Om oss

Ateneum är Finlands mest kända konstmuseum. Hos oss finns konst från 1700-talet fram till modern tid. Totalt har vi närmare 30 000 nationalskatter i samlingarna.

Verksamhet

Våra utställningar presenterar internationell och inhemsk konst. Tillsammans med vår aktuella forskning ger de våra besökare nya insikter och perspektiv.  

Utöver utställningarna bjuder vi på olika möten. Du kan diskutera, lyssna på musik, göra konst samt bli överraskad och inspirerad.

Tusentals barn och unga besöker vårt museum varje år. Vårt mångsidiga program för skolelever för också ut konsten till läroinrättningarna, anpassad till skolarbetet.  

Vi är en del av Finlands Nationalgalleri tillsammans med Museet för nutidskonst Kiasma och Konstmuseet Sinebrychoff. Nationalgalleriet är Finlands största konstmuseiorganisation vars verksamhet regleras i lagen om Nationalgalleriet.  

Du är aldrig ensam i konsten. Välkommen till Ateneum!  

Våra värden och principer

Nationalgalleriets värden

  • Tillsammans
  • Öppet
  • Sakkunnigt

Tryggare rum

  • På Ateneum är vi hänsynsfulla mot varandra. 
  • På Ateneum får var och en vara sig själv.  
  • På Ateneum är alla former av mobbning, trakasserier och diskriminering förbjudna.  
  • Personalen på Ateneum är till för dig

Läs mera om principerna för tryggare rum

Grönt avtryck

Vi vill göra hållbar utveckling och cirkulär ekonomi till en permanent del av Kiasmas verksamhet. Nationalgalleriet har som mål att bli koldioxidneutralt till och med år 2035. Grönt avtryck är Nationalgalleriets miljöprogram.

Läs mer om Nationalgalleriets miljöprogram

Adminstration och personel

Ateneums museichef är Marja Sakari.

Kontaktinformation

Lediga jobb

Nainen ja mies kävelevät ylös Ateneumin pääportaikossa

Finlands Nationalgalleri

Vi är en del av Finlands Nationalgalleri tillsammans med Museet för nutidskonst Kiasma och Konstmuseet Sinebrychoff. Nationalgalleriet är Finlands största konstmuseiorganisation.

Finlands Nationalgalleri