Ferdinand von Wrights Skogslandskap från Haminanlaks (1880) inspirerad Mur, pieni lintukirja (Tammi).

Ikoniska målningar i bilderböcker i vårt och Tammis gemensamma projekt

Konsten tillhör alla – också de allra minsta. Bilderböcker är ett utmärkt sätt att närma sig konsten. Två bilderböcker och deras författare presenteras på Barnens Ateneumlördag den 20 maj 2023!

Museet öppnades igen i april efter en renoveringspaus. Samtidigt öppnades vår nya samlingsutställning En tidsfråga. Bokförlaget Tammi, känt för sitt kunnande inom barnboksgenren, firar i år sitt 80-årsjubileum.

För att fira vår nya samlingsutställning inbjöd vi tillsammans med Tammi ett par ledande finländska barnboksförfattare och illustratörer för att tolka konstverk på ett barntillvänt sätt.

Vår specialforskare Anja Olavinen berättar om bokprojektets bakgrund: ”Idén att göra böcker riktade till barn inleddes för att vi ville öka vårt utbud för barn. Samarbetet med Tammi och författarna var smidigt redan från början; författarna inspirerades av våra planer, och vi tyckte å andra sidan mycket om deras idéer. Vi valde teman från samlingsutställningen En tidsfråga. I vår nya Studio-sal för barn och unga bestämde vi oss för att hänga upp Ferdinand von Wrights målning Skogslandskap från Haminanlaks (1880), där det förutom skog finns en mängd djur och fåglar. Målningen gav inspiration till den ena boken, medan den andra utgick ifrån Akseli Gallen-Kallelas Första undervisningen (1887–1889).”

Kaisa Happonens och Anne Vaskos (bild) Mur – Pieni lintukirja (Mur – Den lilla fågelboken) gjordes på inspiration av Ferdinand von Wrights målning där man rentav kan hitta sju olika fågelarter om man har tålamod att söka.

”Det var ett nöje att göra en egen tolkning av en av bildkonstens nationalskatter i bokform. Konst föder konst!” säger Kaisa Happonen. Under arbetets gång besökte hon Haminanlaks. ”Jag ville utforska målningens förmodade landskap. Projektet fick mig återigen att inse hur skogen försvinner i Finland. Det har skett stor avverkning i kulturellt värdefulla landskap. Det är svårt att tro att det är sant.”

Illustratör Anne Vasko berättar att det i egenskap av bilderboksillustratör var inspirerande att betrakta samma landskap som någon annan har sett för ett par hundra år sedan, och att göra egna tolkningar utgående från den andras iakttagelser.

I Riikka Jänttis bilderbok Pikku hiiri opintiellä (Liten mus på lärostigen) är musen Hiiru på äventyr i Akseli Gallen-Kallelas målning.

”Detta bokprojekt var verkligen roligt, eftersom det var ett beställningsarbete. Jag fick från början en känsla av att det var betydelsefullt. För mig är berättelsen alltid viktig, och därför började jag också där. På ett museum hittar Hiiru en intressant tavla där ett jämnårigt musbarn har en bok. Atmosfären är spännande, och Hiiru bestämmer sig för att skutta in i målningen.”

Böckerna kommer att ha en framträdande roll på Barnens Ateneumlördag den 20 maj. Då arrangeras bl.a. tre sagostunder då vi läser båda böckerna. Dessutom bjuder vi på en konstnärsträff där författarna och illustratörerna berättar om sitt arbete.

”Barn och ungdomar är en viktig målgrupp för Ateneum, och vi vill att de ska känna sig hemma i museet. Barn lägger dels märke till samma saker i museet som vuxna, men dels också helt andra. De är mycket inspirerande museibesökare i all sin öppenhet. Personer under 18 år har alltid fritt inträde”, säger Anja Olavinen.

På Ateneum kan man utöver samlingsutställningen En tidsfråga fram till den 17 september 2023 också besöka Albert Edelfelts utställning.

Barnens lördag & Tammi

Konstverk:
Ferdinand von Wright: Skogslandskap från Haminanlaks (1880), Finlands Nationalgalleri / Ateneum. Foto: Finlands Nationalgalleri / Hannu Pakarinen
Akseli Gallen-Kallela: Första undervisningen (1887 – 1889), Finlands Nationalgalleri / Ateneum. Foto: Finlands Nationalgalleri / Hannu Pakarinen

Andra bilder:
Pikku hiiri opintiellä / författare Riikka Jäntti (Tammi)
Författare till Mur-boken: Anne Vasko ja Kaisa Happonen (Tammi)