Fyra olika föreläsningar
Tisdag 9.5 klo 17–18.15 Edelfelt återvänder hem till Paris via Göteborg

Föreläsare är amanuens, FD Anne-Maria Pennonen och amanuens, FD Hanne Selkokari, konstmuseet Ateneum.
Människorna bakom Albert Edelfelt-utställningen berättar om de teman och verk som ses i den utställningshelhet som visas. Pennonen och Selkokari belyser Edelfelts betydelse som uppskattad och älskad konstnär samt som en person med stort inflytande i konstvärlden. Föreläsningen hålls på finska.
Onsdag 30.8 kl. 17–18.15 Fadern sonen och ideologin: Albert Edelfelts och hans son Eriks rysslandsfientlighet och vänsterradikalism

Föreläsare är författaren FD Anna Kortelainen. I det arv som gick från far till son i familjen Edelfelt låg en ytligt sett trotsig generationsklyfta. Men i själva verket följde sonens radikalism i faderns spår, i omvänd ordning och delvis utanför lagens gränser. På föreläsningen stiftar vi bekantskap med Edelfelts vänsterrepublikanska målningar och sonen Eriks aktiva politiska engagemang. Föreläsningen hålls på finska.
Ke 6.9. klo 17–18.15 Ett gott parti: scener ur Ellan de la Chapelles och Albert Edelfelts liv

Konst- och kulturhistorikern, FD Maria Vainio-Kurtakko berättar utgående från sin prisbelönta bok om makarna Edelfelts liv i det sena 1800-talets helsingforsiska och parisiska societet, om hur de navigerar mellan ståndssamhällets förväntningar, gryende kvinnoemancipation och konstnärsliv. Föreläsningen går på svenska.
Onsdag 13.9 kl. 17–18.15 Mysteriet med den unga kvinnan i grått

På föreläsningen stiftar vi närmare bekantskap med Albert Edelfelts verk Ung kvinna i grått från år 1878 och med Gunnar Berndtsons samtida målningar. Konstnärerna avbildade i slutet av 1870-talet samma personer, som ofta förblev namnlösa, och kunde använda samma modeller och rekvisita i sina verk eftersom Edelfelt då arbetade i Berndtsons ateljé.
Vilken typ av ny information om verket kan man få fram genom att kombinera konsthistorisk forskning med målningsforskning och materialteknisk forskning?
På föreläsningen förklarar Finlands Nationalgalleris/Ateneums konservator Katariina Johde, amanuens Hanne Selkokari och specialforskare Hanne Tikkala hur man kommer fram till forskningsresultaten. Föreläsningen hålls på finska.