Alice Neel, en modig porträttmålare som var flera decennier före sin tid

Alice Neel (1900–1984) hör till 1900-talets mest betydelsefulla amerikanska målare. Hennes psykologiskt laddade porträtt är intima och okonventionella berättelser om såväl människor på livets skuggsida, representanter för subkulturer som av kultureliten i New York och hennes egen familj. Alice Neel levde ett ovanligt intressant liv som ensamförsörjande och feminist under en tid då konstfältet dominerades av män. Den Ateneumproducerade utställningen är först den andra omfattande Neel-utställningen i Europa.

Denna retrospektiva utställning presenterar cirka 70 målningar och den har kuraterats av ledande Alice Neel-experten Jeremy Lewison som också fungerar som rådgivare för Neels arvingar. Lewison har tidigare arbetat som samlingsintendent vid museet Tate i London. Utställningen Turner, Monet, Twombly som visades i Moderna Museet i Stockholm 2011–2012 hör till de mest kända av de utställningar för vilka Lewison varit kurator.

”Ateneum gör ett betydelsefullt val genom att presentera en utställning av en konstnär som levde i marginalen beträffande såväl konstvärlden som samhället, och som just nu är aktuell. Alice Neels liv och konst upphör inte att intressera mig, och jag är glad över att intresset för Neel har vuxit under de senaste åren. Det unika med Neel är hennes intresse för det mänskliga, hennes förmåga att fånga modellens personlighet och hennes arbete under det amerikanska samhällets sociala och politiska brytningstid”, berättar Jeremy Lewison.

Minoriteter, nakenmodeller, Andy Warhols superstjärnor och vanliga New York-bor

Utställningen avancerar kronologiskt med början år 1926 fram till konstnärens dödsår 1984. Alice Neels mångskiftande liv återspeglas i en del av hennes målningar. Neels livskamrater växlade, hennes första dotter avled tidigt och hon tvingades lämna bort sin andra dotter för gott, och hon fostrade sina två söner som ensamförsörjande. I sitt enda självporträtt uppträder hon naken och något rådbråkad av ålder, 80 år gammal.

”Neel var en föregångare redan från och med 1930-talet. Hennes ärliga nakenmålningar av män och kvinnor avviker från andra samtida verk – inte ens männen målade lika vågat. Till mina favoriter hör förutom nakenmålningarna och Neels självporträtt också målningen Jackie Curtis & Ritta Redd (1970) då Curtis var en av Andy Warhols superstjärnor. Curtis nämns också i Lou Reeds berömda stycke Walk on the Wild Side”, berättar Lewison.

I samband med utställningen publiceras en rikt illustrerad katalog som med  sina internationella artiklar ger en mångsidig bild av Alice Neels karriär. Boken har redigerats av Jeremy Lewison och Anu Utriainen och är den första boken om Alice Neel som getts ut på finska. Boken utkommer också    på engelska.

Ett flertal museer och privatpersoner har lånat ut verk till utställningen: bland annat de amerikanska Museum of Modern Art, Whitney Museum of American Art och Metropolitan Museum of Art samt Tate i London och Moderna Museet i Stockholm. Utställningen som producerats av Ateneum kommer efter Helsingfors att visas i Gemeentemuseum Den Haag, Fondation van Gogh Arles och Deichtorhallen i Hamburg.

Evenemang i samband med utställningen

I samband med utställningen arrangeras en mängd kringprogram, speciellt under de sexuella minoriteternas och genusminoriteternas temavecka Helsinki Pride 27.6– 3.7.

Lö 11.6 kl. 13, on 31.8 kl. 18 och on 21.9 kl. 18: Filmförevisning Alice Neel, Ateneumsalen
Regi Andrew Neel, 2007. Längd 82 min, Arthouse Films. En prisbelönad film som innehåller mycket arkivmaterial samt intervjuer med Neels närstående, modeller och konstvärldens opinionsbildare. Filmregissören Andrew Neel är konstnärens sonson. Filmens språk är engelska, ingen text.

On 29.6.2016 kl. 17: Queerguidning i utställningen Alice Neel

On 29.6.2016 kl. 18: Diskussionskväll: Genusmångfald i konsten, Ateneumsalen
Alice Neel beskrev också hbtiq-personer i sina målningar. Kan man se genusmångfald i den finska samtidskonsten, och om man kan det, hur framkommer den? Hurdana normer, antaganden eller tabun som är förknippade med genusrepresentation förekommer inom olika konstgrenar? I samarbete med Transforces, Seta ry/Transstödcentrum, HeSeta ry och Helsinki Pride.

To 30.6 kl. 18: Alice Neel in queer eyes – guided tour in English

Lö 24.9 kl. 10–16: Seminarium, Alice Neel och konstens porträtt
I centrum för seminariet står den skickliga personporträttören Alice Neels målningar samt porträtt och självporträtt i konsten i allmänhet. Talare är bl.a. Neel-experten Jeremy Lewison och FD Marja Lahelma.

Öppettider
Ti, fre kl. 11–18 | Ons, to kl. 10–20 | Lö, sö kl. 10–17 | Måndagar stängt

Inträdesavgifter
9.5–27.10.2016: Normal inträdesavgift 13 € / Med S-förmånskort 12 € / Nedsatt inträdesavgift 11 € / Under 18 år gratis