Reissuvihko

« Takaisin

Toipilas on maailmaa kiertänyt kosmopoliitti, jolle Suomi on vieraampi

Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888) on saanut reissata 129-vuotisen elämänsä aikana. Toipilaan syntykin oli kansainvälinen: teos on maalattu Englannin Cornwallissa St. Ivesin kylässä ja syntymävuotenaan se oli esillä Pariisin Salongin näyttelyssä. Maalaus on kiertänyt maailman metropoleja, mutta Suomen eri kolkat ovat jääneet sille vieraammiksi. Toipilaan on aika tutustua Suomeen!

Suomen Taideyhdistys osti Toipilaan kokoelmiinsa Ateneumissa järjestetystä syysnäyttelystä 1888. Teos käväisi näyttelyssä Pariisissa vuonna 1889, mutta pääsi ulkomaille seuraavan kerran vasta lähes 50 vuoden päästä, kun suomalaista taidetta esiteltiin Italiassa Milanossa ja Roomassa vuonna 1937. Seuraavanakin vuosikymmeninä Toipilas pääsi reissuun vain harvoin.

Varastoon Toipilas ei sentään ole joutunut: se on ollut esillä hankkimisestaan lähtien Ateneumin kokoelmanäyttelyissä aina silloin, kun teos ei ole ollut matkalla. 1980-luvulta alkaen se on nähnyt maailmaa kiihtyvällä tahdilla: tutuiksi ovat tulleet muun muassa Moskova, Leningrad, Kööpenhamina, Hampuri, Oslo, Tukholma, Göteborg, Washington (DC), New York, Bryssel ja Frankfurt. Pariisiin Toipilas palasi syntymävuotensa jälkeen vasta lähes 120 vuoden kuluttua vuonna 2007.

Ja kaukainen Japani – Toipilas on nähnyt senkin! Helene Schjerfbeckin retrospektiivinen näyttely kiersi vuosina 2015–2016 neljä museota Tokiossa, Sendaissa, Miyoshissa ja Hayamassa. Puolen vuoden ajan teos sai hengähtää kotonaan Ateneumin pääsalissa, kunnes sen oli aika lähteä jälleen reissuun kohti Turun taidemuseon Schjerfbeck-näyttelyä.

Turusta Toipilas matkasi suoraan Maarianhaminaan: kotiinpaluu koittaa vasta vuoden 2017 lopussa kierrettyään Maarianhaminan, Tampereen, Kokkolan, Kemin, Inarin ja Rauman jälkeen. Hyvää matkaa, rakas Toipilas!

 

Teksti ja kuva: Anna Kari, Ateneumin taidemuseo

Kuva: Ateneumin valokuvaaja Hannu Pakarinen kuvaa Toipilasta ennen teoksen lähtöä kiertueelle.

Instagram