Världsberömde Modigliani är främst känd för sina sensuella kvinnoporträtt

Den italienske konstnären Amedeo Modiglianis (1884–1920) retrospektiva utställning visas på Ateneum från och med den 28 oktober 2016. Konstnären stod på tröskeln till berömmelse när han dog endast 35 år gammal och hör numera till den moderna konstens intressantaste konstnärer. Till konstnärens bohemiska närkrets i Paris hörde bl.a. Pablo Picasso och Anna Ahmatova. Utställningen är den hittills största Modiglianipresentationen som visats i Norden. Den är producerad av La Réunion des Musées Nationaux (RMN) / Grand Palais och Lille Métropole Musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut. Utställningen visas i Lille och Budapest innan den kommer till Helsingfors.

Utställningen ger besökaren en inblick i Modiglianis mångsidiga arbete och liv i Montparnasse, som under början av 1900-talet var centrum för konstnärslivet i Paris. Konstnären är främst känd för sina eleganta kvinnobilder som har inspirerat såväl bildkonst- som modevärlden. Modiglianis stil känner man igen: återkommande element i porträtten är mandelformade ögon och långa, böjda halsar och händer. I utställningen visas målningar, skulpturer och grafik.

I den karismatiske Modiglianis livsmiljö fanns målare, bildhuggare, författare, poeter och kompositörer. Också konstnärens kvinnliga vänner – poeten Anna Ahmatova, konstkritikern Beatrice Hastings och konststuderanden Jeanne Hébuterne – hade inflytande på Modiglianis liv och konst. I utställningen ingår också verk av Modiglianis konstnärsvänner såsom Pablo Picasso och Constantin Brâncuşi.

Det har skrivits mycket om Modiglianis ohämmade livsstil. I hans rikliga produktion kan man emellertid se att han kände till både utomeuropeisk och forntida konst. Den ärelystna Modigliani ville genom sina skulpturer och målningar föra fram ett nytt slags skönhet som kombinerade konst från olika tidsåldrar och kontinenter. Vid sin död var Modigliani nästan medellös: under sitt liv som konstnär höll hand endast en separatutställning och den väckte stor uppståndelse. År 2015 såldes ett av Modiglianis nakenporträtt för ett rekordpris, 170 miljoner dollar.

Utställningen visas i LaM-museet i Lille i Frankrike fram till den 5 juni. Under sina tre första månader fram till den 20 maj hade utställningen besökts av 140 000 personer, och emellanåt har publiken varit tvungen att köa för att komma in. Före Helsingfors visas utställningen i Ungerns nationalgalleri i Budapest 28.6.10-2.10.

Öppettider
Ti, fre kl. 10–18 | Ons, to kl. 10–20 | Lö, sö kl. 10–17 | Må stängt

Inträdesavgifter
9.5–27.10.2016: Normal inträdesavgift 13 € / Nedsatt inträdesavgift 11 € / Under 18 år gratis / Med S-förmånskort 12 €.

28.10.2016–5.2.2017: Normal inträdesavgift 15 € | Nedsatt inträdesavgift 13 € | Under 18 år gratis | Med S-förmånskort 14 €.