Museichef Marja Sakari. En kvinna ler mot kameran.
Museichef Marja Sakari. Foto: Ville Malja.

Marja Sakari: Vi öppnar med frågeställningar i en brytningstid

Vi öppnar den 14 april efter en ett år lång renoveringpaus. Välkommen!

Ateneum öppnar som ett nytt och förnyat museum. Ändringar finns såväl i Ateneums allmänna utrymmen som i vårt sätt att se på samlingen. Samtidigt öppnas också vår nya samlingsutställning, En tidsfråga, som kommer att pågå i flera år.

Under de senaste åren har vi upplevt flera stora omvälvningar med följder för hela vår värld, och dessa gav oss också uppslag inför vår nya samlingsutställning. Av de dagsaktuella samtalsämnena valde vi följande fyra till den slutliga utställningen.

Konstens makt ställer frågan om vem som använder makt. Naturens tid funderar över hur naturen förändras. Folkets bilder granskar hur finskheten ser ut. Det moderna livet grubblar över hur vår samtid känns.

Bakom allt detta ligger vår grundläggande fråga: vilka historier kan samlingen berätta för dagens betraktare? Hur har samlingen byggts upp under åren, och hur kan den verkligen vara en samling gemensam för alla? Verken lever i vår tid, men var och en av oss har rätt att tolka dem ur sitt eget perspektiv.

I samlingsutställningen En tidsfråga har vi försökt utmana det sätt på vilket en samling i allmänhet betraktas. Vi vill delta i samhällsdebatten och se om det är möjligt att diskutera utgående såväl från folkkära klassiker som från mindre kända verk. Vårt mål är att bjuda in olika människor till att reflektera tillsammans, eftersom vi i en tumultartad värld mer än någonsin behöver djup förståelse och gemensamma erfarenheter.

Jag hoppas att på Konstmuseet Ateneum i år få träffa just dig som är en erfaren besökare, en konstälskare,en förstagångsbesökare eller skeptiker. Genom konstens reflekterande yta kan vi betrakta det förflutna, se vår samtid och föreställa oss framtiden. Med hjälp av konstverk kan vi öppna oss för livsviktiga frågor. Också för dem som har sina rötter långt tillbaka i historien. Tillsammans kan vi öppna oss för konstens kraft.

Författare:Marja Sakari

Museichef, FD
marja.sakari [a] ateneum.fi

research.fng.fi/our-experts