Barnens lördag

Tillsammans med konsten

Saknar ni något skojigt att göra tillsammans och som kan koppla loss från vardagens sysslor? På Barnens lördag bjuder vi barnen och de som besöker museet tillsammans med dem särskilt välkomna till Ateneum, varför inte för hela dagen? Programmet ingår i inträdet till museet och personer yngre än 18 kommer alltid in gratis hos oss.

  • 30.9.2023 kl 10–17
lämpar sig för barn
Biljetter: med museibiljetten

Finurliga filurer  

Temat för september månads evenemang är insekter och olika små varelser. Vi behandlar temat genom utforskning och fantasi.  

På programmet står konstverkstäder, presentationer och guidade visningar av utställningen En tidsfråga. Antalet deltagare är begränsat, registrering krävs vid ankomst till museet. 

Program

Lördagsverkstad 
I verkstaden, våning 2.5  
Kl. 11–15 
Märkligt kryp – tecknings- och måleriverkstad  
Vi studerar och förundras över insekter och föreställer oss att de får nya egenskaper med tanke på framtiden. Vi arbetar med teckning och lavering.  

Läs mer om lördagsverkstäder

Guidade rundturer för barn

Kl. 12 och 13 (på finska)

Läs mer om guidade rundturer (på finska)

Konsert: Små filurer 
Ateneumsalen, våning 1.5 
Kl. 13 och 14  

”Stycket ska vara kort. Filuren får inte vara större än en katt.” Alla korta melodier som spelas under konserten beskriver ett djurs karaktärsdrag eller egenskap. Förutom melodierna som framförs av gitarristen Petri Kumela, ingår i konserten också klurigt humoristiska dikter baserade på fascinerande djurfakta, lästa av Laura Ruohonen. Konserten varar ca 25 minuter. Konserten är på finska. 

Petri Kumela, gitarr 
Laura Ruohonen, dikter 
Erika Kallasmaa, illustrationer 

Föreläsning: Visste du? – om vetenskap och konst för barn  
Ateneumsalen, våning 1.5  
Kl. 15

På föreläsningarna Visste du? berättar experter från olika områden för barnpubliken om företeelser inom vetenskap och konst. Föreläsningarna varar i ca 30 minuter, varefter föreläsaren svarar på frågor från publiken. Rekommenderas för barn i skolåldern. Föreläsningarna hålls på finska.