Reissuvihko

« Takaisin

Toipilas Kemin taidemuseossa

Helene Schjerfbeckin Toipilas saapui Kemin taidemuseoon 13.6.2017. Jo ensimmäisestä esilläolopäivästään saakka teos on saanut ympärilleen runsaasti ihailevaa yleisöä. Teos on ensimmäistä kertaa esillä Meri-Lapissa, ja vieläpä hyvin poikkeuksellisessa seurassa: Kemin taidemuseossa on nimittäin meneillään suuri naivistisen taiteen näyttely nimeltään Kesytön kesä. Mitähän taiteilija Schjerfbeck olisi tuumannut värikkäistä, humoristisista ja koristeellisista naivistisista taideteoksista? Tuskinpa hän olisi hirveästi hätkähtänyt, olihan hän varmasti ainakin Pariisissa tutustunut mm. Henri Rousseaun maalauksiin.

Ennen juhannusta kemiläinen taidemaalari ja valokuvataiteilija Pirjo Nykänen (s. 1957) aloitti projektin, jossa hän tutkailee Toipilasta oman taiteen tekemisensä kautta. Nykäsen oma tuotanto ja pitkä taiteilijaura sisältää pääasiassa puoliabstrakteja maalauksia, valokuvateoksia sekä valokuva-animaatioita. Taiteilija päätti jäljentää museotilassa Toipilas-teosta, ja tällä tavalla pysähtyä tutkailemaan alkuperäisteosta, sen herättämiä tunteita sekä omaa taiteen tekemistään.

”En ole koskaan toteuttanut maalausjäljennöstä, mutta kun kuulin että Toipilas tulee Kemin taidemuseoon, minulle tuli vahva tunne siitä, että minun pitää toteuttaa teoksesta jäljennös, omalla tavallani. Tosin en ole varma onko sana jäljennös oikea, tuleeko teoksesta jäljennös vai jotakin muutakin, se selviää työn edetessä”, kertoo Pirjo.

Pirjon oma suuri näyttely päättyi Kemin taidemuseossa hieman ennen Toipilaan saapumista. ”Mielelläni olisin sisällyttänyt Toipilaan osaksi omaakin näyttelyäni, naistaiteilijoita kun kumpikin ollaan. Olen aina arvostanut Heleneä taiteilijana ja ollut kiinnostunut hänestä ja hänen tuotannostaan. Työskentelyssämme on paljon samaa, minunkin maalaamiseni koostuu kerroksellisista väreistä sekä murretuista värisävyistä. Fyysinen kädenjälkemmekin on aika tavalla samankaltaista. Ja taiteilijoina meitä Helenen kanssa yhdistää erityisesti periksiantamattomuus”, Pirjo sanoo.

Toipilas edustaa minulle tulevaisuutta, selviytymistä, uuden luomista. Toipilas-teoksen jäljentäminen tuo minulle valtavasti uusia ajatuksia. En tietenkään pysty enkä halua jäljentää millintarkasti. Mutta haluan tällä tavalla tutkailla teoksen yksityiskohtia, valöörejä, valoja, värejä ja muotoja ja saada siten syvyyttä ajatuksiini Helene Schjerfbeckistä ja Toipilaasta, ja toki myös omasta taiteilijuudestani ja taiteen tekemisestä yleensä. Kun aloitin teoksen työstämisen, ensimmäiset ajatukseni koskivat taiteen arvostusta. Ihmettelen sitä rahamäärää mikä pyörii edesmenneiden taiteilijoiden teoksissa ja sitä kuinka paljon muut kuin itse taiteilijat heidän teoksistaan ovat hyötyneet ja hyötyvät edelleen. Millaista arvostusta taiteilijat itse ovat saaneet elämänsä aikana, ja millaista arvostusta nykytaiteilijat saavat?”

Toipilas on esillä Kemin taidemuseossa 16.7. saakka. Pirjo Nykänen maalaa omaa Toipilastaan näyttelytilassa pääasiassa silloin kun museo on suljettuna yleisöltä. ”En halua läsnäolollani vaikuttaa kenenkään taidekokemukseen. Museokävijöiden tulee saada tehdä oma tulkintansa Schjerfbeckin Toipilaasta omassa rauhassaan”, Pirjo sanoo.

Teksti: Kemin taidemuseo / Tanja Kavasvuo
Kuva: Kemin taidemuseo / Reima Juopperi

 

Instagram

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €
Yhteislippu Ateneumiin ja Kiasmaan 24/20 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki ainfo@ateneum.fi 0294 500 401

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta