Albert Edelfelt

Denna omfattande utställning granskar en av Finlands kändaste och mest älskade konstnärers hela karriär. Edelfelt var en internationellt inflytelserik person som banade väg och skapade kontakter för senare finländska konstnärer, särskilt i Paris.

  • 5.5.–17.9.2023
Våning 3
Biljetter: med museibiljetten
Köp en förhandsbiljett på Lippu.fi

Edelfelt, Albert: Självporträtt i 1600-talsdräkt (1889), Finlands Nationalgalleri / Ateneum. Bild: Finlands Nationalgalleri / Jenni Nurminen

En älskad finländsk konstnär i ett internationellt perspektiv

Den socialt begåvade Albert Edelfelt (1854–1905) talade flera språk. Han reste omkring i olika europeiska länder och i Norden, och bodde under stora delar av sitt liv i Paris. I Frankrike träffade han många av sin tids ledande konstnärer, kultur- och vetenskapsmän, konstsamlare och konsthandlare.

Utställningen presenterar porträtt av konstnärens familjemedlemmar, tidens framstående personer och konstnärskolleger. Landskap och vyer från Paris visas också, liksom skildringar från Edelfelts resor i södra Frankrike, Italien och Spanien. Mer hemvana landskap målade han i Borgå, i sin villa i Haiko och i Helsingfors. Med på utställningen finns många älskade verk som anses vara finska nationalskatter, som Lekande pojkar på stranden (1884), I Luxembourgträdgården i Paris (1887), Kvinnor utanför Ruokolaks kyrka (1887) och Ett barns likfärd (1879).

Det har forskats mycket om Edelfelt, vilket visar vilken central ställning han intar i den finländska konstens historia. Exportutställningen har visats i Petit Palais i Paris och i Göteborgs konstmuseum innan den kommer till Ateneum.

Utställningarna har varit synnerligen framgångsrika och har gett upphov till ytterligare forskning och kunskap om Edelfelts liv och konst. Utställningen och den katalog som ges ut i samband med den ger nya synvinklar på konstnärens liv.

Utställningens kuratorer är Ateneums amanuenser Anne-Maria Pennonen och Hanne Selkokari.

Utställningsintro för din grupp

Bokningar:
Finlands Nationalgalleris försäljning av tjänster
forsaljning@fng.fi
telefon 0294 500 500 må–fr kl. 10–14

Utställningsintro: Albert Edelfelt

Vita näckrosblommor och näckrosblad i mörkt vatten.

På den populära utställningsintroduktionen presenterar en sakkunnig guide Albert Edelfelts konst med hjälp av ett omfattande bildmaterial. Under introduktionen sitter ni bekvämt bänkade i den lugna Ateneumsalen, och efter introduktionen kan ni stifta bekantskap med utställningen i er egen takt. Utställningsintron räcker ungefär en halv timme.  

Grupper kan boka platser på de utställningsintron som hålls på finska genom museets bokningskalender

Bokningar för guidningar och introduktioner på andra språk än finska görs per e-post till Finlands Nationalgalleris försäljning: 

forsaljning@fng.fi 

eller per telefon +358 294 500 500 (måndag–fredag kl. 10–14) 

Guidningsspråk: finska, svenska, engelska och ryska  
Pris: 8 € / pers. + inträdesbiljetten till museet  
Gruppstorlek: 10–100 personer 
Tid: 30 minuter 

Evenemang

Konstverk i utställningen

Många av Edelfelt-utställningens konstverk hör till Finlands Nationalgalleris samlingar. Se dessa konstverk i vår nätgalleri.

Titta på konstverk

Konstverk i utställningen