Målnings- och skulptursamlingar

Historier inom finsk konst - samlingsutställning. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Pakarinen

Konstmuseet Ateneum har Finlands största samling av målningar och skulpturer. Målningarna är inalles över 4.300 och skulpturerna över 750. Samlingarna i Konstmuseet Ateneum visar den finländska konstens utveckling från 1700-talets rokokoporträtt till de experimentella strömningarna under 1900-talet.

Porträtt och målningar med jaktmotiv från romantiken, Düsseldorfskolans landskap, förra sekelskiftets parisiska intryck, realismens början, symbolismen och de ypperligaste exemplen från guldåldern för fram till början av 1900-talet, då konsten utvidgade sina uttrycksformer.

Återspeglingar av de internationella influenserna syns i den finländska expressionismen, impressionismen, kubismen och surrealismen. Ateneums samlingar sträcker sig till verk av konstnärer som inlett sin offentliga verksamhet på 1950-talet, och de nyaste verken i samlingar är från början av 2000-talet.

Konstmuseet Ateneum är en del av Finlands Nationalgalleri som består av Ateneum samt Museet för nutidskonst Kiasma och Konstmuseet Sinebrychoff. Finlands Nationalgalleriets nättjänst Konstsamlingar erbjuder grundläggande information om konstverk och konstnärer som ingår i dessa museers samlingar.

Läs mera om Ateneums samlingars historia.

Pressmeddelande

Besöket på Ateneum sommaren 2020

  Ateneum öppnas för allmänheten igen den 2 juni, och vi vill göra ditt museibesök så angenämt och tryggt som möjligt. Under perioden 2.6–2.8 har vi avvikande öppettider. Vi har dessutom utarbetat några direktiv som vi hoppas att alla våra besökare följer. Välkommen och…

Läs mera