga utställningar i Ateneum-salen.

Bekanta dig med våra guidningsalternativ

Finlands Nationalgalleris försäljning av tjänster
forsaljning@fng.fi
telefon 0294 500 500 må–fr kl. 10–14

Evenemang och konstverkstäder

Jobba själv i verkstäderna, gå på guidade rundturer och fördjupa dig i konsten på föreläsningar och utställningsintron. Evenemangen växlar beroende på utställningarna – bekanta dig med hela utbudet i evenemangskalendern. 

Se alla evenemang

Kafé-restaurangen 

Ta en andningspaus i stämningsfulla Ateneum Bistro! Kafé-restaurangen serverar klassisk finländsk bistromat med en modern twist. Bistron serverar lunch samt salta och söta godsaker till kaffet. 

Bekanta dig utbudet hos Ateneum Bistro

Museibutiken 

Ta med dig minnena hem! Reproduktioner ur Ateneums samlingar och tillfälliga utställningar, böcker och tidskrifter, kort och presentartiklar finns till försäljning. 

Bekanta dig med museibutiken på nätet

Ta med barnen 


Ateneum är jätteintressant även för barn. Tillsammans med barnen kan även fullvuxna få nya perspektiv på de gamla klassikerna. Fundera och förundras tillsammans – och hitta era egna favoriter! 

Barnens Ateneum