Sägner och myter: Kalevala, folklig tradition och historiemåleri -temaguidning

Robert Wilhelm Ekman: Ilmatar, 1860. Finlands Nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Vi talar om finländarnas kulturella och språkliga rötter med betoning på mångkultur. Vi funderar över vad som är finskt och hur finskheten är uppbyggd. Vi undersöker hur konstnärerna har tolkat verklig eller mytisk finskhet i sina verk under olika tider. Vilka effekter har använts i de verk som berättar om finländarnas historia?

Och hur ser det ut idag: hur kommer de nationella myterna och historierna fram i elevernas egna liv? Vi går igenom teman från Kalevala och granskar en berättelse lite närmare. Vi ser kanske också på andra mytiska och historiska verk.
Målgrupp: Skolans alla årskurser.

Förfest och efterfest: besöksförberedelser & efter besöket i skolan

Bokningar tas emot av Nationalgalleriets försäljning på numret 0294 500 500 (mån-fre kl. 10–14), email forsaljning@fng.fi.
Vänligen boka din guidning minst en vecka före önskad guidningstidpunkt.

Visa bilderna för eleverna före museibesöket så hittar ni åtminstone några bekanta verk i museet!

Pressmeddelande

Magnus Enckells utställning till Ateneum – 150 år sedan den mångsidiga konstnärens födelse

  På Konstmuseet Ateneums tredje våning visas 23.10.2020–14.2.2021 en stor utställning av målaren Magnus Enckells (1870–1925) konst. Utställningen presenterar ett täckande urval ur en av guldålderns mest betydelsefulla konstnärers produktion och lyfter fram honom som en mångsidig opinionsbildare inom kulturlivet. Ateneum firar konstnärens 150-årsdag…

Läs mera