En guide pratar med fem museigäster i utställningssalen.
Guidning. Bild: Finlands Nationalgalleri / Jenni Nurminen

För grupper

Planerar du att gå på Ateneum med en grupp? Boka en guidad rundtur eller ett utställningsintro – och få ut ännu mer av besöket! Här hittar du fler tips för besöket med en grupp.

Anmäl en grupp som går runt på egen hand 

Om ni är en större grupp, ska ni anmäla er i förväg till informationen på Ateneum. Då kan vi se till att ert besök löper så smidigt som möjligt.

Glöm inte att kontrollera våra särskilda öppettider. 

Glöm inte grupprabatten!

Om gruppen består av minst tio betalande personer får ni rabatt på biljettpriset. Se informationen och eventuella andra rabatter. Ni kan också köpa biljetter i förväg i vår nätbutik

Tips för besöket

Vår önskan är att besöket ska vara både inspirerande och avstressande. Här är några tips. Museipersonalen är till för dig. Vi svarar gärna om det är något du undrar över! 

Vanliga frågor

Skolor

För skolelever och lärare har vi satt ihop ett paket med avseende på museibesöket. 

Kika på tipsen för skolor

Guidade rundturer och utställningsintron 

Boka en guidad rundtur eller ett utställningsintro – och få ut ännu mer av besöket!   

På en guidad rundtur kan du och din grupp fördjupa er i samlingsutställningen Historier inom finsk konst eller i en tillfällig utställning. Det finns också olika temaguidningar och utställningsintron i Ateneumsalen att välja emellan.

Förfrågningar och bokningar: 
forsaljning [a] fng.fi eller telefon 0294 500 500 må–fr kl. 10–14. 

Magnus Enckell

23.10.2020–14.2.2021

Bekanta dig med utställningen

Distansguidning: Magnus Enckell

Magnus Enckell-distansguidningens bild om Magnus Enckell

Distansguidningen bjuder på smakbitar från Enckells konstvärld: under guidningen får vi se centrala verk från konstnärens produktion, men också mindre kända verk. Vi får en inblick i den tid Enckell och hans konstnärskamrater levde i – epokens värden, nya företeelser och resor. Distansguidningen lyfter också fram Enckells humana och högaktande inställning till livet, en synvinkel som är aktuell också i våra dagar.

Guidningen rör sig inte i utställningssalarna, utan guiden presenterar teman och verk med hjälp av en bildkavalkad. Som avslutning kan deltagarna ställa frågor.

Konststunden förmedlas till deltagarna via Teams-plattformen. Teams-applikationen behöver inte laddas ned: man kan delta också via en webbläsare (browser). Ni kan delta i guidningen i grupp eller via era egna datorer med hjälp av länken vi skickar.

Dataanslutningen hos distansdeltagarna måste ha en hastighet på minst 10 Mbit/s eller vara en 4G-anslutning. Deltagarna får inte spara distansguidningen.

Språk: finska, svenska, engelska
Pris: 95 €, för skolor 70 €
Gruppstorlek: högst 20 personer
Längd: 45 min

Utställningsintro: Magnus Enckell

Magnus Enckell: Gossar på stranden (1910).

På de utställningsintron sitter ni bekvämt i den rofyllda Ateneumsalen och lyssnar på guidens föreläsning om utställningens innehåll och bakgrund. Bildspel ingår i föreläsningen. Efter föreläsningen kan ni bekanta er med utställningen på egen hand.

Språk: finska, svenska, engelska, ryska, franska och italienska
Pris: 75 € + inträdesbiljetter
Gruppstorlek: Högst 18 personer
Längd: 30–40 min

Guidad rundtur: Magnus Enckell

Magnus Enckells konstverk: själportätt

Målaren Magnus Enckell är främst känd som representant för den finska symbolismen. Utställningen ger för första gången en täckande överblick över konstnärens produktion och för också fram Enckells betydelse som nationell och internationell trendskapare på konstens arena.

Språk: finska, svenska, engelska, ryska, franska och tyska
Pris: 95 € + inträdesbiljetter
Gruppstorlek: Högst 10 personer
Längd: 1 h

Guidad rundtur: Människobilder – utställningen ur en queer-synvinkel

Magnus Enckell: Uppvaknandet, 1894. Finlands Nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum, saml. Antell. Bild: Finlands Nationalgalleri / Yehia Eweis

Under den guidade turen funderar vi tillsammans på identitet, könens och sexualitetens mångfald samt hur de framställs i utställningen som ger en täckande överblick över Magnus Enckells produktion. Välkommen på de förstulna blickarnas guidning!

Språk: finska och engelska
Pris: 95 € + inträdesbiljetter
Gruppstorlek: Högst 10 personer
Längd: 1 h

Historier inom finsk konst

Samlingsutställningen

Bekanta dig med utställningen

Distansguidning: Skapande paus på Ateneum

Skapande paus på Ateneum -distansguidningens marknadsföringsbild.

Skapande paus på Ateneum är ett nytt slag av konststund som genomförs på distans och som lockar publik till konsten med enkla avslappningsövningar och ett lugnt grepp, varm humor inte att förglömma. Konststunden uppmuntrar deltagarna till att göra egna tolkningar, diskutera Ateneums klassiska verk och att njuta såväl av detaljer som av stämningen i konstverken. Guiden presenterar verken med hjälp av en högklassig bildkavalkad.

Skapande paus på Ateneum bjuder på en andhämtningspaus mitt på distansarbetsdagen, en avkopplande stund för hela arbetsteamet – välkommen, låt dig stimuleras!

Konststunden förmedlas till deltagarna via Teams-plattformen. Teams-applikationen behöver inte laddas ned: man kan delta också via en webbläsare (browser). Ni kan delta i grupp eller via era egna datorer med hjälp av länken vi skickar. Som avslutning på den skapande pausen kan ni ställa frågor.

Dataanslutningen hos deltagarna måste ha en hastighet på minst 10 Mbit/s eller vara en 4G-anslutning. Deltagarna får inte spara evenemanget.

Språk: finska, svenska, engelska
Pris: 95 €
Gruppstorlek: högst 20 personer
Längd: 45 min

Distansguidning: På resa med konstnärer

Werner Holmberg: Landsväg i Tavastland (En het sommardag), 1860. Finlands Nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum, saml. Helsingfors universitet. Foto: Finlands Nationalgallery / Hannu Aaltonen

Distansguidningen för deltagarna till en konstutflykt i utställningen Historier inom finsk konst genom ett digert bildprogram. Under guidens ledning bekantar vi oss med centrala verk i Ateneums konstsamling och med konstnärer som redan för över hundra år sedan begav sig på resa såväl i hemlandet som utomlands på grund av sina studier eller sitt arbete. Resandet var på den tiden långsamt.

Också under distansguidningen har vi tid att se på konstverken i lugn och ro, att gå in under ytan. Var var det Helene Schjerfbeck målade sitt verk Konvalescenten? Och hur färdigställdes Albert Edelfelts beundrade målning?

Guidningen förmedlas till deltagarna via Teams-plattformen. Teams-applikationen behöver inte laddas ned: man kan delta också via en webbläsare (browser). Ni kan delta i guidningen i grupp eller via era egna datorer med hjälp av länken vi skickar.

Dataanslutningen hos distansdeltagarna måste ha en hastighet på minst 10 Mbit/s eller vara en 4G-anslutning. Deltagarna får inte spara distansguidningen.

Språk: finska, svenska, engelska
Pris: 95 €, för skolor 70 €
Gruppstorlek: högst 20 personer
Längd: 45 min

Guidad rundtur: Historier inom finsk konst

En standardguidning i utställningen Historier inom finsk konst. Guidningen genom Ateneums konstsamling ger gruppen information om begreppet konstmuseum samt konstens och konstlivets olika skeden i Finland. Gruppen leds genom förändringarna i vår historia och bildkultur under en över hundra år lång resa.

Språk: finska, svenska, lätt svenska, engelska, ryska, franska, italienska och kinesiska.
Pris: 95 € + inträdesbiljetter
Gruppstorlek: Högst 10 personer
Längd: 1 h

Utställningsintro: Historier inom finsk konst

Yleisöjohdanto Tove Jansson -näyttelyyn 2014.

På de utställningsintron sitter ni bekvämt i den rofyllda Ateneumsalen och lyssnar på guidens föreläsning om utställningens innehåll och bakgrund. Bildspel ingår i föreläsningen. Efter föreläsningen kan ni bekanta er med utställningen på egen hand.

Utställningsintro ger gruppen information om begreppet konstmuseum samt konstens och konstlivets olika skeden i Finland. Gruppen leds genom förändringarna i vår historia och bildkultur under en över hundra år lång resa.

Språk: finska, svenska, engelska, ryska, franska och italienska.
Pris: 75 € + inträdesbiljetter
Gruppstorlek: Högst 18 personer
Längd: 30–40 min

Konstkraftverk – annorlunda guidning för vuxengrupper

Vi ser på konst och på museet på ett nytt, avspänt och kreativt sätt tillsammans med en av Ateneums sakkunniga guider. Vilka känslor väcker bilden hos dig? Vilken tavla eller skulptur skulle du ta med dig från Ateneum till en öde ö? 

