Siirry sivulla:
Öppettider och biljetter
Ateneum öppnar igen 14.4.2023.
Konstmuseet Ateneum har renoverats. Många saker i museet har förbättrats. Publiklokalerna på bottenvåningen har reparerats. Museet har också fått helt ny ventilation. Biljettdisken och butiken finns på nya ställen på bottenvåningen. Toalettområdet har också byggts om helt. Vi hoppas att vi kan göra våra kunders besök ännu bekvämare än förr.
Museets nya basutställning heter En tidsfråga. Den finns på två våningar i museet och kommer att visas i flera år. Klicka här om du vill veta mera om utställningen.
På tredje våningen finns också en stor utställning. Den byts ut två gånger om året. Den första öppnar 5.5.2023. Det är en utställning över den finska konstnären Albert Edelfelt. Du kan läsa mera om utställningen här.
- Tisdag–Fredag10–20.30
- Lördag–Söndag10–17
- MåndagStängt
När du kommer till museet och
om tillgänglighet

Välkommen till Ateneum!
Ateneum är ett stort konstmuseum. Byggnaden blev klar år 1887, för över 130 år sedan. Ateneum ligger i centrum av Helsingfors, nära järnvägsstationen. I konstmuseet finns konstverk du kan bekanta dig med: målningar, skulpturer, grafik och fotografier.
Det händer mycket i museet. Förutom utställningar ordnas där konstverkstäder, guidningar, föreläsningar, diskussioner och konserter.

När du kommer till museet
Du kan komma till Ateneum via två ingångar. Huvudingången finns på Järnvägstorgets sida. Väljer du den ingången kommer du till entréhallen och den stora trappan. På andra sidan byggnaden finns en ingång vid Ateneumgränden. Där finns en hiss så du enkelt kommer in till museet också med rullstol eller barnvagn.

Biljetter och information
På första våningen finns informationsdisken och biljettförsäljningen. Där kan du köpa inträdesbiljett.
Garderob och förvaringsboxar
Lämna ytterkläder, ryggsäckar, stora väskor och paraplyer i garderoben. Det kostar ingenting att lämna sina saker där. Du kan också välja att lämna sakerna i en förvaringsbox. Man får inte äta eller dricka i utställningssalarna. Därför ska du också lämna din vattenflaska om du har en sådan med dig.
Toaletter
Det finns toaletter på flera våningar. En tillgänglig toalett finns i första våningen. I den tillgängliga toaletten finns också utrymme för att byta blöja på småbarn.
Hissar och stolar
Hissen finns nära garderoben. Med hissen kommer du till alla våningar. Det finns stolar i utställningssalarna. Du kan också ta med dig en bärbar stol. Det finns bärbara stolar i ställningar på flera ställen i museet. Du kan fråga om stolarna av personalen.
Hjälpmedel att låna
Du kan låna hjälpmedel i informationsdisken. Du kan till exempel låna en rullstol, en rollator eller en promenadkäpp. Du kan också låna en lista över de skulpturer man kan få röra vid med specialtillstånd. Det är endast besökare med synskada som får röra vid en del skulpturer. För att få röra skulpturerna måste man använda museets engångshandskar.
Kafé och butik
På första våningen finns museets kafé. Där finns också museets butik där du kan köpa kort, böcker och föremål som passar som presenter.
Ateneum är en trygg plats
Vi vill att Ateneum ska vara en trygg och bra plats för alla. Det betyder att var och en får vara sig själv. Vi vill också att alla människor bemöter varandra på ett bra sätt i Ateneum. Det är förbjudet att mobba eller störa någon annan människa.
Museets personal finns till för dig. Du kan tala med någon av museets vakter om du vill fråga något.

Hur du kan komma till museet och om tillgänglighet

Principerna för tryggare rum
Att besöka utställningarna
Det finns konst i tre våningar på Ateneum. Största delen av konstverken som visas hör till Ateneums egen konstsamling. I tredje våningen visas utställningar som byts ut efter en tid. Ibland visas konstverk av någon särskild konstnär. En del utställningar visar verk från en viss tidsperiod eller en viss konstnärlig stil. Till de här utställningarna lånar man konstverk från museer i andra länder.


Det är förbjudet att röra vid konstverken
Konstverken är äkta och mycket dyrbara, därför får man inte röra vid dem. Inte ens museets personal får röra konstverken.
Fotografering
Vanligen får man ta bilder av konstverken. Du ska ändå inte använda blixt eftersom starkt ljus kan skada konstverken. På en del utställningar får man inte fotografera alls. Då finns det en skylt på väggen som förbjuder fotografering.
Guidningar och konstverkstäder
Du kan beställa en guidad tur på lätt svenska för din grupp. Då går ni runt på museet tillsammans med en guide. En guidad tur tar lite mindre än en timme. Ni kan själv välja vilken utställning ni vill bekanta er med på den guidade turen. När du beställer en guidad tur kan du berätta om vilka önskemål gruppen har.
På guidningen ser du konst och guiden berättar om konstverken. Du kan diskutera verken med guiden. Du kan ävenställa frågor. Guiden kanske också frågar vad du anser om något verk.
Man kan också välja ett utställningsintro i Ateneumsalen. Där kan du sitta bekvämt. Då berättar guiden om utställningen och konstverken visas på en skärm. Utställningsintrot räcker ungefär en halv timme.
Öppna guidningar
En guidad tur kan vara beställd av en enskild grupp. Men det finns också guidade turer som vem som helst kan delta i.
-
- 2.7.2023 kl 11.30–15.30
Guidningssöndag: Utställningsintron
med museibiljetten | på svenska, på ryska, på engelska -
- 2.7.2023 kl 12–15.30
Guidningssöndag: guidade rundturer
med museibiljetten | på engelska, på svenska, på ryska
Konstverkstad
I Ateneums andra våning finns en konstverkstad. Där kan du själv skapa konst. Du får arbeta med olika material och olika tekniker. En verkstadsguide hjälper dig.
Många lördagar kan du få delta i konstverksamheten genom att betala en vanlig inträdesbiljett. Det är också möjligt att boka plats i konstverkstaden för en egen grupp.
För skolor är verkstäderna oftast gratis. De här verkstäderna är så populära att alla grupper inte ryms med. För att vara rättvis drar man lott om vilka grupper som får delta.
Ateneums konstverkstäder är tillgängliga. För en grupp kan du också beställa en guide som talar lätt språk.
Inget innehåll hittades.