Reissuvihko

« Takaisin

Kaski koululaisten silmin

Kaski saapui Turun taidemuseoon toukokuun alussa ja innosti monet koululuokat tekemään retken teoksen äärelle.

Museon edustalla liehuvat Klassikot kiertueella -liput. Kuva: Turun taidemuseo / Anna Skult

Taidemuseon oppaat kertovat, miten teoksen nuoren päähenkilön katseleminen on herättänyt koululaisissa usein samoja kysymyksiä: ”Elikö hän kauan sitten? Minkä ikäinen hän oli? Kävikö hän koulussa? Miksi hän näyttää niin onnettomalta? Miksi hän on siellä, jos ei pidä tuosta?” Koululaiset pohtivat myös entisaikojen olosuhteita ja perinteitä, maalauksen vaikutusta ja miten se on lisännyt heidän ymmärrystään maaseudulla asuvien oloista.

Aistimateriaalina toimivan tervantuoksuisen lankakerän kiertäessä nenältä toiselle osa tunnistaa tuoksun, toisia se ei miellytä. Kun sen jälkeen katsotaan teosta uudelleen, aihe aukeaa uudella tavalla. Nyt teoksesta erottuu myös tuulen suunta, tulen lämpö ja tuhkanliottamat vaateet.

Kaski on sijoitettu museon kokoelmanäyttelyn Toteutuneita unelmia ja toteutumattomia yhteyteen museon yläaulaan. Paikallaan se on yksi ensimmäisistä yleisön näkemistä teoksista ja joskus myös viimeinen ennen kotiinpaluuta. Kasken rinnalla nähdään kaksi Järnefeltin maalaamaa talvimaisemaa samalta vuodelta 1893 sekä monta muuta aikalaisteosta Suomen taiteen kultakaudelta. Vuoropuhelu museon kokoelmateosten kanssa synnyttää kiinnostavia yhteyksiä ja Kasken teemat puhuttelevat myös erityisesti Akseli Gallen-Kallelan klassikkoteoksen Akka ja kissa (1885) luona.

Kasken voi kohdata tässä seurassa sunnuntaihin 11.6. saakka, jonka jälkeen Turun taidemuseo toivottaa teokselle hyvää matkaa kohti Hämeenlinnan taidemuseota!

Teksti: Annina Sirén, Turun taidemuseo

Luostarivuoren koulun luokka 2A tutustui Kaskeen opas Camilla Schleutkerin kanssa Turun taidemuseossa 1.6.2017. Kuva: Turun taidemuseo / Anna Skult

Luostarivuoren koulun luokka 2A tutustui Kaskeen opas Camilla Schleutkerin kanssa Turun taidemuseossa 1.6.2017. Kuva: Turun taidemuseo / Anna Skult

Instagram