Ulla Rantanen: Kivi vedessä (1980). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.
Ulla Rantanen: Kivi vedessä (1980). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.

Stilla skönhet inbjuder till att fascineras av dialogen mellan bildkonst, keramik och kimonor


På konstmuseet Ateneum visas utställningen Stilla skönhet – nordisk och östasiatisk interaktion 14.6–6.10.2019. Utställningen gör en djupdykning i den reducerade estetik som var gemensam för Norden och Östasien omkring sekelskiftet 1900 och speciellt efter andra världskriget. Utställningen hedrar Finlands och Japans fortsatta aktiva interaktion: i år 2019 har 100 år förflutit sedan diplomatiska förbindelser upprättades mellan länderna. Under utställningens första dag 14.6 firas en sommarfest på Ateneum kl. 10–18 med fritt inträde för alla.

Nordens och Östasiens konst förenas av synen på vardagens skönhet och närheten till naturen  

Stilla skönhet presenterar parallellt bildkonst, keramik, textilkonst och arkitektur av finska, svenska, japanska, koreanska och kinesiska konstnärer. Verkens estetik är reducerad och dynamisk: geometriska former, förfinade färger och materialkänsla är drag som går igen i de verk som visas på utställningen. Där presenteras vackra och funktionella vardagsföremål såsom förfinad asiatisk keramik och kimonor. Förutom abstrakta motiv avbildas också landskap och stilleben i utställningens målningar, teckningar och grafiska arbeten. På utställningen får vi se över 200 verk, av vilka cirka en tredjedel ingår i Ateneums samlingar.

Den omfattande utställningen bjuder på en meditativ erfarenhet: på Stilla skönhet kan man uppleva den finska naturen och vinterstämningar mitt i centrum av Helsingfors. På utställningen får vi se många japanska konstverk och föremål: gemensamma faktorer i Japan och Finland är också de fyra årstiderna och ett intresse för naturen.

Stilla skönhet följer upp temana på den populära utställningen Japanomani

Stilla skönhet är en fortsättning på utställningen Japanomani i den nordiska konsten 1875–1918. Den populära utställningen ledde till att vi ville undersöka hur företeelsen fortsatte senare på 1900-talet, och vilka nya former den tog. Var har den nordiska, reducerade estetiken sina rötter, och hur är hänger den samman med bildkonsten? Varför fascinerar nordens estetik framför allt människor i Ostasien?

Stilla skönhet fokuserar främst på ömsesidig växelverkan: under utställningsprojektets gång blev det uppenbart att också den östasiatiska konsten tog intryck från Norden. Nordiska konstnärer, formgivare och arkitekter reste till Japan, och på samma sätt reste japanska konstnärer och formgivare till Europa och de nordiska länderna. Vid sidan av Japan tog konstnärerna också intryck från Kina och Korea.

Utställningens konstnärer är bland annat Heidi Blomstedt, Shoji Hamada, Erkki Heikkilä, Rune Jansson, Aimo Kanerva, Carl Kylberg, Maija och Ahti Lavonen, Bernard Leach, Ufan Lee, Ulla Rantanen, Kyllikki Salmenhaara, Key Sato, Helene Schjerfbeck, Jaakko Sievänen, Per Stenius, Zao Wou-Ki och Samiro Yunoki. På utställningen visas ett stort antal verk från Mingeimuseet (The Japan Folk Crafts Museum) och Hayama Museum of Modern Art i Tokyo, Japan. Utlånare är också bland annat Designmuseet i Helsingfors, Göteborgs konstmuseum och Moderna Museet i Sverige samt Louisiana Museum of Modern Art i Danmark.

Stilla skönhet är producerad av Konstmuseet Ateneum i samarbete med konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Utställningens kuratorer är konstmuseet Ateneums amanuens Anne-Maria Pennonen och intendent Anna-Maria von Bonsdorff. Utställningen visas på Prins Eugens Waldemarsudde våren 2020. I samband med utställningen utkommer en publikation på finska, svenska och engelska producerad av Ateneum.

Fritt inträde till Ateneums sommarfest på utställningens vernissagedag

Utställningens vernissage som är öppen för alla firas i samband med Ateneums sommarfest fredagen den 14 juni kl. 10–18. Fritt inträde! Under dagens lopp kan man bland annat besöka utställningarna Stilla skönhet och Historier inom finsk konst, delta i en blomsterverkstad, njuta av Kallion Kantaattikuoros sång i huvudtrappan och kasta loss i takt med finsk pop tillsammans med Ville Leinonen & Futureiman. Publiken är också välkommen att åhöra öppningstalen på innergården kl. 16.

Utställningens övriga evenemang 

Alla evenemang finns på evenemangskalendern

Torsdagarna 22.8, 29.8, 5.9 och 12.9 kl. 9–10
Back to work – morgonyoga på Ateneum. Kom med och upplev något nytt! Biljetter 25 €/lektion från Ateneums webbshop.

Torsdagarna 29.8, 12.9 och 26.9 kl. 17
Stilla skönhet, föreläsningsserie
Talare är amanuens Anne-Maria Pennonen, intendent Anna-Maria von Bonsdorff och arkitekt Severi Blomstedt. På finska.

Lö 14.9 kl. 11–15.30
Stilla skönhet, temadag
Under dagen kan du bl.a. ta del av föreläsningar i Ateneumsalen, sänka händerna i lera i verkstaden och delta i en mindfulness-guidning av utställningen. Föreläsningarnas moderator i Ateneumsalen är utställningskurator Anne-Maria Pennonen. På finska.

I utbudet beställda guidningar ingår bl.a. djuplodande guidningen
Guidningen är avsedd för mindre grupper och fokuserar på avspändhet framför vissa, utvalda verk. Med hjälp av känselsinnet får besökarna också uppleva konstens materia med hjälp av små keramiska föremål.

Konstverk:
Ulla Rantanen: Sten i vattnet (1980). Finlands Nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum. Bild: Finlands Nationalgalleri / Petri Virtanen.