Skolor

Bästa lärare,

Tusentals skolelever besöker Ateneum varje höst och vår. Välkommen med i gänget!

På den här sidan hittar du information om vad Ateneum erbjuder åt skolor och daghem. Vi hoppas att alla lärare bekantar sig med våra anvisningar inför museibesöket. Övrig info om guidningar, verkstäder och museets övriga utbud kan du se på vår Evenemang hemsida www.ateneum.fi/evenemang/?lang=sv samt Ateneums Information  tfn. 0294 500 401, epost: ainfo@ateneum.fi.

OBS! Grundskol- och gymnasielärare samt lärare i konstbranschen erbjuds ett årskort (22 €), som ger obegränsat tillträde till utbudet i Statens konstmuseums tre museer, Konstmuseet Ateneum, Museet för nutidskonst Kiasma och Konstmuseet Sinebrychoff. Årskortet gäller från och med inköpsdagen ett år framöver. Visa upp ditt OAJ, KOL eller motsvarande lärarkort vid kassan.

Lärarinfo, vår och sommar 2018 (PDF, 66,8 kB)

Skolmaterialet

Historier inom finsk konst -kortfilmer
Ateneum har producerat tretton kortfilmer om ett urval klassikerverk ur museets samlingar. Varje film presenterar ett konstverk som tillhör Ateneum.
Se filmerna.
Ladda ner skolmaterialet (PDF, 339kB)

Konsttestarna

Ateneum deltar i projektet Konsttestarna. Under läsåret 2018–19 besöks museet av cirka 200 grupper från grundskolans åttonde klass, från olika delar av Finland. Grupperna deltar i en Konstbattle. Läs mera om projektet Konsttestarna.

Verkstaden

Ateneums verkstadskurser ordnas för skolelever av alla åldrar. Närmare information om kurser finns verkstadens egen sida. Anmälningar till verkstadskurserna tas emot två gånger om året, 16–31.1. och 16–31.8. Endast läraren eller ledaren kan anmäla gruppen. Deltagarna väljs genom lottdragning, inte i den ordning de anmält sig.

Guidningar

Skolgrupper kan bekanta sig med Ateneums samlingar och utställningar med en guide. Guidningar måste alltid bokas i förväg.
Museet erbjuder sex olika temaguidningar där både museet och de allmänna målsättningarna för undervisningen i grundutbildningens läroplan har beaktats. Guidningarna är ett resultat av ett samarbete mellan undervisningsväsendet och museets guider.
Läs mera om temaguidningarna

Temaguidningar för skolor

Välkommen till Ateneums samlingsutställning! Museet erbjuder sex olika temaguidningar där både museet och de allmänna målsättningarna för undervisningen i grundutbildningens läroplan har beaktats. Guidningarna är ett resultat av ett samarbete mellan undervisningsväsendet och museets guider.

Skolmaterialet

I detta material finns bakgrundsfakta, tips och uppgifter för skolor i anslutning till Ateneums tidigare utställningar

Tilläggsguidningar vid tiden för klassutfärder

I slutet av maj, 22.5–31.5.2018, är Ateneum öppet ti–fre redan kl. 9–10 för skol- och daghemsgrupper som har meddelat om sin ankomst till Bokningar (tel. 0294 500 500 mån-fre kl. 9-15). Det är skäl att boka guidningar för maj i tid. Välkomna!

Öppettider

ti, fre 10–18
ons, to 10–20
lö, sö 10–17
må stängt

Biljettförsäljningen upphör 30 minuter före museet stängs.

SÄRSKILDA TIDER

Inträdesavgifter

Normal avgift 15 €
Nedsatt avgift 13 €
Under 18 år gratis
Med S-Förmånskortet 14 €
Kombinationsbiljett till Ateneum och Kiasma 24/20 €

Biljettförsäljningen upphör 30 minuter före museet stängs.

Nedsatta avgifter och betalning
Kontaktuppgifter

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki 0294 500 401 ainfo@ateneum.fi

Tillgänglighet

Våra dörrar ska stå öppna för så många som möjligt.

Tillgänglighet
Fråga om beställda guidningar

mån-fre kl. 9-15 +358 294 500 500

Ateneum Butiken

Gläd dig själv eller en vän: du kan köpa museets publikationer, affischer, postkort, presentartiklar och annat trevligt i Ateneum Butiken på museets bottenvåning.
Butikens telefonnummer är 0294 500 434.

Ateneum Butiken på nätet
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro bjuder på klassiska finska bistrorätter med en modern twist. Lunch från tisdag till fredag kl. 11–14. Kaféet har dessutom ett kafésortiment.

Läs mer om Ateneum Bistro