Reissuvihko

« Takaisin

Kaski herätti kysymyksiä Lappeenrannan taidemuseossa

Lappeenrannan kuvataidekoulun syyslukukausi sai hienon aloituksen, kun Eero Järnefeltin Kaski / Raatajat rahanalaiset (1893) saapui lähellä sijaitsevaan Lappeenrannan taidemuseoon elokuussa 2017. Lähes kaikki kuvataidekoulun ryhmät alle kouluikäisistä aikuisiin vierailivat ihastelemassa ja ihmettelemässä maalausta.

Erityisesti 7–9-vuotiaat kiinnostuivat maalauksen tarinasta. “Mitä nuo tekevät?”, “Miksi noilla on ihan rikkinäiset vaatteet?”, “ Miksi tuo tyttö on niin surullinen ja likainen?” ja ennen kaikkea: “Kuka tuo tyttö on?” Museon henkilökunta, maalauksesta kertova video ja juliste antoivat vastauksia. Pikkupiika Johanna Kokkosen tarina oli koskettava: lapset pohtivat mahtoiko hän käydä lainkaan koulua ja oliko hänellä yhtään lelua. Osa oli sitä mieltä, että maalaus oli vähän pelottava.

Museon opas kertoi kuulleensa, että taiteilija oli tahallaan itkettänyt Johanna-piikaa, jotta saisi maalattua tämän vielä kurjemman näköiseksi. Tämän tiedon oppilaat ottivat tyrmistyneinä vastaan. Vanhemmat oppilaat olivat sen sijaan kiinnostuneita maalauksen tekniikasta, sommittelusta ja sen yhteiskunnallisesta viestistä.

Monissa ryhmissä jatkettiin vielä teoksen käsittelyä kuvataidekoululla. Seitsemänvuotiaiden arkkitehtuuri- ja ympäristötaidepainotteinen ryhmä rakensi Johanna-piialle mökkejä pienoiskoossa, 8–9-vuotiaat tekivät hänestä muotokuvia hiilellä piirtäen ja Kuviskundit-ryhmässä rakennettiin maalauksesta pienoismallit. Keskustelut maalauksesta jatkuivat vielä viikkoja museovierailun jälkeen, se oli tehnyt moneen vaikutuksen. Osa oli vienyt perheensä katsomaan maalausta ja ripustanut julisteen omaan huoneeseensa.

Kaski tarjosi hienon visuaalisen ja kulttuurihistoriallisen elämyksen ja herätti eri-ikäisissä erilaisia kysymyksiä ja huomioita. Moni heistä tulee törmäämään teokseen vielä uudestaan museossa tai kuvana, toivottavasti se herättää silloin uusia kysymyksiä!

Teksti: Veera Kuokka, Lappeenrannan kuvataidekoulu

8–9-vuotiaiden hiilellä piirrettyjä muotokuvia Kasken Johanna Kokkosesta.

8–9-vuotiaiden hiilellä piirtämiä muotokuvia maalauksen Johanna Kokkosesta.

Instagram