Foto: Finlands Nationalgalleri / Jenni Nurminen

Med barnen

Ateneum är jätteintressant även för barn. Tillsammans med barnen kan även fullvuxna få nya perspektiv på de gamla klassikerna. Fundera och förundras tillsammans – och hitta era egna favoriter!

Välkommen till Ateneum! 

Ateneum är landets största konstmuseum och hem för Finlands konst. Vi visar verk ur Finlands Nationalgalleris samlingar, som ägs tillsammans av alla finländare. 

Utöver den permanenta samlingsutställningen visas även tillfälliga utställningar. På Ateneum återser ni de välbekanta verken – samtidigt som ni också får se något nytt. 

Vanliga frågor

Fritt inträde under 18 år 

Alla under 18 år går in gratis på Ateneum. Museets klistermärke finns att få i biljettförsäljningen. 

Öppettider och biljetter

Ankomst

Ingångarna ligger på Brunnsgatan och Ateneumgränden. Ingången på Ateneumgränden är tillgänglighetsanpassad. 

Lämna ytterkläder, ryggsäckar och stora väskor i den avgiftsfria garderoben eller förvaringsskåpen på första våningen. 

Ankomst och tillgänglighet

Foto: Finlands Nationalgalleri / Jenni Nurminen.

Samlingsutställningen Historier inom finsk konst 

Ateneums konstmuseum har landets äldsta och största konstsamling. De älskade klassikerna finns på andra våningen i museet där samlingsutställningen Historier inom finsk konst visas. 

Samlingsutställningen bjuder på en tidsresa genom den finländska konsten och historien. Konstverken speglar livet, människorna och naturen från en period på över hundra år. Rundturen börjar i salen Landskap (19) – men ni kan förstås börja var som helst.  

Guidade rundturer för barn 

Du kan boka en guidad rundtur som riktar sig till barn eller ett utställningsintro för din egen grupp. Hos oss kan du också fira glada födelsedagsfester. 

Palvelumyynti ryhmille:
puh. 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14), sähköposti: myynti [a] kansallisgalleria.fi

Guidad rundtur med Skissi-katten

Ateneums guidning för barn är ett lekfullt äventyr i den klassiska konsten. Guiden lockar barnen med sig på en resa där de stöter på olika slags konstverk. Vad allt kan man inte hitta? Guidningen eggar barnens fantasi och ger dem en personlig kontakt med konsten. Med på vandringen följer också Ateneums kattmaskot Skissi. 

Guidningen passar barn i åldern 4–8. Barnen kan delta endast i sällskap av en vuxen (högst fem barn/vuxen).

Hos oss kan du också fira glada födelsedagsfester med Skissi! Läs mer

Restriktioner kan inverka på gruppstorleken och tillgången på service. För tillfället är gruppstorleken begränsad till max 15 personer.

Språk: finska, svenska och engelska
Pris: 95 € + inträdesbiljetter
Daghem och skolor på vardagar 70 €
Gruppstorlek: Högst 20 personer, högst 5 barn per vuxen
Längd: 45 min

Tidsresan – utställningsintro för barn

Aikamatkalla – Lasten johdanto Suomen taiteen tarinaan

Välkommen på en tidsresa i konstens värld! Utställningsintron som är avsedd för barn öppnar fascinerande aspekter på konst och presenterar samlingsutställningen Historier inom finsk konst. Ledda av en av Ateneums guider åker vi på en resa från landsort till stad och får samtidigt uppleva en tidsresa genom flera decennier.

Restriktioner kan inverka på gruppstorleken och tillgången på service. För tillfället är gruppstorleken begränsad till max 15 personer.

Guidningsspråk: finska, svenska, engelska och ryska
Pris: 75 € + inträdesbiljetter
Daghem och skolor: 55 € / grupp
Gruppstorlek: 1–18 personer
Längd: 20 minuter

Alla guidningar

Bekanta dig med samlingen på egen hand med katten Skissi 

Man kan också bekanta sig med utställningen Historier inom finsk konst tillsammans med Ateneums egen maskot, katten Skissi. Skissi fungerar jättebra som museikompis för 4–7-åringar. 

Börja gärna i huvudsalen (13). Skissi-kattens presentation plockar du med dig i biljettförsäljningen på första våningen. 

Gå på upptäcktsfärd i konstens värld med katten Skissi

Konstverkstäder 

En gång i tiden fanns det också en konstskola i Ateneum. Här har det inte bara tittats på konst utan också alltid gjorts konst! Både barn och vuxna är välkomna till lördagsverkstäderna där man kan pröva på olika tekniker inom bildkonsten. Alla under 18 år kan delta gratis i lördagsverkstäderna. Vi arrangerar också avgiftsbelagda verkstäder som vuxna kan delta i tillsammans med barnen.