Under en samtalande och interaktiv rundtur varierar stämningarna och uppgifterna samt hur vi ser på konst. Kom som du är, kanske fortsätter du vidare med inspiration från konsten!

Språk: svenska, finska och engelska
Pris: 115 € + inträdesbiljetter
Gruppstorlek: Högst 10 personer
Längd: 1 h

Med barn

Tidsresan – utställningsintro för barn

Aikamatkalla – Lasten johdanto Suomen taiteen tarinaan

Välkommen på en tidsresa i konstens värld! Utställningsintron som är avsedd för barn öppnar fascinerande aspekter på konst och presenterar samlingsutställningen Historier inom finsk konst. Ledda av en av Ateneums guider åker vi på en resa från landsort till stad och får samtidigt uppleva en tidsresa genom flera decennier.

Guidningsspråk: finska, svenska, engelska och ryska
Pris: 75 € + inträdesbiljetter
Daghem och skolor: 55 € / grupp
Gruppstorlek: 1–18 personer
Längd: 20 minuter

Guidar rundtur med Skissi-katten

Ateneums guidning för barn är ett lekfullt äventyr i den klassiska konsten. Guiden lockar barnen med sig på en resa där de stöter på olika slags konstverk. Vad allt kan man inte hitta? Guidningen eggar barnens fantasi och ger dem en personlig kontakt med konsten. Med på vandringen följer också Ateneums kattmaskot Skissi. 

Guidningen passar barn i åldern 4–8. Barnen kan delta endast i sällskap av en vuxen (högst fem barn/vuxen).

Hos oss kan du också fira glada födelsedagsfester med Skissi! Läs mer

Språk: finska, svenska och engelska
Pris: 95 € + inträdesbiljetter
Daghem och skolor på vardagar 70 €
Gruppstorlek: Högst 10 personer, högst 5 barn per vuxen
Längd: 45 min

Kommande: Repin

19.3.–29.8.2021

Bekanta dig med utställningen

Utställningsintro: Repin

Ilja Repin: Sadko i havskungens rike (1876)

På de utställningsintron sitter ni bekvämt i den rofyllda Ateneumsalen och lyssnar på guidens föreläsning om utställningens innehåll och bakgrund. Bildspel ingår i föreläsningen. Efter föreläsningen kan ni bekanta er med utställningen på egen hand.

Språk: finska, svenska, engelska och ryska
Pris: 
5 €/person + inträdesbiljetter
Gruppstorlek:
 10–60 personer
Längd:
 30 min

Guidad rundtur: Repin och tysta salar

I Ilja Repins utställning arrangeras separata, lugna guidade rundturer i utställningssalarna utanför museets öppettider.

Ilja Repin är sin tids mest betydande ryska konstnär som avbildade det ryska folket som hade befriats från livegenskapen 1860 samt samtidens intelligentia och folkets inställning till regenterna.

Språk: finska, svenska, engelska och ryska
Pris: 
580 € + inträdesbiljetter
Gruppstorlek: Högst 20 personer
Längd: 
1 h

Konstverkstad för din grupp 

Bekanta dig med Ateneums utställningar genom att själv göra konst! Boka konstverkstad för din grupp. Du får nya perspektiv på konsten och den bekanta miljön.   

Lek med linjer – porträttverkstad

Se på en kollega eller vän med nya ögon! I verkstaden gör vi porträttstudier parvis. Vi tecknar och målar, humorn inte att förglömma. I verkstaden ingår en kort guidad tur i utställningen Historier inom finsk konst.

Pris: 295 € (inkl. guidning, handledning och material ) + inträdesavgifter
Språk: på finska, svenska, engelska
Antalet deltagare: max 20 personer
För större grupper kan man planera ett verkstadspaket med två verkstadsguider.
Längd: 1 ½ – 2 t

För att förhindra smittspridning arrangeras för närvarande inte några gruppverkstäder. 

Ett eget evenemang på Ateneum 

Lokaluthyrning

Låt ditt evenemang gå av stapeln på konstmuseet mitt bland nationalskatterna. Ateneums historiska byggnad erbjuder en unik inramning för ditt evenemang. Våra lokaler passar för allt från mindre frukostmöten till seminarier, fester och rekreationsdagar. Som komplement till ert eget program kan ni få en inspirerande Konststund med en medryckande guidning eller en konstverkstad. 

Bekanta dig med uthyrningslokalerna

Förfrågningar och bokningar: 
forsaljning [a] fng.fi eller telefon 0294 500 500 må–fr kl. 10–14.